Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomohla dobýt Mexiko?

Občas se to o ní říká. Někdy ji dokonce označují za "zrádkyni". A to všechno proto, že byla chytrá a život ji naučil PŘEŽÍT.

Malinali Tenépatl, ale také Malintzin, la Malinche a nakonec Dona Marina. Jedna z nejslavnějších žen mexické historie.

Malintzin se narodila někdy mezi roky 1496 a 1501 v oblasti Mexického zálivu, poblíž dnešního města Veracruz. Tedy na hranici dvou národů - Aztéků a Mayů. Patřila k Mexikům /=mešikům/, kterým dnes povšechně říkáme Aztékové. Její mateřskou řečí byl nahuatl, tedy lépe řečeno jedno z početných nářečí této aztécké jazykové skupiny. Jméno Malinali dostalo děvčátko po aztécké bohyni rostlin. Později ještě přišlo další pojmenovaní - Tenépatl, které znamená "živě/pohotově mluvící". A ona "Malintzin"? Tady je vysvětlení trochu složitější, a tak se spokojme s tím, že se v podstatě jedná o formu s citovým zabarvením. Něco jako "milá Malinali". Ke zbývajícím jménům se dostaneme později. 

Zdá se, že rodiče Malinali patřili k vyšší vrstvě. Otec byl zřejmě kasik, tedy náčelník. Jenže zemřel, když byla Malintzin malá. Matka se znovu provdala a narodil se jí syn. Malinali se z hlediska otčíma stala přebytečnou. A tak ji prodal obchodníkům s otroky z města Xicalango. Zmíněná oblast dnes patří do mexického státu Campeche, tedy směrem na jih od dívčina rodiště. V té době zrovna probíhala jedna z mnoha válek mezi Mexiky a Mayi. Z Malinali se stal tribut. Spolu s dalšími otroky se dostala do vlastnictví mayského kasika jménem Tabscoob, vládce oblasti v dnešním státě Tabasco. Takže zas o kousek dál na jih. A teď je nutné poznamenat následující: Malinali zřejmě měla talent na jazyky. Neboť kudy prošla, naučila se dialekt a poté úplně nový jazyk - yukatánskou mayštinu. Velice důležitá znalost pro její další život...

Přišel rok 1519 a otrokyně Malinalli možná ani nevěděla, že se od pobřeží blíží jacísi divní vysocí a světlovlasí lidé. Mohla se ale o nich doslechnout, protože je mnozí označovali za bohy. Jiní se jich báli, protože divní vetřelci byli docela krutí a často zabíjeli. Navíc se cizinci uměli přeměňovat. Přibližovali se rychle, byli vysocí a měli dvě hlavy. Ta, co byla výš, byla lidská, ale druhá hlava pod ní vypadala jako zvířecí. Když monstrum zastavilo, najednou se rozpojilo ve dvě bytosti. V jakési velké a divné zvíře a blyštivého člověka, na jehož oblečení se odráželo slunce. Divné? Kdepak - tak prý domorodci zpočátku vnímali přijíždějící dobyvatele v brnění. Nikdy totiž neviděli koně, tudíž ani jezdce na něm.

Když popsaná "monstra" pod velením Hernána Cortése dobyla Tabasco, Mayové se snažili vykoupit si mír dary. A tak kasik Tabscoop obdaroval velitele Cortése látkami, zlatými předměty a navrch přihodil dvacet mladých otrokyň. Malinali byla mezi nimi. 

Vzájemné soužití začalo tak, že Španělé všechny dívky pokřtili. Z Malinali se stala Marina. Poté byly "zachráněné" otrokyně rozděleny mezi vojáky vyšší šarže. Marinu dostal kapitán Alonso Hernández Portocarrero. Přímo od Cortése. Jak se tedy zdá, na první pohled ho Malintzin asi moc nezaujala.

K tomu došlo až když zmíněný kapitán odjel do Španělska. Cortés přes tlumočníka Jerónima de Aguilar zjistil důležitou věc. A to, že indiánská divka Mallintzin, jejíž jméno Španělé začali vyslovovat jako Malinche /=malinče/, má neskutečné jazykové fondy.

Zde nutná malá zastávka u muže jménem Jerónimo de Aguilar. Šlo totiž o trosečníka z jedné španělské výpravy ještě před Cortésem, zřejmě někdy kolem roku 1512.  Loď uvízla na mělčině a Indiáni její posádku pobili. Jediný muž přežil a na několik let se stal zajatcem domorodců na ostrově Cozumel. A tam ho dobyvatel všech dobyvatelů v roce 1519 objevil. A protože zachráněný Španěl v zajetí nezahálel a naučil se jazyk yucateca, tedy v podstatě mayštinu, začal Cortézovi překládat. Ale směrem na sever se Aguilar už nedomluvil. Ale zjistil, že dívka Malinche, křtěná Marina, ano. A s kdekým. Pročež se nadále jelo přes tlumočníky dva. Malinche překládala aztécké dialekty do mayštiny a Aguilar z mayštiny do španělštiny. Ale jen nějakou dobu. Neboť polyglotka Malinche brzo zmákla i španělštinu. A Cortése taky.

Začali spolu žít a prý se snad do sebe zamilovali. Každopádně se postarali o jednoho z prvních mesticů, který se narodil na území budoucího Mexika. Dostal jméno Martín a vychovali ho ve Španělsku. Velmi brzo ho matce vzali. Malintzin už ho pak nikdy neviděla. I o Cortése Malinali přišla. V Hondurasu vypukla vzpoura a Cortés ji odjel zlikvidovat. Už se pak nesetkali. 

Tohle všechno se událo v průběhu let po definitivním dobytí Mexika, tedy po španělském ovládnutí Tenochtitlánu. Už dávno byl po smrti slavný vládce Moctezuma, který Cortése považoval za vtělení boha Quetzalcoatla, opeřeného hada. Ani jeho neméně slavný nástupce Cuauhtémoc, jehož jméno znamená "střemhlav útočící orel", už nežil. Španělé ho oběsili. Oběma Malintzin tlumočila. A nejen to. Naučila svého dobyvačného muže, jak s domorodci jednat. O čem mluvit a o čem ne. Poradila, jak je nejlépe překvapit a zaskočit. Věděla, čeho se se bojí a jakou strategii používají. Bez Malinali by Cortés Mexiko možná nedobyl a pokud ano, zřejmě by to trvalo dvojnásobně dlouho. A právě ona popsaná pomoc je Malintzin dodnes vyčítána. Že zradila vlastní lid. Který lid? Ten, který ji prodal do otroctví nebo ten, který ji zotročil? Spojila se s cizinci, aby přežila. Ale něco přežít nedokázala. Neviditelného souputníka dobyvatelů. Kolem roku 1529 zemřela Malintzin na neštovice...

 

Autor: Šárka Bayerová | čtvrtek 15.10.2015 16:55 | karma článku: 26,48 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

Tak jsem trošku francouzského krále v minulém článku přechválila. Šlo o jeho druhou milenku Antoinette, tedy Toničku. Na rozdíl od své předchůdkyně od Karla VII. zřejmě žádný oficiální glejt nedostala.

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

Královská, co na svou lásku dostala glejt. Kde jinde, než ve Francii. A tak se v první polovině patnáctého stoleti otevřela cesta mnoha dalším...

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Nudíte se? Kupte si novou postel! Nebo klidně dvě!

Kam se hrabe medvídek mýval... Když máte dostatečnou trpělivost a dočkáte se dodávky, pak vás čeká ta pravá zábava!

10.2.2020 v 12:36 | Karma: 26,76 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

Ella, vnučka královny Viktorie. Ruská velkokněžna Jelizaveta Fjodorovna. Když ovdověla, všechno se změnilo...

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

Ještě doma v Hesensku jí říkali Ella. Provdala se do ruské carské rodiny a stala se velkokněžnou Jelizavetou Fjodorovnou.

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )