Eurosong 2017 - finále aneb Potvrzeno, že výjimka opravdu potvrzuje pravidlo

14. 05. 2017 11:26:24
Tak konečně. Včera večer přišlo vyvrcholení evropského hudebního šílenství. A byl to záhul, to vám povím...hlavně pro mne...

Ale za nenápadné pomoci tokajského moku jsem to zvládla. Neboť vidět a slyšet některé "umělecké" kousky podruhé bylo fakt vyčerpávající. A jelikož většinu adeptů jsme už satiricky probrali, dnes dodám jen drby a nové postřehy. V krátkosti, nebojte...

Všichni se zase snažili, i eurovizní efekty. A tak jsme zase prošli větry, větříky i vichřicemi, viděli výbuchy sopek, ohnivé deště a několik laserových show. Přetrpěli jsme halekačky (Polsko, Arménie), velmi povedené a nepovedené folklorní motivy (Maďarsko versus Bělorusko - ona přitom málem upadla) i občasný dost falešný zpěv (Izrael). Pánové obdivovali nabušené dekolty dam (Dánsko) a vysunuté ladné nohy (Řecko). Dámy se rozněžnily při pohledu na klučíky (Bulharsko, Austrálie) a zjihly u poměrně pohledných chlapů (Švédsko, Kypr, Rakousko). Většina z nás zděšeně zírala na exoty (Chorvatsko) a trpěla u velenudných písní (Řecko, Dánsko, Polsko, Austrálie...). O to vetší bylo překvapení, když někdo opravdu dobře zpíval (Nizozemsko, Ázerbájdžán, Portugalsko, Bulharsko, Maďarsko) a když se píseň doopravdy povedla (Belgie, Portugalsko, Moldávie, Maďarsko). Člověk je prostě vděčnej, když konečně někdo neřve...

K tomu malá poznámka. Když Portugalec Salvador Sobral začal zpívat milostnou baladu, kterou pro něj složila jeho sestra, celý obrovský sál řvoucích eurovizních šílenců ztichl a poslouchal jak bez dechu. I když většina portugalskému textu zřejmě vůbec nerozuměla. Prostě kouzlo hudby, zpěvu, osobnosti i okamžiku...

A abyste vy věděli o čem Salvador zpíval, tady je český překlad textu s mým vlastním ©:

Milovat za nás oba

Když se na mne jednou někdo zeptá

řekni mu, že jsem žil, abych tě miloval

před tebou jsem jenom existoval

unavený a bez ničeho, co bych komu dal

Miláčku, vyslechni prosby

prosím tě, aby ses vrátila, abys mě znova milovala

na lásku je jeden sám

možná by ses to krůček po krůčku naučila.

Jestli ale tvé srdce už pokračovat nechce

nechce cítit vášeň ani trpět

nechce čekat na to, co bude pak

mé srdce dokáže milovat za nás oba

A teď už rovnou k těm, kteří šli rovnou do finále:

Velmi favorizovaná a netrpělivě očekávaná Itálie nabídla prostřednictvím Francesca Gabbaniho přehledný slovník východních náboženských termínů. Při té příležitosti jsem zjistila základní rozdíl mezi Čechy a Itálií. U nás se občas utrhne medvěd, v Itálii gorila. Byla totiž nedílnou součástí roztančeného songu jménem Occidentalis karma. S ohledem na uvedený název dávám kolegům blogerům ke zvážení, zda bychom píseň neměli adoptovat jako hymnus. Karma je na našem písečku velmi frekventované slovo...

Španělsko netradičně nabídlo kudrnatého modrookého blonďáčka s veskrze letním surfařským popěvkem. Falešnému zpěvu nepomohly ani havajské košile. Zde předběhnu, abych se nevysilovala zbytečným popisem - Španělsko skončilo poslední. Zaslouženě.

Velkou Británii reprezentovala Welšanka Lucy. Zpívala a vypadala dobře, ale méně řvaní by bylo více. Německo poslalo Levinu. Zpěvačku s dlouhýma nohama a průměrnou písní. Přišla bosá, jako před mnoha a mnoha lety Sandy Shaw. Levině to ale na rozdíl od ní k vítězství nepomohlo. Skončila předposlední.

Loňská vítězná Ukrajina vyslala hudební skupinu O. Torvald. Asi pokus o bigbeat. Ach bóže... Však se taky umístili jako třetí od konce. A poslední se prezentovala Francie. Zpěvačka Alma nabídla roztančený song s názvem Requiem. Asi jsem v textu zase něco nepochopila...

A pak už se hlasovalo a hlasovalo. Diváci přes své mobily a odborné poroty ve všech zemích. V době těchto příprav pořadatelé nabídli vystoupení své historické vítězky Ruslany. Za třináct let ji trochu ohlodal zub času, ale pořád je to pěkná baba. Následnou produkci loňské vítězky Jamaly obohatil exhibicionistický brexiťák, který k ní vyskočil na stage a hrdě ukázal holý zadek. Klobouk dolů před Jamalou, ani nemrkla. A už ho vedli..

Nejsledovanější nesportovní událost světa pak už nabrala spád. Nejdřív živě hlasovaly odborné poroty států. Musím konstatovat, že bylo daleko méně taktizování než loni. Od první chvíle vedlo Portugalsko, které postupem času získalo obrovský náskok. Dobře se drželo Bulharsko a Belgie. Mé favoritní Maďarsko moc nebodovalo. Divácké hlasování ale pořadím výrazně zamíchalo. Katapultovalo Moldávii na třetí místo a zapadlou Itálii postrčilo na místo šesté. Také Maďarsko a Rumunsko se přemístilo z druhé poloviny do první desítky. Belgie nakonec skončila čtvrtá a Bulharsko druhé. Portugalsko vyhrálo s náskokem více než sto padesáti bodů. A fakt, že zaslouženě!

Při přebírání ceny Salvador vyslal poselství, neboli elegantně nastavil zrcadlo. Řekl totiž, že dost už bylo bezobsažných textů a že muziku nedělají ohňostroje. Vraťme se zase k hudbě, požádal přítomné.... Načež vítěznou nádhernou píseň zazpíval znovu se svou sestrou jako duet.

To by bylo pro letošek. Za rok uvidíme, zda nastavené zrcadlo zafungovalo....

Autor: Šárka Bayerová | neděle 14.5.2017 11:26 | karma článku: 24.98 | přečteno: 1075x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.99 | Přečteno: 634 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.78 | Přečteno: 2203 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 300 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...