Kde se vzalo slovo...filištín? (pokračování)

1. 02. 2018 11:43:20
Minule jsme probrali nejen filištíny, ale i Filištíny neboli Pelištejce. A hlavně sběratele jejich životů a předkožek, biblického Davida.

Abychom se dostali k nejslavnější filištínské ženě Dalile, které někde říkají Delila, musíme začít od Samsona. A to ještě dřív, než se narodil, tedy v době, kdy Židé žili pod knutou Pelištejců. A ti, jak už víme, se chovali převážně filištínsky...

Biblická Kniha Soudců praví, že jednoho dne se muži jménem Manoach zjevil boží posel a předpověděl, že jeho dosud neplodná žena porodí supersilného syna, který Izraelity osvobodí z pelištejského područí. Ale byla v tom podmínka - že se matka ani odrůstájící dítě nedotknou alkoholu a nečistého masa. Natož, aby zmíněné konzumovali. Navíc museli budoucí rodiče slíbit, že chlapci nikdy neostříhají vlasy, neboť právě v nich bude silácké kouzlo skryto.

A tak se Samson narodil. Rodiče dodrželi všechny podmínky, takže chlapec vyrostl v muže bez sebemenšího problému. Ale byl zvědavý. Chtěl poznat, jak obávaní Filištíni - Pelištejci žijí. I vydal se do města Timnath, kde se hned zamiloval. Samozřejmě, že do Filištínky. Rodiče šíleli, neboť jim nedošlo, že právě v tom je boží záměr. A protože jejich mohutný a sošný syn jinak nedal, šli společně požádat o ruku Samsonovy vyvolené. Cestou, když byl Samson zrovna chvilku sám na vinici, napadl ho lev. Silák ho zabil holýma rukama. Rodičům ale nic neřekl, aby je nevyděsil. V domě budoucí nevěsty pak všechno klaplo, takže po čase se všichni vydali stejnou cestou na svatbu. Samson si odskočil, aby se podíval na mršinu lva. Zjistil, že se v ní usadily divoké včely a že už mají med. A tak si mlsnul a přinesl i rodičům. A tehdy ho ho napadla hádanka, kterou na svatební hostině dal třiceti filištínským družbům: "Ze žrouta vyšel pokrm a ze siláka vyšla sladkost". A že prý, až to rozluští, dostanou třicet košil a třicet svátečních šatů. Filištíni asi neměli co na sebe, jelikož byli vzteky bez sebe, když nemohli rébus rozklíčovat. Pročež vlítli na novomanželku řkouce, že pokud jim nezjistí odpověď, zapálí jejímu otci střechu nad hlavou. Takže mladucha tak dlouho klobala Samsonovi díru do hlavy, až jí řekl, o co jde. Načež samozřejmě předala vyřešení hádanky dál. Takže filištínští chlapci mohli Samsonovi vzletně odpovědět: Co je sladší než med, co je silnější než lev? Jenže - Samson nebyl žádný blbeček a došlo mu, odkud vítr fouká. Vytočil se neskutečně. Odkráčel do města Aškalon a zabil tam třicet nenáviděných Pelištejců. Jejich obnošené a zkrvavené šatstvo pak daroval družbům, co ho podvedli. Moc mu to nepomohlo, protože mezitím co byl pryč, předal jeho tchán svou dceru do péče jiného manžela. Prostě Fiištín s ukázkovym filištínským jednáním...

V Samsonovi totálně bouchly saze. Řekl si, že po tom všem, co mu Filištíni provedli, je pomsta pochopitelná a naprosto oprávněná. A vymyslel něco příšerného. Zde musím upozornit ekology a bojovniky za práva zvířat, aby se obrnili nebo dál nečetli. Samson totiž pochytal třista lišek, po dvou je svázal ocasy k sobě a připevnil k nim pochodně. Ty pak zapálil a zoufalé lišky vypustil do filištíských polí. Živé pochodně nezapálily jen obilí, ale i snopy. Oheň pak přeskočil i do olivových hájů a vinic.

Pelištejci nechápali co se to děje. Pak se rozkřiklo, že se mstí Samson, kterému v Timnath znovu provdali manželku za jeho vlastního družbu. Naštvali se taky a podpálili dům Samsonova tchána i s dvojnásobnou manželkou a novým manželem. Samson ale tuhle hrůzu taky nenechal bez odpovědi. Pobil vlastní rukou tisíce dalších Filištínů. A už se to hrnulo jako lavina. Do Judska vtrhlo filištínské vojsko a pobíjelo Hebrejce. Ti se samozřejmě ptali proč. Došlo na Samsona. A tak Židé, aby se zachránili, vydali spoutaného Samsona - s jeho souhlasem - Filištínům. Tehdy znovu a jako již několikrát, zasáhla boží pomoc. Samson zpřetrhal provazy a pobil další tisíce Pelištejců. Tentokrát nalezenou oslí čelistí.

No, mám dojem, že pro dnesek bylo hrůz dost. A taky důkazů, že pomsta plodí pomstu a že filištínské chování moc pěkné není. A že je taky složité ho rozebrat. Proto jsme se k slibované potvoře Dalile ještě nedostali. Příště už ale vážně bude!
Autor: Šárka Bayerová | čtvrtek 1.2.2018 11:43 | karma článku: 22.46 | přečteno: 1118x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 97 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 149 |

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...