Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Pochopil jsem, že jde o paní Věru z Věstové. Kde to proboha je?

1 0
možnosti
Foto

Víc takových svátků.:-) A ve všední dny. Ale teď vážně, napsala jste to moc pěkně. Škoda, že zrovna tihle dva jsou nás celkem opomíjení. Ono vzdělání vůbec. I víra, k čemu je dobrá? Nic si za ni nekoupíte. Vzdělání i víra kladou na mozkovnu nároky, tudíž obtěžujou. Ať kdo melduje, jak melduje.:-)Mějte se.

2 0
možnosti
Foto

Zdravím taky moc. I vy jste to hezky napsala. Moc díky za přečtení i zamyšlení.;-)

1 0
možnosti
LJ

To že měli slovanskou matku, si přáli mnozí naši historici a pisatelé. Je to však krajně nepravděpodobné. Slované byli v Byzantské říši přivandrovalci, přitáhnuvší z ruských stepí. Hodně zaostalí, proti nimž byly vydávány i zákony. Otec obou bratří měl velmi vysoké postavení, ten by si ženu tak nízkého původu nemohl dovolit. V nejlepším případě byli Slované u nich zaměstnáni jako sluhové či nádeníci. Nadaným dětem to mohlo stačit, aby se naučili jejich jazyk.

Tak nám přinesli víru Řekové. Co je na tom špatného? Němcům a další západním národům víru přinesli iro-skotští  misionáři. Do Řecka a dnešní Itálie ji přinesli apoštolé-Židé. Křesťanství je přeci nadnárodní.

1 0
možnosti
Foto

Přesně tak. Proč tedy řešit matky? ;-) Díky moc za přečtení.

1 0
možnosti
JH

J88a38n 90H48l16e93d40í46k

5. 7. 2014 15:07

Michal III. také sledoval své politické zájmy, jak jinak a mám dojem, že Rostislava spíše svými ""posly"" překvapil. -- Nejen prostý, zemědělský, nádenický lid neznal latinu, ale i představitelé moravské šlechty byli na tom obdobně a do učení jim chyběl elán a pracovitost. V Čechách tomu bylo jinak, pod tlakem Franků a Germánů čs šlechta uměla cizí jazyky a s radostí přijímala kulturu z Řezna a Pasova, což se, zaplať Pán Bůh projevilo v následujících desetiletích a staletích.-- Kdežto Orient i Balkán silně ve všem zaostal.

1 2
možnosti
Foto

To víte, nějak bylo, nějak bude ...;-)

1 0
možnosti
Foto

Moc hezky napsané, přestože se o tom každoročně melduje (používám Váš výraz - vymeldovali-), nedokázala bych to tak vtipně popsat. Nad některými výrazy jsem se zasmála (vymeldovali, jeli jak fretky, vypráskal) a znovu si oživila, jak to s nimi bylo, ze školy si ty Vámi popsané detaily  nepamatuju, jen ten základ.

5 0
možnosti
Foto

Moc děkuju, potěšila jste mne. Tohle je totiž důvod, proč o svatých píšu. Jejich přběhy jsou mnohdy neskutečně zajímavé a je škoda, že je neznáme. Já občas doslova zírám. Jsem moc ráda, že to nebaví jenom mne ...;-) Ještě jednou díky moc!

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS