Vraždou si zachránil život (dokončení)

4. 05. 2018 9:58:16
Zřejmě to tak bylo. Jelikož po atentátu na Rasputina nastal v Petrohradu pěkný zmatek. Však už se psal rok 1917...

A jak známo zuřila nejen první světová válka, ale také ruský lid. A v téhle výbušné situaci Felixe Jusupova zadrželi na nádraží, když se snažil pláchnout na Krym. Trošku to zkrátím. Po složitém vyšetřování dopadl Felix docela dobře. Car ho vypověděl z Petrohradu na jeho statky v Kurské oblasti. Tam se Felix poměrně nudil až do března, kdy car abdikoval.

Když se Felix vrátil do Petrohradu, politické zvraty šly jeden za druhým. Však to známe ze školy. A tak sebral rodinu - spolu se značnou částí rodinného bohatstvi - a uklidil se na Krym. Párkrát se ještě do Petrohradu dokázal vrátit, aby do Jalty odklonil např. dva Rembrandtovy a jeden Van Dijckův originál a především zbytek dobře poschovávaných šperků, zlata a drahokamů nesmírné hodnoty. Poté už nenechal nic náhodě. Bleskurychle nalodil ženu a dceru na britskou válečnou loď HMS Marlborough směr Malta. No a z Malty to už byl jen kousek do Itálie, kde za rodinné diamanty všichni získali nové pasy.

Jusupovovi nejdříve žili nějakou dobu v Londýně, ale nakonec se usadili ve Francii. V Boulogne-sur-Seine si koupili dům a v Paříži v roce 1924 založili módní dům IRFÉ. Jméno? Prostě Irène a Félix...

Už první přehlídkou v hotelu Ritz svou kolekcí Paříž ohromili. On taky hodně udělal ruský knížecí punc, příbuzenství se zavraždenou carskou rodinou a taky samozřejmě slavné zahlušení Rasputina, co si budem povídat, že... Nutno ale podotknout, že i modely se tehdy docela povedly a svou vysokou úroveň si dům udržel i následujici léta. Za dva roky Jusupovovi ještě s úspěchem přidali parfémovou řadu a otevřeli pobočky v Londýně a Berlíně.

A Felix se činil i jinak. Za pomocí ruských přátel si otevřel obchod s luxusním porcelánem a nějakou dobu velmi slušně vydělával jako designér. Zařizoval hóch nóbl restaurace v ruském stylu. A taky sepisoval memoáry.

Značka IRFÉ prosperovala až do roku 1931, kdy se majitelé rozhodli uzavřít všechny její pobočky. Krize zřejmě dopadla i na ně. A teď jen tak na okraj - v devadesátých letech povstala IRFÉ z popela a funguje dodnes. Majitelkou značky je Olga Sorokina, bývalá ruská modelka běloruskeho původu.

Felix s Irinou ale uměli penize vydělat i jinak. V roce 1934, po uvedení americkeho filmu "Rasputin a carevna" zažalovali společnost Metro-Goldwyn-Meyer pro zásah do soukromí a šírení lží. Ve filmu se totiž tvrdilo, že Irina byla Rasputinem znásilněna. Spor vyhráli a dostali dvacet pět tisíc liber.

Na druhou stranu ale penize dost rozhazovali. V Paříži se Irena a Felix proslavili nejen svým všeobjímajícím mecenášstvím, ale také životem na vysoké noze. Vydavání vzpomínkových knih zas tak moc nevynášelo. A tak se obrovské jusupovovské jmění pomalu rozplývalo...

Felix Felixovič Jusupovov zemřel v Paříži 27. září roku 1967. Bylo mu osmdesát let. Traduje se, že smrt Rasputina ho v temných snech pronásledovala celý jeho život. Za tři roky, 26. února 1970, zemřela i jeho manželka princezna Irina Alexandrovna...

Zdroj / fakta/:

F. Bonafé, Mes souvenirs sur le prince Félix Ioussoupov, justicier de Raspoutine; Wikipedia espaňola; nobleyreal.blogspot.com;

Autor: Šárka Bayerová | pátek 4.5.2018 9:58 | karma článku: 26.95 | přečteno: 1072x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 18.00 | Přečteno: 564 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 188 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 155 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 228 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...