Proč píšu, jak píšu

Vzpomínky a vlivy z dětství jsou někdy silnější, než jste čekali. I mne to postihlo.

Měla jsem totiž to štěstí, že jsem osobně znala pana Františka Gela. Přátelil se s mým tátou a shodou okolností později učil i mou sestru na Fakultě žurnalistiky. Zjevně nás ovlivnil obě...

Bylo fajn poslouchat pana Gela jak vypráví. On to totiž uměl. A proto i dobře psal a dobře se četl. Měl jednu svéráznou teorii, ale tu si nechám jako bonbónek nakonec.

František Gel (1901-1972) se původně jmenoval  František Feigel. Celý život pracoval jako novinář, rozhlasový zpravodaj, spisovatel literatury faktu a k tomu všemu ještě překládal z angličtiny (Gardner, Arthur Conan Doyle, Wallace...), němčiny (Remarque...) i latiny. Znal se s Rudolfem Těsnohlídkem, který ho dostal do Lidových novin. V roce 1939 František Gel emigroval do Francie a stal se vojákem v čs. zahraniční armádě. Když Francie padla, přesunul se do Anglie. A začal dělat válečného zpravodaje. Po skončení 2. světové války a porážce Německa odvysílal v rámci rozhlasového zpravodajství z Norimberského procesu kolem 800 rozhlasových relací. Pak i nadále pracoval jako rozhlasák. A přednášel na Karlově univerzitě žurnalistiku. A psal báječné knížky. Dvě za všechny - Syn čarodějnice o Keplerovi a Přemožitel neviditelných dravců o Pasteurovi.

Proč jsou tak čtivé? Protože pan Gel - podle vlastních slov -  razil teorii vyprávění s digresemi. Což není nic jiného než odbočky formou "drbů". Vypozoroval, že když čtenáři předhodíte cokoliv šťavnatého, lépe se chytí, klep si zapamatují a pak už z toho lépe odvozují fakta. Hodně mě tím naučil. Vlastně mě naučil i učit. A tak si od dětství pamatuji, že Božena Němcová se vší pravděpodobností vůbec nebyla Češka, a přesto napsala knihy, které jsou národním pokladem. A že Jan Neruda byl možná nemanželským synem Barranda. Jelikož u něj jeho maminka sloužila a když se těhotná vdávala, dostala od Barranda slušné věno. A když Neruda dospěl, Barrande mu financoval cestu do Francie...

To jsou drby, co?

No a proto píšu o svatých, jak píšu. I já se přitom učím, jelikož vůbec nejsem na svaté odborník. Takže o nich musím vyprávět tak, abych si to zapamatovala i já.

Díky, pane Gele...

 

Zdroje fotografií : internet (pribehrozhlasu.cz; tretivek.cz)

Autor: Šárka Bayerová | středa 10.9.2014 11:45 | karma článku: 15,94 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72