Šárka Bayerová

Pozor ! Dnes máme nejčarovnější večer a noc v roce !

29. 11. 2013 8:45:00
Zítra je totiž sv. Ondřeje, a to je nejen patron Skotska, ale taky nevěst! Pročež v předvečer jeho svátku naše dychtivé praprababičky třásly plotem či stromem a poslouchaly, z které strany štěkne pes (odtud i ženich) nebo klepaly na kurník (ozval-li se kohout - vdavky, když kdákla slépka - zas nic) . Taky vytloukaly díru v ledu a fixírovaly vodu, aby promítla tvář jejich vyvoleného. Pokud kolem nich panovalo nebývalé testosteronové rušno, napsaly večer jména svých nápadníků na lístečky a ty strčily pod polštář. Ráno na sv. Ondřeje si jeden naslepo vytáhly. A ten chlap to byl! A do roka !
Na Staroměstském orloji. Ondřej vlevo (vpravo je sv. Matěj).
Na Staroměstském orloji. Ondřej vlevo (vpravo je sv. Matěj).

Všechny popsané zvyky - i mnoho dalších - v průběhu let ukradl sv. Ondřejovi Štědrý večer. Což je důkaz, že se globalizovalo i v předminulém století.

Ale zpět ke sv. Ondřejovi. Původním povoláním byl rybář z galilejské Betsaidy. Byl prvním učedníkem Jana Křtitele, ale když poznal Ježíše, hned k němu přeběhl. A přivedl s sebou i svého bratra Šimona, později zvaného Petr. Ano, sv. Petra. Toho s tím klíčem, jak ho dnes všichni známe.

Když tak jednou bratři zase rybařili, Ježíš na ně zavolal : Následujte mě, udělám z vás rybáře lidí. A tak se stalo. Ondřej je zmiňován vždy mezi prvními čtyřmi apoštoly v evangeliu a má hlavní zásluhu na zázračném nasycení zástupu pěti tisíc. Byl to totiž on, kdo upozornil Ježíše na chlapce nesoucího pět ječných chlebů a dvě ryby, kteréžto poživatiny pak byly naklonovány. A přesto je jeho bratr sv. Petr daleko slavnější.

Po Ježíšově smrti hlásal Ondřej evangelium na misijních cestách. Došel až do Kurdistánu, Gruzie a jižního Ruska (jehož je také patronem). Když pobýval v Řecku, nutil ho místodržící Egeus, aby obětoval pohanským bohům. Jasně, že se mu nechtělo.

A tak ho ukřižovali. V Patrasu, 30. listopadu roku 60. Jediné, v čem mu vyhověli, byl kříž. Ondřej si vyžádal odlišný, než měl Ježíš Kristus. Dostal šikmý ve tvaru X a přivázali ho na něj provazy. Tzv. ondřejský kříž se stal nejen jeho atributem, ale i symbolem Skotska na jeho vlajce. Později se přesunul i na prapor britský.

Sv. Ondřej není patronem pouze Skotska a Ruska, ale také Rumunska, Sicílie, Neapole, Ravenny, Brescie, Bordeaux, Amalfi, Mantovy, Brugg a zejména Patrasu. Stará se také o rybáře (samozřejmě), obchodníky s rybami, provazníky a nosiče vody. Pomáhá proti dně, bolestem v krku, křečím a růži (tzv. Ondřejova nemoc).

Pokud byste sv. Ondřeje potřebovali rozeznat v davu svatých, jeho atributem je nejen kříž ve tvaru X, ale také provaz a rybářská síť.

V Praze na nás sv. Ondřej den za dnem a hodinu po hodině juká ze Staroměstkého orloje. Nekyne ani nežehná, jelikož třímá svůj šikmý kříž. Sv. Petr se zlatým klíčem to obstarává za něj.

Proto jsem na Ondřeje dnes zavzpomínala. Abyste viděli, že i u svatých se vyskytovali ušlápnutí sourozenci ...

Všichni moji svatí na :

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/76155/O-svatych-trochu-jinak.html

Autor: Šárka Bayerová | karma: 21.38 | přečteno: 907 ×
Poslední články autora