Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se vařilo ... ve středověku II

28. 01. 2014 8:45:00
Včera jsem servírovala šalše. Dnes by to chtělo něco k nim. Nabízím čtyři sta let starý recept, který má jednu velkou výhodu. Celý oběd bude jedním vrzem. Nutný je ale velký hrnec, nejlépe skoroprádelní. A taky trpělivost. Ve středověku měly kuchařky prostě víc času ... Ale výsledek se rovná skvostu!

Jindřich IV. Francouzský, původně navarrský král, se neproslavil jen svou krvavou svatbou v Paříži, kterou mu zorganizovala jeho milá tchyně Kateřina Medicejská. Zmíněná veselice pak vešla do dějin pod názvem Bartolomějská noc. Tento lidem milovaný francouzský král se zapsal do historie i výrokem "Každému do hrnce jeho slepici". Ono se v podstatě ani pořádně neví, zda to panovník vůbec řekl. Každopádně prý ale hloubal nad tím, že jeho lid strádá a přál si, aby si aspoň jednou týdně mohl dopřát maso.

Možná proto se mu následující recept připisuje. Kuře v hrnci podle Jindřicha IV. Původně to byla se vší pravděpodobností již zmíněná slepice (i podle francouzského názvu - jak patrno z obrázku), ale v současnosti bych tolik neriskovala. Když se nějaká slépka sežene, bývá už dost vyběhaná, tudíž jako houžev. Pokud vám ovšem na dvoře krákoře vlastní nebo někde seženete farmářskou a nepřestárlou, neváhala bych.

U nás doma máme zatím úspěšně vyzkoušené kuře. Tak jedem :

Nejdřív ze všeho si připravíme nádivku ze 1/4 kg nakrájených žemlí, 100 g šunky, 2 lžic koňaku, trochy bujonu, 2 žloutků, lisovaných 2 stroužků česneku, muškátového oříšku a sekané petržele. Nakonec osolíme a opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků.

Následně naplníme kuře a raději ho zašijeme. Najdeme doma největší hrnec, co máme. Musí se do něj vejít 1/2 kg hovězího masa (nejlépe kližky) pokrájeného na větší kostky, drůbky z kuřete a hlavně to nadité kuře. Zalijeme vodou, osolíme a uvedeme do varu. Jakmile to v hrnci začne bublat, plamen stáhneme a vaříme velmi mírně. Po hodině přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu - 1 mrkev, 1 petržel, pořádný kus celeru, petrželovou nať, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření a 2 cibule (do každé z nich zapícheneme 2 hřebíčky). Vaříme, až je kuře i maso měkké.

Polévku, která postaví na nohy i mrtvolu, podáváme s masem, zeleninou a opečeným bílým chlebem. Možné jsou i klasické české topinky. V rámci česko-francouzského přátelství.

Kuře je další chod a jako prémii k němu přidám ještě jednu velmi zajímavou šalši. Zelenou !

Dvě hrstě střídky z bílého chleba zalijeme sklenicí sladšího bílého vína a provaříme. Popasírujeme přes cedník. Nasekáme petržel, mátu a šalvěj (poměry podle vaší chuti), poté rozetřeme v misce jako pesto a přidáme do vlažné jíchy. Necháme chvíli uležet.

Jindřich IV. Francouzský zemřel rukou vraha v roce 1610.

Král je mrtev, ale jeho kuře žije dál !

Autor: Šárka Bayerová | úterý 28.1.2014 8:45 | karma článku: 14.97 | přečteno: 1141x

Další články blogera

Šárka Bayerová

Hodně pamatují... (nejen fotoblog)

Boží muka, venkovní kříže, kaple, kapličky, sochy a sošky svatých patronů. Na Šumavě jen tak tak přežily...

12.9.2017 v 9:20 | Karma článku: 19.15 | Přečteno: 376 | Diskuse

Šárka Bayerová

Šumava - krása, umění a rarity (fotoblog)

Na Šumavě není jen dolina. Tam je možností! Třeba se uchodit do bezvědomí, samozřejmě se kochat, ale taky zasmát.

8.9.2017 v 18:18 | Karma článku: 23.58 | Přečteno: 490 | Diskuse

Šárka Bayerová

O zázračné kapli s červeným srdcem

Tolik pomoci shůry se tam lidem dostalo. Když ale kaplička potřebovala zastání sama, žádný zázrak nepřišel...

6.9.2017 v 18:36 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 476 | Diskuse

Šárka Bayerová

Jmenovala se Mencía Calderón...

... a žila v šestnáctém století. Nedochoval se žádný její portrét a nemá ani pomník. A ten by si vážně zasloužila!

4.9.2017 v 23:50 | Karma článku: 24.17 | Přečteno: 812 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Radka Kielbergerová

Obhajoba seznamkového muže

Články o seznamování, co letí internetem, vždycky dost zaujmou. Jejich obsahem jsou strasti, radosti málokdy. Autorkami jsou téměř stoprocentně ženy, co shodně naříkají, že je seznamování tragédie a že si muži často ubírají věk

21.9.2017 v 6:58 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Helena Vlachová

Když žena muži vyčítá

Znají to snad všichni muži. Chvíle, v níž mají pocit, že jsou k ničemu, protože jejich dominantní partnerka jim to dává velmi často očividně znát

21.9.2017 v 3:49 | Karma článku: 9.96 | Přečteno: 217 | Diskuse

Eva Sádecká

Zamiluj se do života!

Když jsme zamilovaní, vadí nám něco na partnerovi? Ne, je perfektní, dokonalý. Je báječný, úžasný. Pořád o něm mluvíme, je tak zajímavý! Jsme jím opojeni, okouzleni, očarováni. Dokážeme na něj neustále myslet a těšit se.

20.9.2017 v 23:53 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 86 | Diskuse

Libuse Palkova

Na letišti

V předchozím blogu jsem zmínila historku ukazující, jak probíhají letištní transfery. Ztracený turista není to jediné, co se, může stát. Co když se ztratí řidič autobusu nebo rovnou průvodkyně?

20.9.2017 v 20:16 | Karma článku: 13.54 | Přečteno: 581 | Diskuse

Eva Dreyová

Jak se to dělá po americku

Řeč prezidenta Trumpa v OSN byla jistě působivá a mnozí zaplesali, že konečně Amerika si bude hledět jen svého multikulturního národa, který potřebuje rozumné vedení a zametá si důkladně hlavně svůj práh.

20.9.2017 v 20:07 | Karma článku: 21.83 | Přečteno: 593 | Diskuse


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.