Z extrému do extrému (sv. Augustin)

28. 08. 2014 9:00:00
Od dětství se takzvaně hledal. V mládí vytloukal hospody, střídal ženské a žil doslova zhýralým životem.

Jeho matka se jmenovala Monika a měla z něj nervy nadranc. Včera jsem líčila, jak se za něj sedmnáct let modlila, aby se polepšil. Pak se to konečno povedlo a budoucí sv. Augustin se našel. V duchovním životě, v lásce a moudrosti.

U nás v Praze na Karlově mostě šlape jeho socha po knihách. Jeroným Kohl tak v roce 1708 zobrazil, jak se sv. Augustin popasoval s heretiky. Však jsou na těch kacířských svazcích jejich jména. Jako odlehčení sochař naznačil a připomenul i slavnou legendu o chlapečkovi s mušlí (Augustin ho má u nohou). Vypráví o tom, jak se jednou procházel Augustin na mořském břehu a všiml si klučíka snažícího se mušlí přelít moře do důlku v písku. S úsměvem dítěti objasnil, že to asi nepůjde. To ale odpovědělo: "Spíše dokáži toto moře přelít, než ty pochopíš tajemství Nejsvětější Trojice." Tenhle zapeklitý problém Augustina totiž hodně trápil. Co papyru jenom o něm popsal! O tom ale později.

Augustin.png
Sousoší si objednal a zaplatil konvent augustiniánů od kostela sv. Tomáše. Tenhle řád ale jejich jmenovec nezaložil. Ustanovila ho církev spojením několika poustevnických skupin, které se řeholí sv. Augustina řídily. V Čechách se řád, jehož znakem je planoucí červené srdce ležící na probodené černé knize, usadil v roce 1333. Augustiniáni se v Čechách drželi po staletí. Trošku s nimi sice zamávaly husitské války a také císař Josef II. rušením klášterů. A pak je rok 1950 a komunistický režim smetl úplně. Ale po roce 1989 se augustiniáni zase vrátili. Do Prahy do kostela i konventu u sv. Tomáše a taky do kláštera ve Starém Brně.

Svatý Augustin slaví dnes. Říká se mu "učitel západu", jelikož byl jeden z nejvýznamnějších křesťanských teologů a filozofů. Zanechal po sobě obrovské dílo. Díky jeho spisu Confessiones (Vyznání), toho víme hodně o jeho životě. Silně si v něm (dokonce v deseti knihách!) posypal hlavu popelem.

Jak už jsem uvedla, v mládí se Augustin značně vydováděl. Sice v rodné Thagastě vystudoval a pak učil rétoriku, ale po nocích lítal po hospodách, pil, měl milenky a údajně holdoval brakové literatuře. Dokonce měl kolem sebe partu jakýchsi zhýralců a všichni společně se oddávali zábavě, kterou bychom dnes mohli označit jako porno. Vážně. Tohle všechno na sebe v Confessiones napráskal. I to, že měl nemanželského syna. A že se dal k sektě manichejců, ačkoliv ho matka vychovala jako křesťana.

Augustin-perex.png
Nějakou dobu působil Augustin i v Kartágu, ale pak se rozhodl odjet za vidinou lepšího uplatnění a mamonu do Říma. Moc se mu tam nelíbilo a navíc mu tehdy i došlo, že u manichejců žádnou pravdu nenajde. Tu totiž pořád hledal. A tak když dostal nabídku z Milána, kde hledali učitele řečnictví, neváhal ani chvíli. Už totiž slyšel o biskupovi Ambrožovi, co ve městě působil a byl na něj moc zvědavý. A tak se tam vydal. V Miláně ho konečně našla matka Monika, která za ním přijela z Afriky. Opětovně do něj začala hučet, aby se už konečně vzpamatoval. Nabádala ho, aby se konečně oženil. Ne ale s dlouhodobou milenkou, se kterou už léta střídavě žil. Dokonce našli i adeptku, ještě nedospělou dívku, na kterou měl Augustin dva roky počkat. Chtěl to prý zkusit. Nevydržel, neboť byl otrokem svých smyslů, jak sám o sobě řekl. Takže zas vletěl do starých kolejí - děvky, pití, zhýralí kumpáni...

A pak se to stalo. U jednoho krajana zahlédl na stole listy apoštola Pavla. A uslyšel prý dětský melodický hlásek, který pořád opakoval : VEZMI A ČTI! A tak poslechl a četl v kapitole Římanům : "Žijme řádně jako za denního světla: ne v hýření a opilství, v nemravnosti a bezuzdnostech, ne ve sváru a závisti, nýbrž oblecte se v Pána Ježíše Krista a nevyhovujte svým sklonům, abyste nepropadli vášním."

A bylo vymalováno. To byla ta pravda, kterou Augustin hledal. Rozbřesklo se mu a o Velikonocích v roce 387 se nechal sv. Ambrožem pokřtít. Bylo mu 33 let. Během křtu se ozvala rána. Mámě Monice konečně spadl kámen ze srdce... film2.jpg

Štastná matka a polepšený syn se rozhodli vrátit domů do Afriky. Cestou ale Monika onemocněla a v Ostii zemřela. Augustin ji pohřbil a odešel do Říma, aby poznal klášterní život. Asi po roce se vrátil do Thagaste, prodal svůj dům a pozemky a peníze rozdal chudině. Začal žít jako mnich a doháněl zanedbané teologické vzdělání. A psal a psal. Taky hodně cestoval a kázal, takže se brzy kolem něj shromáždila skupina věrných a stal se velmi uznávaným myslitelem. V roce 391 ho vysvětili na kněze a za dva roky už byl biskupem ve městě Hippo Regius (dnes Annaba v Alžírsku). A nabýval na vážnosti. V roce 411 vedl v Kartágu dokonce církevní sněm.

Jenže politická doba byla neklidná. Evropou se valily barbarské kmeny a národy se stěhovaly. Germánský kmen Vandalů to vzal přes Hispánii až do severní Afriky. A tak v roce 429 začali Vandalové i s obléháním města Hippo. Několikaměsíční náročnou situaci plnou hladu, bojů, nemocí a mrtvých už Augustin nezvládl. Zemřel v roce 430 a dobytí města Vandaly se už nedožil. Hordy profláklých ničitelů pak město zdevastovaly a vyhnaly katolické kněze. Vandalové prý vyloupili i Augustinův hrob a co z něj zbylo převezli na Sardinii. Odtud se pak ostatky dostaly do Milána, kde byly uloženy v katedrále v Pavii.

Sv. Augustin je patronem teologů, knihtiskařů a pivovarníků. Prý napomáhá k dobrému zraku. Jeho atributy jsou biskupské roucho, anděl, Jezulátko (co na něj asi mluvilo a moře přelévalo), planoucí srdce, mušle a šíp.

Tolik o osudu "extrémisty" Augustina. Jeho života běh je jen důkazem, že některým svatým nic lidského nebylo cizí ...

LITERATURA : Rok se svatými (Schindler a Schauber); kralovskacesta.cz; internet-fotografie z filmu;

Autor: Šárka Bayerová | čtvrtek 28.8.2014 9:00 | karma článku: 16.58 | přečteno: 1396x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.31 | Přečteno: 465 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.19 | Přečteno: 113 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...