Nejen pro alkoholiky

2. 12. 2014 9:00:00
Nedávno se mě jedna kolegyně blogerka ptala, jestli mají svého svatého i opilci. Představte si, že mají - přímo patronku! A je to krasavice-mučednice s hezkým jménem. A dneska dokonce slaví!

Bibiana. Také Viviana, Vivienne či Vivian. Pod patronátem má víc problémů, ale vždycky pomáhala alkoholikům (dostat se z toho, samozřejmě!) a proti kocovině. Jak k tomu přišla?

Bibiana se sestrou Demetrií vyrostla v Římě v křesťanské rodině. Za císaře Juliána, v polovině 4. století. Podle legendy byli rodiče i jejich dcery popraveni proto, že se nechtěli vzdát své víry. Jenže, jak to tak vypadá, prapůvodní problém byl docela někde jinde.

Otec děvčat se jmenoval Flavianus a s manželkou Dafrosou pravidelně nevydýchávali mučení křesťanů. A tak těla mučedníků sbírali a v noci pochovávali v Římě, kde se dalo. Vědělo se to o nich a byli několikrát varováni, aby to nedělali. Až jednou dokonce jakéhosi umučeného křesťana pochovali ve sklepě svého domu. To už bylo na vedení města moc. I na císaře. Šlo hlavně o fakt, že Flavianus soustavně porušoval zákon, neboť bylo zakázáno pohřbívat i spalovat mrtvé ve městě. Takže Flaviana nejdříve zmlátili, na čelo mu vypálili potupné znamení a vyhnali ho z města. Údajně zanedlouho zemřel hlady.

Matku s dcerami nějakou dobu věznili. Nejenže se nechtěly vzdát víry, ale stále obhajovaly svou divokou pohřební službu faktem, že křesťaně nemohou ležet mezi pohany. A tak je pro výstrahu mučili. Matku následně popravili. Demetria brzy po ní zemřela vyčerpáním a hlady. Zůstala jen krásná Bibiana. Když její ctnost nezlikvidoval ani pobyt ve vykřičeném domě jisté Rufiny, předali ji biřicové znovu katům.

BibianaMar.jpg
Mladičká Bibiana (zřejmě jí nebylo ani 14 let) vydržela tři fáze krutého bičování. Přivázaná u sloupu. Když nasadili čtvrtý stupeň - důtky s olověnými kuličkami a háčky - vydechla naposled. Kat jí "pro jistotu" ještě vbodl dýku do srdce. Stalo se tak roku 367 (asi).

Bibianino tělo pohodili u tržiště. V noci je křesťané odnesli a pohřbili poblíž její matky a sestry. Později v místě věřící vystavěli chrám sv. Bibiany. Jeho fasádu upravil ve dvacátých letech 17. století veleslavný Bernini, který je i autorem sochy světice. A ostatky matky i jejích dvou dcer jsou pod oltářem dodnes.BibianaChiesa.png

Traduje se, že kdysi v zahradě poblíž hrobu sv. Bibiany začala růst bylinka, která pomáhala při epilepsii, bolestech hlavy a zmírňovala následky opilosti. Většinou se uvádí, že to byla máta. No a když se ještě do odvaru přimíchal prášek ze sloupu, u kterého byla Bibiana umučena, výsledek byl zaručený.

Tak krásná mladičká mučednice přišla ke své patronaci. V zástupu svatých ji poznáme podle panenského věnce na hlavě, palmového listu, sloupu a důtek s olověnými kuličkami.

CRUDA.jpg
Tak si na sv. Bibianu vzpomeňte, až bude nejhůř. Nakonec, kdo někdy neměl pocit, že má dvě hlavy a problém byl zásadně v tom, že ta větší byla v té menší...!?!

Námět: preguntasantoral.es; obrázky - internet

Autor: Šárka Bayerová | úterý 2.12.2014 9:00 | karma článku: 22.23 | přečteno: 1467x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 531 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...