Záhadná královna na knížecím trůně

24. 02. 2015 14:46:08
A dokonce na českém. Jmenovala se Emma a historikům dělá těžkou hlavu už přes dvě stě let.

Manželka knížete Boleslava II., Přemyslovce. Na slavných stříbrných mincích z Mělníka je označena jako Emma Regina. Odkud přišla? První verze byla, že asi z Burgundska. Druhá, že z Anglie. A třetí historická karta padla na Franskou říši.


Poslední vědecká bádání odhalila něco jiného. Emma byla se vší pravděpodobností italského původu. Královského. Otec - Lothar II., italský král, matka - Adéla Burgundská, pozdější svatá. Psala jsem o ní už před časem (Nevěsta na roztrhání). A tak se mi tahle linie líbí a pojedeme v ní.


Emma, řečená Italská, se narodila kolem roku 948. Po zavraždění jejího otce markrabětem Berengarem z Ivrey žila s matkou Adélou nějakou dobu na hradě Garda, kam je odvlekl výše zmíněný zloduch. Chtěl, aby se krásná Adéla provdala za jeho syna. Kvůli italskému trůnu. Jenže Adéla utekla i s dcerou tajně vykutanou podzemní chodbou a uchýlila se pod ochranu německého krále Oty I. Velikého. A taky si ho později vzala. Měla s ním další děti - hlavně budoucího císaře Otu II.. Pro nás je důležité, že s tímhle nevlastním bratrem měla naše Emma krásný vztah až do jeho předčasné smrti.


Emma byla princezna ze vznešeného rodu, tudíž si stála na evropském panovnickém svatebním trhu dost vysoko. Politické dohody si jako ženicha vyžádaly Lothara I. z dynastie Karlovců, západofranského (=francouzského) krále. V manželství se narodili dva synové: poslední legitimní Karlovec Ludvík V. zvaný Lenivý a Ota, pozdější kanovník v Remeši. Moc šťastná ale Emma nebyla. Mezi německou říší - kde vládl její otčím, matka a posléze synovec - a královstvím jejího manžela byly napjaté vztahy už léta. Nedobrá politická situace se přehoupla i do osobní roviny, takže Emma dokonce čelila nařčení z cizoložnictví, kteréžto si vymyslel její švagr. Jeho cílem bylo zpochybnit legitimitu následníka Ludvíka. Emma vše ustála a docílila, aby manžel Lothar nechal Ludvíka korunovat jako svého spoluvládce.


V roce 986 Emma ovdověla. Na trůn konečně nastoupil Ludvík Lenivý. Jenže - ten se za rok těžce zranil na lovu a zemřel coby bezdětek. Tím skončila na západofranském trůně dynastie Karlovců a nastoupili Kapetovci - jako první Hugo Kapet.


Politická situace se zostřila a Emma byla dokonce nějakou dobu vězněna. Poté ujely některé francouzské kroniky a uvedly, že královna ve vězení zemřela roku 988. A historie s Emmou na nějakou dobu přestala počítat. Novodobý výzkum ale prokázal, že šlo o omyl. Našly se totiž listy, ve kterých Emma prosila svou německou rodinu o pomoc. A tak se historici domnívají, že Emmu na svobodu dostala její mocná matka Adéla.
A že se ji vzápětí rozhodla se „uklidit“ někam, kde by nebyla na očích. Ale jistá úroveň musela být zachována. Nabízel se dynamicky se rozvíjející sousední stát s právě ovdovělým knížetem na ženění. Český stát a Boleslav II..

A tak se Emma s Boleslavem vzali kolem roku 988. Podle Kosmovy kroniky se u nás nové kněžně zalíbilo, lid ji měl rád a velmi ji ctil. Od manžela dostala jako věnné město Mělník s hradištěm. A hlavně mincovní právo. Tak vznikly slavné stříbrné denáry s titulem Emma Regina. A jelikož jsou velmi podobné těm, které se razily v Západofranské říši za panování Emmy Italské a Lothara I. (popisy jsou stejné) bude právě vylíčená hypotéza asi pravdivá...

Boleslav II. měl z předchozích manželství už několik synů: Boleslava III. Ryšavého, Jaromíra (co ho nejdřív vykleštili a pak oslepili) a Václava, který zemřel ještě jako dítě.
Jediný možný syn, kterého mohl mít kníže Boleslav s Emmou, je Oldřich (co ukradl Křesinovi Boženu). Jelikož byl ze všech Boleslavových synů nejmladší. Narodil se mezi lety 989-90, tedy krátce poté, co přijela Emma do Čech. Navíc se uvádí, že Oldřich bylo v Čechách v té době velice nezvyklé jméno...

Kněžna Emma se výrazně zasloužila o kult sv. Václava. Velice ho totiž ctila. Důkazem je (ale také její existence jako osoby) tzv. Wolffenbüttelský kodex s Gumpoldovou svatováclavskou legendou. Na titulní straně manuskriptu je podobizna Emmy, jak se sv. Václavovi klaní (vpravo) V rukopisu je dokonce uvedeno, že knihu nechala zhotovit právě ona.


Za velký důkaz o tom, že královna Emma Italská a česká kněžna jedno jsou, je opis Žaltáře královny Emmy z Remeše, kde je iluminace Emmy Italské. Vyobrazení královny je velice podobné ilustraci ve Wolfenbüttelském kodexu.

„Záhadná“ Emma zemřela zřejmě 2. listopadu roku 1006 a se vší pravděpodobností je pochována u Přemyslovců Pražském hradě.


Kronikář Kosmas se ohledně skonu Emmy vyjádřil následovně:


"Kněžna Hemma, perla ženského pohlaví, zimnicí byvše zachvácena, vyproštěna byla z pout tělesných. Její náhrobní nápis s těmito verši buď jsem viděl, nebo se pamatuji, že jsem viděl zapsán: Hemma tu leží, hle, pouhý prach, jež byla jak gemma."


Tedy „klenot“, dodávám já k českému překladu. No řekněte, může si kněžna přát lepší epitaf, i když kdysi bývala královnou?



Námět a fakta: e-stredovek.cz (Kosmas)

Autor: Šárka Bayerová | úterý 24.2.2015 14:46 | karma článku: 32.88 | přečteno: 3556x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 606 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...