Óda na koriandr
Cítím potřebu zastavit české kolo gastronomických dějin a roztočit ho znovu koriandrovým směrem. Budu útočit nejen na gurmány, ale i hladovkáře posedlé zdravou výživou. A také na jedince myslící hlavně na své zdraví. I na ty, kteří se obávají, že na ně někdo v tramvaji plivne chřipku.
Proč se honím za koriandrem jako žralok za pachem krve? Naše rodina je na něm závislá. Vaří se u nás často jihoamerická kuchyně a ta se bez této zelené bylinky neobejde. Pokud vím, tak thajská také ne, takže tady cítím podporu, s ohledem na dlouhotrvající boom této kuchyně.
Koriandr vypadá trochu jako petržel, ale chuť a vůni má úplně jinou. Vzpomínám, jak jsme před více než čtyřiceti lety byly s mámou poprvé v Limě nakupovat a domnívaly se, že máme ve vozíku petržel. Neustále jsme se jedna druhé ptaly, co to tak smrdí. Když máma odhalila, že prapodivný zápach se line z našeho nákupu, byla neznámá bylina okamžitě vrácena do regálu. Pak ale zapracovali Peruánci s patřičným promo. Od té doby jedu v téhle nati.
Zvláštní vůně koriandru se nelekejte, v místní nabídce nikdy není tak intenzivní a hlavně si na ni rychle zvyknete. Vy, kdo chodíte do vietnamských restaurací na pho, koriandr jíte a možná o tom ani nevíte. O thajské kuchyni jsem se už zmínila. Koriandr by neměl chybět ani ve guacamole, ale to vědí jen v opravdu dobrých mexických restauracích. A těch je u nás jako šafránu.
Co se zdravé výživy týče, má koriandrová nať antiseptické účinky a příznivě ovlivňuje trávení. Je prostě výborný a musíte ho zkusit!
Už totiž nehodlám jako šílená lítat od krámu ke krámu našich usměvavých vietnamských spoluobčanů (v obchodních řetězcích to nemá cenu) a doufat, že zrovna dnes dovezli čerstvý. Když totiž na něj mám štěstí, tak většinou koupím i omdlelý, jehož spodek už skoro zahnívá v kyblíčku vedle petržele. Proč? Protože ho tu skoro nikdo nezná a já ho potřebuju! Ať se jde potravinový inspektor bodnout.
Pročež vzhůru za koriandrem! Abyste měli motivaci, předávám tímto dál náš rodinný klenot :
Aguadito de pollo /agvadyto de pojo/ - (=peruánská kuřecí polévka upravená pro české poměry).
Porce kuřete osolíme, opepříme a posypeme paprikou nebo pomažeme paprikovou pastou (měla by být pálivá). Obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran a dáme stranou. Dále pak osmahneme cibulku a česnek. Vrátíme do hrnce kuře. Zalijeme vařící vodou a necháme probublávat. Do vývaru můžeme přidat na proužky nakrájenou papriku i feferonku. Před dovařením kuřete přidáme do polévky tolik lžic rýže, kolik plánujeme porcí. Výsledná polévka by měla být hustá, takový eintopf. Je-li třeba dosolíme nebo podpoříme náš vývar kvalitním kupovaným.
A zlatý hřeb je samozřejmě koriandr. Nasekaný (čím více, tím lépe – třeba i celý svazek) se přidává do vařící se polévky. Nechte ho jen přejít varem a ihned hrnec přiklopte pokličkou. Počkejte čtvrt hodinky a servírujte. Velkou prezentaci s tím na talíři neuděláte, ale poznáte, že jste vyrobili skvost!
Dobrou chuť a pozdravujte ode mne svůj koriandr!
Šárka Bayerová
O šikovné milence Toničce
Tak jsem trošku francouzského krále v minulém článku přechválila. Šlo o jeho druhou milenku Antoinette, tedy Toničku. Na rozdíl od své předchůdkyně od Karla VII. zřejmě žádný oficiální glejt nedostala.
Šárka Bayerová
První oficiální milenka
Královská, co na svou lásku dostala glejt. Kde jinde, než ve Francii. A tak se v první polovině patnáctého stoleti otevřela cesta mnoha dalším...
Šárka Bayerová
Nudíte se? Kupte si novou postel! Nebo klidně dvě!
Kam se hrabe medvídek mýval... Když máte dostatečnou trpělivost a dočkáte se dodávky, pak vás čeká ta pravá zábava!
Šárka Bayerová
Svatá princezna (dokončení)
Ella, vnučka královny Viktorie. Ruská velkokněžna Jelizaveta Fjodorovna. Když ovdověla, všechno se změnilo...
Šárka Bayerová
Svatá princezna (2. část)
Ještě doma v Hesensku jí říkali Ella. Provdala se do ruské carské rodiny a stala se velkokněžnou Jelizavetou Fjodorovnou.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel
Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...
Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor
Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...
Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka
Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...
„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně
O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...
Denní recepční - poloviční úvazek
Clarion Hotel Prague Old Town****
Praha
- Počet článků 547
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1510x
( aladul333@gmail.com )
Seznam rubrik
- Kde se vzalo slovo...?
- O ženách, které se nedaly
- Vzpomínky na historii
- Pikanterie z historie i světa
- Fotoblogy
- O psech
- O lidech
- O psech a lidech
- O zvířatech a lidech
- O svatých trochu jinak
- Svatí na Karlově mostě
- O apoštolech na orloji
- Osobní
- O exotickém vaření (zvesela)
- Historky všeho druhu
- Komentované události, glosy
- Povídky
- O mé rodině a jiné květeně