Despotická objevitelka

9. 06. 2016 13:14:46
Odvážné daleké cesty měla určitě v genech. Jen se přesně neví po kom. Historie stále tápe, ve kterém manželském loži se narodila. Takže v tomhle směru bohužel žádné pikantnosti....

Jmenovala se Isabel de Barreto a možná byla vnučkou portugalského námořníka Franciska de Barreto, který pomáhal dobývat východní africká pobřeží a později se stal osmnáctým guvernérem portugalské Indie. Jiní historikové ale tvrdí, že daleko pravděpodobnější je verze, že na svět přišla roku 1567 v rodině Nuňa Rodrígueze Barreta, jednoho z dobyvatelů Peru.

Isabel se sice narodila v Galicii ve městě Pontevedra, ale brzy se celá její početná rodina přestěhovala do Peru, které už bylo místokrálovstvím. Poměrně nedávno dobyté bohaté území se rychle proměňovalo v nesmírně vznešenou zemi na vysoké úrovni. Isabelini rodiče patřili samozřejmě k vládnoucí vrstvě.

Není tedy divu, že se Isabel roku 1585 velice dobře provdala za adelantada (vysokého úředníka místokrálovství) a zkušeného mořeplavce Álvara de Mendaňa y Neira, který byl o dvacet šest let starší než ona. Však už měl také za sebou objevitelské plavby po Pacifiku směrem na východ. Shodou okolností přesně v roce narození své manželky, o které samozřejmě ještě nic nevěděl, vyrazil Álvaro na cestu za dalekými ostrovy, o kterých domorodci v Peru často mluvili. Že prý tam kdesi na východě jsou bohaté země plné zlata. Již usedlí dobyvatelé, kterým peruánské zlato a stříbro nestačilo a chtěli pořád víc, zpozorněli. Napadlo je, že možná tam by mohl být onen vytoužený a stále hledaný biblický přístav Ofir s doly krále Šalamouna, zlatem, drahými kameny a tunami slonoviny. Doposud se Ofir hledal jen v Africe, ale co když je úplně jinde?

A tak v listopadu roku 1567 vyrazila z limského přístavu Callao výprava složená ze 150 vojáků a námořníků, čtyř františkánských mnichů a dvaceti otroků. Za necelé dva měsíce dorazily obě lodě k ostrovu Nui, pak na Tuvalu a 7. února poprvé vstoupila španělská noha na první z budoucích Šalamounových ostrovů, který dostal jméno Santa Isabel. Vysněné bohatství se sice nekonalo, ale objev byl na světě. Dobyvatelé v čele s Alvarem si na Santa Isabel vybudovali základnu a zanedlouho zmapovali (a zabrali pro španělskou korunu) přes dvacet okolních ostrovů. Pak se slavně vrátili do Peru jako objevitelé nových končin.

No a když se za nějaká ta léta Álvaro oženil s Isabel, tak začali plánovat, jak se na Šalamounovy ostrovy společně vrátit a konečně je kolonizovat se vším všudy. A byla to údajně Isabel, které se podařilo přemluvit - a hlavně umluvit - nového místokrále Garcíu Hurtada de Mendoza, markýze z Caňete. Místokrál dodal vojáky, Álvaro zajistil námořníky, obchodníky a kolonisty. Záměr expedice byl jediný - obsadit Šalamounovy ostrovy a dostat tak pod kontrolu oblast, kde řádili angličtí piráti. Ti totiž vytrvale a rádi drancovali Filipíny, tedy další španělskou državu.

Že se do neznáma vydá i Isabel, bylo jasné od samého počátku. A díky ní se zámořské cesty mohly zúčastnit také další ženy, což byla tehdy dost velká rarita. A ještě k tomu všemu udělala Isabel z výpravy i tak trochu rodinný podnik - doprovázeli ji tři její bratři. Ve vysokých funkcích, jak jinak.

Výprava vyjela z peruánského přístavu Paita v červnu roku 1595. Na palubách čtyř lodí (San Geronimo, Santa Ysabel, San Felipe a Santa Catalina) cestovalo 378 osob, z nichž 280 bylo vojáků a námořníků. Mezi ostatní patřila Isabel a její ženský doprovod, manželky budoucích kolonistů, kněží, obchodníci a otroci. Kapitánem lodi San Gerónino byl jistý Pedro Fernández de Quirós, který byl také kronikářem výpravy. A právě on referoval o Isabelině údajné despotické povaze. Prý poroučela, kudy chodila. Ti dva spolu měli neustálé spory, které pak ovlivnily budoucnost obou. O tom ale až později.

Nový teritoriální objev totiž na sebe nenechal dlouho čekat - výprava dorazila k ostrovům, které doposud nikdo neznal. Na počest místokrále, markýze z Caňete (španělsky marqués) dostalo souostroví jméno Las Marquesas - Markézy. Když bylo území náležitě prozkoumáno a objeveny všechny ostrovy, hnula se výprava dál na východ. Objela Cookovy ostrovy a přiblížila se k Šalamounovým. Když ale lodě projížděly kolem ostrůvku Tinakula, zrovna na něm soptil místní vulkán. Došlo k neštěstí. Admirálská loď Santa Ysabel šla ke dnu.

Expedice pak přistála na jednom z Ostrovů Santa Cruz a založila tu kolonii. Jenže brzy začala řádit malárie. Těžce nemocný Álvaro už nebyl schopen velet a všechno se vymklo kontrole. Vojáci a námořníci pořádali nájezdy na domorodce, vraždili a znásilňovali. Šílené jednání vedlo k ozbrojenému povstání proti krutým dobyvatelům. A do toho Alvaro Mendaňa 18. října 1595 zemřel. Těsně před smrtí ale stihl jmenovat Isabel místodržitelkou Šalamounových ostrovů a velitelkou výpravy. Z jejího bratra Lorenza udělal admirála. Mezitím dál probíhaly boje (za Isabelina aktivní účasti) a Španělé při nich zabili místního náčelníka jménem Malope, což byl donedávna Álvarův přítel. V tu chvíli se situace stala neudržitelnou. A jelikož řadu členů výpravy domorodci pobili a další zemřeli na malárii, zbytek se raději rychle nalodil a jal se prchat směrem k Filipínám.

Cestou na následky zranění z boje zemřel Isabelin bratr Lorenzo. Velitelka výpravy se ihned po jeho smrti vyhlásila za admirálku a tak na sebe stáhla absolutní moc. A tehdy prý začaly pro námořníky a vojáky pravé galeje. Zdá se, že Isabelina krutovláda vyvolala několik menších vzpour, které velitelka ustála a okamžitě potrestala pověšením vzbouřenců na ráhně. Po strastiplné prosincové cestě, kdy Isabel přišla o další dvě lodě - San Felipe a Santa Catalina - konečně expedice dorazila přes Guam do Manily na Filipínách. Hlavně diky Pedrovi Quirosóvi, který svou kapitánskou loď udržel na hladině. Jako poslední ze všech čtyř. I když ho velitelka celou cestu buzerovala. Pročež není divu, že jí měl plné zuby.

Ještě téhož roku se Isabel vdala podruhé. Za rytíře Řádu sv. Jakuba, generála Fernanda de Castro. A v roce 1597 se spolu vydali na svatební cestu loďmo. Na osvědčené kapitánské lodi San Geronimo. Z Filipín zamířili do Nového Španělska, tedy Mexika. A přímo do Acapulka. V Mexiku nějakou dobu pobyli a pak odcestovali do Argentiny. Ve městě Guanaco totiž měla Isabel svou encomiendu. Tedy takové malé feudální panství s poddanými a zotročenými domorodci.

Netrvalo dlouho a manželé začali plánovat, jak pro sebe získat Isabelino dědictví po prvním manželovi - Šalamounovy ostrovy. A tak se zase vydali do Peru. A jelikož v Limě se svou žádostí u místokrále nepochodili, odjela Isabel přímo ke králi do Španělska. A tam prý v Galicii zemřela roku 1612.

A proč se jí nikdy nepodařilo Šalamounovy ostrovy vyreklamovat? Quirós byl rychlejší. Vymeldoval si totiž soustroví u krále Filipa III. pro sebe. I s královským výnosem, kterým se rušila veškerá Isabelina dosavadni práva. Pomsta prostě vždycky nejlíp chutnala za studena...

Autor: Šárka Bayerová | čtvrtek 9.6.2016 13:14 | karma článku: 28.28 | přečteno: 1619x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.62 | Přečteno: 707 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.07 | Přečteno: 2625 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 314 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.90 | Přečteno: 286 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...