Terezička (sv. Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře)

1. 10. 2014 17:00:00
Tak pro ni mám velkou slabost. Jelikož po ní dostala jméno moje milovaná kamarádka, která mi několik let v Mexiku suplovala sestru.

Celé křestní jméno mé kamarádky Tere je v originále až k neuvěření. Sledujte: Onésima Teresita del Niňo Jesús y de la Cara Santa. Tedy: Velepracovitá Terezička od Dítěte Ježíše (Ježíškova) a svaté Tváře. Tak tohle uměj snad jen v Jižní Americe...

saint-therese.jpg
A teď k té svaté Francouzce z Lisieux, co dneska slaví. Narodila se roku 1873 v Alenconu jako Tereza Martinová (Thérèse Martin). Byla nejmladší z devíti dětí. Když byly Terezce teprve čtyři roky, zemřela jí maminka. Tatínek se poté s početnou rodinou přestěhoval k příbuzným do Lisieux. Náhradní maminkou se Terezce stala její starší sestra Pavlína.

Rodina byla velmi katolická a zbožná. A tak v roce 1881 začala Terezka chodit do školy k benediktinkám. Už za rok nastal v jejím životě zásadní zlom. Sestra Pavlína se rozhodla stát jeptiškou a vstoupila do kláštera karmelitek v Lisieux. A stala se Anežkou od Ježíše. Už tehdy Terezka zatoužila jít s ní. Ale byla ještě moc malá. No a když v roce 1886 šla za Anežkou od Ježíše do kláštera i její další sestra Marie, byla si Terezka svým dalším osudem jistá.

therese.jpg
Na zvláštní povolení biskupa a s vědomím papeže vstoupila Terezka do řádu už v patnácti letech. A přijala jméno Tereza od Dítěte Ježíše (Ježíškova) a svaté Tváře. Zvláštní je, že zpočátku nebyla mezi spolusestrami vůbec oblíbená. Měly ji za pyšnou a domýšlivou. Možná to bylo tím, že dívka trpěla častými stavy úzkosti i záchvaty paniky a vyhledávala samotu. Stále o sobě pochybovala, možná i vinou častých sporů s bigotní představenou, která si na ni "zasedla".

Situace se výrazně změnila, když se převorkou stala její rodná sestra Pavlína, tedy Anežka od Ježíše. Na její popud začala Tereza sepisovat své vzpomínky na dětství, které byly po její smrti vydány pod názvem Dějiny duše.

sainte-therese-lisieux.jpg
V té době se začala projevovat její všeobjímající láska k bližním i četné mystické zážitky nevěsty Kristovy. Nad ostatními prý vynikala pokorou a prostotou, čemuž učila také novicky.

Ale život v klauzuře, ze které se nevzdálila od patnácti let, si vybral svou daň. Klášterní život karmelitek byl velmi těžký (proto měla problém s přijetím tak mladá) - málo spánku, půsty, zima...

Terezka onemocněla tuberkulózou. V roce 1896 se nemoc velmi zhoršila a začala opakovaná chrlení krve. Nemocná dívka snášela nemoc velmi statečně a se svou už příslovečnou pokorou. Podle vlastních slov "obětovala život za obrácení hříšníků, za kněze a za šíření víry". Prý také slíbila, že po její smrti budou z nebe pršet růže. Zemřela 30. září roku 1897. Bylo jí jenom 24 let...

th1.jpg
Jestli růže opravdu pršely nevím, ale jsou Terezčiným hlavním atributem. A proč se jí říká všeobecně Terezička? Aby se tak odlišila od jiné slavné karmelitky - Terezie od Ježíše ( z Ávily).

Za svatou byla Terezička prohlášena roku 1925. Jedním z důvodů prý i byl neskutečný počet zázraků, které se neustále děly. Je druhou patronkou Francie (spolu s Janou z Arku), ale také karmelitek, misií, misionářů, zahradníků, letců a veškerých nemocných. A je "učitelkou církve".

Stejně je zvláštní vidět svatou na fotografiích. Byla to mladá dívka, co šla za svým snem a přesvědčením. A tak ji nesuďme...

Jelikož o své cestě sama řekla: Mým povoláním je láska...

Námět: Rok se svatými (Schindler a Schauber), obrázky z internetu

Autor: Šárka Bayerová | středa 1.10.2014 17:00 | karma článku: 24.34 | přečteno: 2001x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 277 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 477 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...