Krvavé kámošky

18. 07. 2016 10:01:14
Stalo se, že se jednou na moři náhodou setkaly dvě holky. A obě si o té druhé myslely, že je chlap...

A taky si obě vybraly pro ženy neobvyklé řemeslo. Byly totiž pirátky.

Narodily se do zlaté doby pro námořní loupení. A jelikož daleko víc se ví o té první, bude to dnes hodně o ní. Navíc se o veleproslavené Anne začaly vyprávět natolik přifouknuté historky, až to přešlo do seriózních legend. Takže i některá "fakta" musíme brát s rezervou.

Anne se narodila kolem roku 1700 jako nemanželská v County Cork v Irsku. Její otec William Cornac měl dlouholeté pletky se svou služkou Mary. Když se jejich vztah provalil a oni se vzali, přišel skandál. Bohatý muž na úrovni a služka! A tak odjeli do Ameriky začít nový život. Usadili se v Charles Townu (dnes Charleston) v Jižní Karolíně. A vedlo se jim tam dobře. Koupili si bavlníkovou plantáž, dobře hospodařili, a tak se jim peníze jen sypaly. Takže malá Anne měla veškerou opateru bohatého jedináčka. Když začala chodit do prestižní dívčí školy, přišly trable. Velice inteligentní holčičku totiž vyučování nudilo. Navíc byla dost divoká a vzteklá. Ve třinácti letech prý - během slavnostního oběda - pobodala jídelním nožem služku tak vážně, že zemřela.

Rodiče nevěděli, co s ní. Dívka neustále utíkala z domova, ale taky se ráda zase vracela do naservírovaného přepychu. Když jí bylo šestnáct, zbláznila se do romantických pirátských historek. A tak jednoho dne pláchla až na Bahamy. Cestou se seznámila s námořníkem Jamesem Bonnym, kterého si hned vzala. A vrátila se s ním do Charles Townu v domnění, že tatínek bude natolik štěstím bez sebe, že ji konečně vidí, že začne cvakat prachy. Jenže táta si na zadek nesedl, ba právě naopak. Poměrně rychle prohlédl "numismatické" záměry svého novopečeného zetě. A jelikož nebyl ducha mdlého ani rozumu matného, odmítl vyplatit Annino věno. A ještě ke všemu dcerku vydědil, čímž ji rozzuřil do nepříčetnosti. Legenda praví, že vytočená Anne otci vzápětí podpálila plantáž. Načež se s manželem vrátila na Bahamy, aby v New Providence začali nový život. James Bonny se asi snažil, protože dostal místo u guvernéra. Jenže pořád jezdil po nějakých inspekčních cestách. Anne se doma začala nudit...

Ač měla skvělé vychování, které jí vtloukala do hlavy tehdejší prudérní doba, bylo Anne naprosto jedno, co si o ní kdo myslí. Dělala si, co chtěla. Na veřejnosti i ve své posteli. Hlavně střídala milence. ve volných chvílích s oblibou chodila do námořních hospod, kde se s mořskými vlky opíjela a hltala jejich dramatické vyprávěnky. Až konečně jednoho dne potkala opravdového piráta - Jacka Rackhama. Ten se ovšem proslavil pod jménem, Calico Jack, jelikož děsně rád nosil šaty z látky zvané kaliko. Ve své době byl známý jak svou statečností, tak i tím, že nezkazil žádnou zábavu. Pročež byl všeobecně populární. A hlavně - přispěl nesmazatelně do historie. Jeho vlajka se natolik líbila, že se v různých variantách stala symbolem všech pirátů na světě...

Calico Jack se do Anne zamiloval jako blázen. Důkazem jeho posedlosti je, že ji na tajňačku vzal k sobě na loď. I když tehdy ženské na pirátské palubě nosily smůlu, a bylo tedy naprosto nemyslitelné je tam mít. Pročež se Anne převlékla za drsného mládence. A mezi posádku ihned zapadla. Nic si nenechala líbit, údajně prý zapíchla několik svých kumpánů, kteří se do ní naváželi jako do pirátského „ucha“. Idylka trvala asi rok. Calico Jack byl v té době trochu umírněnější, přepadal jen menší lodě a nevrhal se do velkého nebezpečí. Zřejmě podvědomě Anne chránil. Hlavně v době, kdy otěhotněla. A jelikož by rostoucí bříško brzy prozradilo, že Anne není pohlaví mužského, vrátil se Calico Jack se svou bandou na Bahamy.

A tady se informace začínají trochu lišit. Verze pro romantiky praví, že Anne o dítě přišla a upadla do hlubokého smutku. Ta reálnější říká, že porodila a mimino nechala v New Providence u cizích lidí. Načež se vrátila k pirátskému životu. Ostatně nic jiného jí nezbývalo, jelikož „odložený“ manžel se začal hlásit o svá práva. A v rámci svého postu guvernérova pomocníka šel po krku i Calico Jackovi.

A tak se Anne s Jackem a krvelačnou posádkou vydali na moře. Nejdřív přepadli loď, která byla lepší a vybavenější než jejich kocábka, a převzali ji do vlastní péče. A hned začali námořně loupit. Anne se vůbec nedržela zpátky. Neměla naprosto žádné zábrany, a tak se stala velmi obávaným "mužem" po celém Karibiku.

A pak jednoho dne, při boji s jinou pirátskou lodí, zahlédla Anne během všeobecného vraždění velice pěkného mladíka. I nezamordovala ho. Naopak - prosadila jeho „přeskok“ ke Calico Jackovi. Dva noví kumpáni byli sebou v následujících dnech tak okouzleni, že brzy došlo k intimní chvilce. A jaké to bylo překvapení, když Anne zjistila, že krasavec je taky holka! Jmenovala se Mary Read. Kdysi se taky převlékla, aby se prosadila v drsném mužském světě.

A zas tu máme dvě verze, jak to bylo dál. Podle oné romantické se děvčata hned zaradovala, že mají jedna druhou a sestěhovala se do společné kajuty. Staly se z nich kamarádky na život a na smrt. Od té doby bojovaly zásadně spolu - zády k sobě - čímž se vzájemně chránily. Ač vraždily, proslavily se svou statečností a neutuchajícím přátelstvím. Verze druhá má stejný začátek jako ta první. Tedy, že zjištění, že jsou obě holky je natolik rozjásalo, že se ubytovaly spolu. Jenže - Anne prý vyhodila ze své kajuty Calico Jacka a na jeho místo dosadila Mary. Se vším všudy. Tedy i do postele. Ale taky je možné, že občas byl připuštěn i Jack, čímž myslím trojku. Nikoliv švédskou, alébrž pirátskou....

Jenže nic netrvá věčně. Karibské ostrovy měly pirátského řádění až po krk. Takže se na Jamaice roku 1720 na Calico Jacka domluvili. Počkali si na správnou chvilku, kdy oprsklí mořští loupežníci bujaře oslavolali. Ve chvíli, kdy byla většina posádky namol, přepadla jejich plavidlo guvernérská loď. Po krátkém boji, ve kterém svou brutalitou vynikaly méně opilé kámošky Mary a Ann, skončila banda Calico Jacka v suchozemském vězení ve Spanish Townu.

Jenže naše holky se jen tak nedaly. Hned se odmaskovaly a prohlásily, že jsou těhotné. Neboť věděly, že to jediné je může zachránit před šibenicí. Prý také přišly s dojímavou historkou o únosu a opakovaném znásilňování, kdy se během usilovného štkaní snažily "vysvětlit", že jen chtěly přežít. Jenže jim to asi nikdo neuvěřil, protože v šatlavě zůstaly. No a na verzi postelové pirátské trojky asi něco doopravdy bylo, jelikož se říká, že Mary ve vězení zemřela na poporodní horečku. Takže vlastně nelhala. Anne ano. A měla velké štěstí. Její všeobecná proslulost převlečené ženy, co se stala pirátem, se dostala až do Charlestonu. A papá hned - s kapsami naditými penězi - spěchal na pomoc. Vše bylo odpuštěno...

No a mezitím byli Calico Jack a jeho posádka odsouzeni k smrti. Calico Jacka oběsili 16. listopadu roku 1620 ve Spanish Townu. Jeho mrtvé tělo pak natřeli dehtem a nechali viset pro výstrahu. Brzy poté dorazil na Jamaiku Annin otec a dceru z vězení za těžké prachy vykoupil.

A od té doby se o Anne nic neví, představte si... Možná se ztratila ze světa, aby mohla začít žít její dobrodružná legenda...

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 18.7.2016 10:01 | karma článku: 27.88 | přečteno: 1215x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.01 | Přečteno: 78 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 133 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 205 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 372 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...