Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život v odlišení - 4. část (Sefardové v islámu a v Čechách)

Je to možná s podivem, ale ono to souvisí víc, než by se zdálo. Španělští  Židé a Čechy raného středověku.

je hebrejské slovo, které znamená Španělsko. A proto, když z něj byli Židé královským ediktem roku 1492 vyhnáni, začalo se jim říkat Sefardové.

Pyrenejský polostrov byl jejich domovem, protože tu žili už od římských dob. A někteří ještě dřív - za Féničanů. Legenda dokonce říká, že první Hebrejci dorazili už po zničení prvního jeruzalémského Chrámu, tedy v šestém století před n. l., což tak trochu potvrzuje  v Cádizu nalezený fénický prsten ze stejné doby. Archeologové a znalci na něm totiž objevili starohebrejský motiv. Další židovští přistěhovalci utekli do Hispánie po dobytí Judey římským Titovým  vojskem, tedy po zkáze druhého Chrámu v roce 70.

Samozřejmě, že většina Židů přicházela hlavně za obchodem nebo v souvislosti s ním. Ekonomicky na tom byli povětšinou velice dobře, což moc nepřispělo k porozumění s místními iberskými usedlíky. A když přišlo křesťanství, náboženské rozdíly se ještě víc prohloubily. Obzvlášť po Nikajském koncilu v roce 325, který Židy prohlásil za Ježíšovy vrahy. A tak se rázem stali opovrhovanými…

Když Hispánii po dvou stech letech obsadili Vizigóti, přišlo období uvolnění. Barbarští dobyvatelé totiž vyznávali ariánství, které nebylo vůči Židům tak vyhraněné. Jenže pak roku 589 vizigótský král Rekkared přestoupil ke katolíkům a hned tento fakt zpečetil koncilem v Toledu. Od té doby měli Židé po klidu. Začalo pronásledování a velké omezování práv jednoho národa.

Přehouplo se století a v roce 711 dobyli Vizigótskou říši muslimové. Hispánie změnila jméno na Al-Andalus a byla přifařena ke kalifátu Omeya. Za pár let vznikl samostatný Córdobský emirát, který nakonec v 10. století povýšil na kalifát.

Celé stovky let žili Židé s Maury v míru. Muslimští vládci jim zaručili veškerá práva a dokonce je zaměstnávali ve státní správě, protože Hebrejci byli velice vzdělaní a schopní. Kalifát jenom prosperoval. A tak přicházeli další a další Židé z Blízkého východu a také z Evropy. V Córdobě brzy vzniklo významné židovské centrum raného středověku. Nejen náboženské, ale také kulturní a duchovní. Učenci se sem sjížděli ze všech světových stran.

Ale naprosto všemu vévodil obchod. K jeho rozmachu přispěla nenadálá shoda okolností v politické situaci. Papež se totiž dostal do vleklého sporu s Byzancí, což velice brzdilo výměnu zboží mezi Východem a Západem. A tak židovští obchodníci z Al-Andalus využili příležitost, a převzali dálkový obchod. Veškerý luxus z Indie a Číny se do Evropy dostával hlavně díky nim. Šlo především o koření, kadidlo, myrhu, hedvábí a núbijské zlato. Ale také otroky. Ti nesli nejvíc, protože jich Maurové potřebovali hodně. A nejvíce cenění a tudíž nejdražší byli otroci od nás a z okolí - tedy Slované. Však jeden takový obchodník se hluboce zapsal do historie Prahy.

Kdysi jsme se učili, že se jmenoval Ibrahim Ibn Jakub, ale dnes se už ví, že šlo o jistého Abrahama ben Jákoba, který přijel do Čech v roce 965. Možná omrknout budoucí otrokářské kšefty, ale také a hlavně jako vyslanec córdobského kalifa. A centrum Českého státu ho natolik zaujalo, že o něm - naštěstí pro nás - podal úplně první písemné svědectví:

