Utíkání před býky (sv. Fermín)

25. 09. 2014 9:00:00
Kdo z nás každoročně s údivem nezírá na reportáž ze španělské Pamplony, kde lidé v divém úprku dobrovolně zdrhají před býky?

FerminDav.jpg

Všechno to šílenství je na počest sv. Fermína. Prvního biskupa v Amiens, ale hlavně rodáka z Pamplony. Tehdy se ovšem ještě jmenovala Pompaleo.

Neví se jistě, zda Fermín žil ve 3. nebo v 6. století. O jeho životě zas vyprávějí jen legendy. Podle nich byl synem ctěného a bohatého římského senátora, který vládl provincii. Když zahořel pro křesťanství a dal se na něj, dospívajícího syna poslal na vychování ke knězi, který celou jeho rodinu pokřtil. Poměrně daleko od Navarry - do Galie, do města Tolosa.

Jakmile byl Fermín v dnešním Toulouse vysvěcen na kněze, vydal se evangelizovat do Akvitánie. Ale šli tam po něm od první chvíle s takovou vytrvalostí, že skončil vězení. Vytrvale ho mučili, hlavně bičováním. Není se tedy co divit, že při první příležitosti utekl. Měl na to, jelikož byl ještě velmi mladý.

A namířil si to do Pikardie, do Amiens. Tam už se Fermín profesně chytil na několik let. A měl relativní klid. Dokonce se stal prvním místním biskupem. Ve 24 letech.

Zřejmě se ale příliš zviditelňoval. A taky asi byla blbá doba. Španělské legendy se totiž přiklánějí k tomu, že Fermín žil za císaře Diokleciána, co křesťany dost kosil. Tedy na přelomu 3. a 4. století. Takže místní pohanský guvernér Sebastian na Ferminovi žádal oběť svým bohům. Jak bylo za Diokleciána zvykem. Mladý biskup se samozřejmě šprajcnul, pročež ho zase zavřeli. A když se nevzdal své víry, tak ho sťali. S jeho tělem prý naložili příšerně. Rozsekali je na kusy a poházeli po okolí. Křesťané ale zhanobené tělo posbírali a pohřbili. Později byly ostatky sv. Fermína uloženy v bazilice v Amiens.

Fermin.png
Kult sv. Fermína kvete v Pamploně od roku 1186, kdy tamní katedrála získala pravý poklad. Část z jeho uťaté hlavy.

Taškařice s býky se provozuje 7. července, podle novodobého svátku. Davy i jednotlivci si v ulicích Pamplony ověřují svou rychlost a statečnost na trati dlouhé 850 metrů. Mnohdy je to dost o ústa, často o jinou část těla a někdy bohužel i o život. Přesto se tam každoročně sjíždějí "kaskadéři" nejen z celého Španělska, ale i ze světa. Jestlipak všichni vědí, na čí počest vlastně běží?

Ten správný a tradiční svátek sv. Fermína je právě dnes, 25. září. Podle tradice jde o den jeho smrti v roce 303. Tehdy se stal mučedníkem, kterého zobrazují jako biskupa s mečem, palmou a jednorožcem. Občas si dokonce nosí svou vlastní uťatou hlavu - podobně jako sv. Diviš.

Svatý Fermín je patronem Pikardie, Amiens, Navarry a samozřejmě Pamplony. Ochrannou ruku drží nad dětmi, pekaři, bednáři a nad obchodníky s vínem. Pomáhá při křečích, horečce a revmatismu. A taky je jistotou proti suchu.

A ještě jeden neoficiální atribut je Fermínův. Červený šátek, který si vážou kolem krku zdrhači před býky. Aby tak všem připomněli, jakou smrtí mučedník zemřel...

images-8.jpeg

Námět: abc.es, fotografie-internet

Autor: Šárka Bayerová | čtvrtek 25.9.2014 9:00 | karma článku: 13.88 | přečteno: 667x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 294 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...