Šárka Bayerová

Praštil do něj blesk, tak je na Karlově mostě (sv. Norbert)

6. 06. 2014 9:00:00
Další polepšený hříšník a kajícník. Z vysoce postavené německé šlechtické rodiny, dokonce spřízněné s královskou dynastií. Dnes má svátek.

Jmenoval se Norbert a měl velmi dobrý post na císařském dvoře Jindřicha V. Pak ale jednou roku 1115 cválal na koni v bouři a prásknul do něj blesk. Norbert sletěl z koně a najednou uslyšel shůry hlas, který ho káral a vyčetl mu dosavadní lehce zhýralý a lehkovážný život. Okamžitě došlo k jeho obrácení.

Opustil dvorské intriky a radovánky, uchýlil se do samoty a velmi brzo se nechal vysvětit na kněze. Mezitím ještě stihl založit opatství Fürstenberg. A stal se potulným kazatelem.

Kolem roku 1120 se Norbert spolu se svými příznivci usadil na odlehlehlém a dosud opuštěném místě v severní Francii, které později dostalo jméno Prémontré. A v místním malebném údolí tak vznikl nový řád premonstrátů, založený na řeholi sv. Augustina. Už napřesrok žilo v klášteře čtyřicet mnichů.

Norbertova církevní kariéra pokračovala. V roce 1126 byl jmenován arcibiskupem v Magdeburgu. A tady i roku 1134 zemřel a byl pochován.

Za svatého byl prohlášen roku 1582. To byl ještě v Německu i v Evropě relativní klid.

Zanedlouho ale vypukla třicetiletá válka. Německý Magdeburg byl najednou protestantský a katolíci se zděsili, že přijdou o Norbertovy ostatky.

Načež se do horké situace aktivně zapojil Kašpar Questenberk, opat strahovského kláštera (premonstrátského, který byl v Praze založen už roku 1142) a svou doslova buldočí povahou a vůlí docílil u císaře zaštítění celé akce stěhování ostatků sv. Norberta z Magdeburku do Prahy. Albrecht z Valdštejna jistil bezpečnost převozu svým početným vojskem.

Praha (resp. katolíci) připravila roku 1626 velkolepé uvítání. Nechyběly dělové salvy, jásající davy, živé obrazy, ba ani cosi jako alegorické vozy. Světcovo tělo bylo uloženo do baziliky na Strahově a z kláštera se rázem stalo absolutní centrum premonstrátského řádu. A ze svatého Norberta český patron. Doba temna prostě skvěle využila příležitost k demonstraci katolictví. Tehdy se to u nás v tomhle smyslu hodně mlelo ...

A jsme u zlatého jadérka vyprávění. Proto máme sv. Norberta z Xantenu od roku 1853 na Karlově mostě. Na objednávku dalšího opata ze Strahova Jeronýma J. Zeidlera a za peníze premonstrátského řádu ho vysochal Josef Max. Jedná se o sousoší, na kterém sv. Norbert (uprostřed) v arcibiskupském rouchu třímá svůj hlavní atribut - monstranci. Po levici má Burgunďana sv. Zikmunda a po pravici sv. Václava.

Silná trojka českých patronů, z nichž pouze jeden byl Čech i rodem ...

Literatura : Rok se svatými (Schindler, Schauer); www.muzeum karlovamostu.cz

Všichni moji svatí na :

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/76155/O-svatych-trochu-jinak.html

A ti speciální z Karlova mostu na :

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/81176/Svati-na-Karlove-moste.html

Autor: Šárka Bayerová | karma: 10.74 | přečteno: 533 ×
Poslední články autora