Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Takže den české státnosti by se měl vlastně slavit na Boleslava. :-)

1 0
možnosti
Foto

Den české státnosti však není připomínkou Václavova zavraždění, ale jiné události, ke které došlo na konci stejného století, ale o kus dál.

Konkrétně v roce 995 na hradě Libici. Jistě už tušíte, k čemu tehdy došlo. A připomíná se to proto, že šlo i čin, jehož zásadním následkem bylo sjednocení českých zemí pod jednou jedinou vládou jednoho vladaře.

0 0
možnosti
MS

Takže my vlastně slavíme vyvraždění Slavníkovců (včetně žen dětí) na hradě Libice a aby to nevypadalo tak hloupě, slaví se hlavně sv. Václav. :-)

1 0
možnosti
Foto

My si připomínáme událost, která dostala jakýsi punc státotvornosti. A to i přes její hrůznost. Je ale dobré si připomenout, že podobné události nebyly v desátém století zas tak vzácné a proti této exekuci výrazněji neprotestoval ani význačný spojenec Slavníkovců - císař Ota III.

A došlo k tomu právě na svátek svatého Václava, kterého ctili i Slavníkovci. Boleslavova vojska (byl to syn bratrovraha Boleslava) tak ani nemusela překonávat nijak velký odpor, protože zaútočila v době, kdy většina lidí, včetně ozbrojené družiny, trávila čas na modlitbách.

Jen o jedno prosím, nenahlížejme na události staré přes 1000 let očina dnešního člověka. Ti lidé byli sice stejní, jako my dnes, ale vnímali svět i jeho uspořádání zcela odlišně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )