Proč vlastně „carpaccio“?

Víkend je před námi, a tak si snad mohu při pátku dovolit, dělat vám chutě. Neboť předpokládám, že mnozí z vás v carpacciu jedou taky. Vařit ale nebudu, budu vyprávět….
Guiseppe Cipriani a Ernest Hemingway

Byl jednou v Benátkách jeden bar, co je tam dodnes. Harry´s Bar, jehož majitelem byl pan Giuseppe Cipriani. Šlo o vyhlášené místo. Ve třicátých letech minulého století sem chodila nejen italská smetánka, ale také někteří slavní cizinci. Například Truman Capote, Francis Scott Fitzgerald a Ernest Hemingway. Nejednu sklenku tam tihle bouřliváci vypili…

A s nimi občas sedávala u stolu postarší kněžna, která se jmenovala Amalia Nani Mocenigo. A tahle dáma trpěla těžkou chudokrevností. Lékaři jí stále doporučovali syrové maso, ale jí se z něj zvedal žaludek. Nebyla schopná ho jíst. Ani tatarský biftek nepomohl. A tak dostal pan Cipriani nápad. Na tenoučko nakrájel syrovou svíčkovou, pokapal troškou majonézové omáčky a posypal parmezánem. A kněžně novinka - zatím bez jména - chutnala.

Vittore Carpaccio a jeho inspirativní odstín červené

Nový vynález poté vyzkoušeli další hosté. Stejně jako u nás, i v Itálii se hned všechno rozkecá. Takže Harry´s Bar začal být svým rafinovaným syrovým hovězím vyhlášený. A pak jednoho dne pana Ciprianiho napadlo, jak ho nazvat. Měl totiž moc rád středověkého benátského malíře jménem Vittore Carpaccio. A jeho speciální odstín červené evokoval právě onu novou a speciální krmi. A bylo to.

A carpaccio pak letělo světem, až se dostalo až k nám. Tak co, kdy zas na něj půjdem?

 

Autor: Šárka Bayerová | pátek 14.10.2016 10:00 | karma článku: 26,31 | přečteno: 910x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72