Diskuse

Mikuláš - jak ho neznáme

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takže patronem řezníků není Mikuláš ani náhodou. :-)

0 0
možnosti

taky dorazil

a dneska rano me pali zaha...

fajnovej wknd preju

0 0
možnosti

Hezké mikulášské zamyšlení a připomenutí historických souvislostí! Díky. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Já děkuji za přečtení!

0 0
možnosti

Diky, to o tom reznikovi jsem nevedela. :-)

0 0
možnosti
Foto

:-) Tak to jsem rada,ze jsem přispěla. ;-) Verze legendy se lisi podle zemi. Nekde vypraveji, ze slo o hostinskeho. A diky za precteni!

0 0
možnosti
Foto

Dokud jsme měli malé děti, každý rok jsme řádili v ulicích a domácnostech našich přátel. :-) Můj manžel byl nejlepší a zároveň nejstrašidelnější čert, jakého jsem kdy potkala. Nemusel ani brblat, stačilo, když se na nějakého z těch dříve rozjívených, ale teď dokonale zkrouhlých smrádků jen podíval;-D. Mikuláše jsme měli také pěkného (a důstojného). Paráda. Po uložení dětí se končilo v místní hospodě. Ráda na to vzpomínám, a děti také.

0 0
možnosti

Doufám (a přeji), že z manžela máte teď v životě místo čerta anděla ;-)

0 0
možnosti

Ty dny, kdy savit, se opravdu vymyslely. Cyril s Metodejem k nam taky neprisli 5. cervence, ale urcilo se to o 600 let pozdeji tak, aby to kolidovalo s upalenim Mistra Jana Husa.

0 0
možnosti
Foto

Ono už to začalo narozením Ježíška, že...;-) Díky za návštěvu i doplnění!

0 0
možnosti
Foto

Dnes přijde i k nám...kupodivu .)

0 0
možnosti

Tentokrát se mýlíte.

1. Den známe přesně, neboť byl zaznamenán. Rok neznáme, protože letopočet tehdy neexistoval. Datace let se prováděla podle držitelů úřadů (v sedmém roce panování toho a toho krále nebo za konsulátu Julia a Postuma atd.) - pokud se stejné jméno osoby, k jejímuž výkonu moci se datování vztahovalo, vyskytuje v historii vícekrát, jsme s přesným určením roku dost nahraní. Proto se v tomto případě jako v mnoha jiných uvádí dva různé možné roky.

2. Luther skutečně nesnášel kult světců a pokusil se rozdělání dárků na svátek sv. Mikuláše, hlavního patrona Českobudějovické diecéze, zakázat a nahradil to návrhem, aby dárky dětem naděloval Kind Jezus, tedy Ježíšek, a to až v den, kdy se slaví Ježíšovo narození (i tehdy se vědělo, že to nejspíš nebude právě ten den). A skutečně to prosadil vyjma území Království Českého a Markrabství Moravského - my jsme s radostí uvítali možnost dávat dětem dárky na Vánoce, ale dávání dárků na Mikuláše jsme si taky nechali. Čím více radosti se dětem udělá, tím lépe.

1 0
možnosti
Foto

Když myslíte...;-) Zapátrejte i jinde.

0 0
možnosti