…A co se týče země Bújislava (=Boleslava), tedy její délka od města Frága až k městu Kráková rovná se cestě tří týdnů a hranici po celé délce se zemí Turků (=Maďarů). Město Frága je vystavěno z kamene a vápna a je největším městem co do obchodu. Přichází sem z města Kráková Rusové a Slované se zbožím. A z krajin Turků muslimové, Židé a Turci rovněž se zbožím a obchodními mincemi. Ti vyváží od nich otroky, cín a různé kožišiny. Jejich země je nejlepší zemí severu a nejzásobenější v potravinách. Prodává se tam za jeden kírat (=mince nízké hodnoty) tolik pšenice, že vystačí člověku na měsíc a za tutéž cenu tolik ječmene, kolik vystačí jezdci na 40 dní, a dále za tento kírát deset slepic. V městě Frága vyrábí se sedla, uzdy a tlusté štíty, kterých se užívá v těchto zemích. V zemi Bújima (=Bohemia) zhotovují se též lehké šátky z tenké tkaniny v podobě síťky, které neslouží k ničemu. Cena těchto je u nich stálá: 10 šátků za jeden kirát. Jimi obchodují a provádějí směnu mezi sebou. To je jejich jmění a hodnota všech věcí, za ně získávají pšenici, mouku, koně, zlato, stříbro a všechno ostatní. Zvláštní je, že obyvatelé země Bújima jsou snědí, černých vlasů, zatímco světlý typ je u nich řídký...

Jak se zdá, obchodním záměrům jsme jako budoucí komodita moc nevyhovovali, jelikož v Al-Andalus frčeli otroci hlavně blonďatí. I otrokyně samozřejmě...

Tak to bychom měli jednoho židovského obchodníka z Córdoby, který pomohl vytvořit reálie českých dějin. Jenže daleko dřív tu možná byl ještě jeden kupec, který do naší historie zasáhl daleko razantněji. Pokud je ovšem pravdivá teorie, že byl Žid. Jde totiž o knížete Sáma, který roku 624 sjednotil Slovany proti Avarům, hrdinně je porazil a vytvořil u nás první státní útvar. A jelikož jsem záhadnému Sámovi věnovala článek už před časem, přidávám proklik, kdybyste náhodou tápali, odkud vlastně přišel….

O období, kdy ve Španělsku žili Židé s Maury v klidu a míru se mluví jako o „prvním zlatém věku Sefardů“. Zrodili se z něj naprosto výjimeční židovští básníci, filosofové, astronomové, matematici, náboženští učenci a také bezkonkurenční lékaři.

Pak se všechno zase zhouplo. V období reconquisty, tedy znovudobývání území křesťany ze severu Iberského poloostrova, přišli na pomoc místním Maurům Almorávidé ze sousedního pobřeží Afriky. Ti vyznávali daleko přísnější formu islámu a vůbec byli dost mocichtiví. Sesadili totiž dosavadní dynastii a převzali moc nad Córdobským kalifátem. Načež se jali pronásledovat veškeré „nevěřící“. Včetně Židů. Právě tehdy jich hodně uteklo do sousedních zemí, nebo po moři až do Anglie. Řada Židů našla také azyl v křesťanských královstvích pod Pyrenejemi, protože tam potřebovali jejich peníze na reconquistu.

V dalších letech šel židovský život ve Španěsku podle stejného mustru. V polovině dvanáctého století dorazila nová vládnoucí dynastie berberských Almohadů, která se pustila do dalšího pronásledování a vyhánění. Zrovna tehdy musel svou rodnou opustit budoucí učenec a lékař Maimonides se svou rodinou.

A do toho všeho, kousek po kousku, probíhala úspěšná reconquista Pyrenejského poloostrova, kterou Židé pomáhali financovat. V roce 1391 byla už téměř celá země v křesťanských rukou. Jen Granada se muslimsky držela. A jak to bylo dál, o tom zase příště…

Autor: Šárka Bayerová | neděle 1.5.2016 16:45 | karma článku: 27,74 | přečteno: 1112x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

Tak jsem trošku francouzského krále v minulém článku přechválila. Šlo o jeho druhou milenku Antoinette, tedy Toničku. Na rozdíl od své předchůdkyně od Karla VII. zřejmě žádný oficiální glejt nedostala.

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

Královská, co na svou lásku dostala glejt. Kde jinde, než ve Francii. A tak se v první polovině patnáctého stoleti otevřela cesta mnoha dalším...

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Nudíte se? Kupte si novou postel! Nebo klidně dvě!

Kam se hrabe medvídek mýval... Když máte dostatečnou trpělivost a dočkáte se dodávky, pak vás čeká ta pravá zábava!

10.2.2020 v 12:36 | Karma: 26,76 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

Ella, vnučka královny Viktorie. Ruská velkokněžna Jelizaveta Fjodorovna. Když ovdověla, všechno se změnilo...

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

Ještě doma v Hesensku jí říkali Ella. Provdala se do ruské carské rodiny a stala se velkokněžnou Jelizavetou Fjodorovnou.

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Koudelka by mohl povýšit na generálmajora, generálem se může stát i šéf GIBS

23. dubna 2024  11:20

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka by mohl po roce povýšit z hodnosti...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )