Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

P64e34t93r 94P97á89l14k68a

2. 2. 2015 17:28

je pravda, že oba Přemyslové (po dědovi i vnuk, který o půlstoletí později předvedl podobný, byť pochopitelnější - neměl a už nemohl mít dědice - kousek) oplývali v osobním životě dost mimořádnou bezohledností. Tak to ale bývalo u většiny schopných panovníků a oba Přemyslové Otakarové rozhodně schopní byli a sám si nejsem jistý, který z nich byl významnější.

Jen mi není moc jasné, že by papež uznal za legitimní potomky obou královen. Pak by přece nástupcem Přemysla (i na základě jím stanovené primogenitury) nebyl Václav I., ale Vratislav. Taky si nemyslím, že by Přemysl platil za legitimizaci penězi - v té době bylo vojsko českého krále velmi vyhlášené po celé Evropě a do válek mezi Welfy a Štaufy opakovaně zasahovalo rozhodujícím způsobem.

0 0
možnosti
Foto

Přemyslovci byli v rodinných vztazích velmi tvdí. Dobře známé je, že vyvraždili kmen Slavníkovců, to se učilo ve škole, a tím vlastně vznikl Český stát. Oni však pak zabíjeli nebo kastrovali i své blízké příbuzné, aby se zbavili konkurentů na trůn.  

V jiných zemích to nebylo v té době a ani později asi o moc lepší. Snad jen rakouští Habsburkové, co se zmohli po tom, když porazili Přemysla Otakara II. na Moravském poli, pokud vím, se navzájem nevraždili, ale cílevědomou sňatkovou politikou, nejen vladařů, ale i jejich příbuzných, úspěšně rozšiřovali říši a budovali dobré vztahy s jinými státy. Sestra Josefa II Marie Antoinetta byla provdána za Ludvíka XVI, skončila pod gilotinou. Josef II se z toho poučil a provedl reformy, mimo jiné proto aby předešel revoluci v jeho říši. Rozumný to byl panovník.

Před několika lety jsem četl článek na iDnesu nebo v Lidovkách, pod názvem, proč vymřeli Přemyslovci po meči? Zda byl poslední Přemyslovec po meči otráven nebo zemřel na nemoc? O to se dá jistě sáhodlouze spekulovat.. Přemyslevci šak vymřeli po meči, protože se již léta předtím navzájem vyvraždili a vykastrovali, takže v rodě neměi žádnou rezervu, pro případ že paovník zemře.

0 0
možnosti
Foto

Dodatek

Zapomněl jsem poznamenat, že se mi článek líbí. R^:-)

0 0
možnosti
KM

Vaše příspěvky, paní Bayerová, jsou příjemným osvěžením v moři islamofobních štěků. Děkuji. R^

0 0
možnosti
Foto

I já vám...:-) A taky za to, že nabízíte jiný úhel pohledu ve zmíněné hysterii...

1 0
možnosti
JC

Pokud se nemýlím, tak tehdy se ještě na Míšeňsku mluvilo slovanským jazykem. Přinejmenším v neměšťanských a v nešlechtických rodinách.

0 0
možnosti
Foto

dík za přečtení i komentář

0 0
možnosti
Foto

P16e40t32r 24K32r17á63l

2. 2. 2015 10:36

Díky za každý blog z naší historie.R^ Jen bych dodal, že Ota Brunšvický v době, kdy už to měl de facto spočítané, udělil Vratislavovi Čechy jako léno a ten byl svým způsobem na chvilku "papírovým" králem.

0 0
možnosti
Foto

děkuji za komentář, doplnění i návštěvu! :-)

0 0
možnosti
MP

Hezké a poučné:-). Ode mě karma. Říkám si, není někdy lepší řešit politickou situaci téměř osmset let starou? Aspoň se pak diskutující tolik nerozvášňují.

1 0
možnosti
Foto

Díky! Jinak -moje řeč! ;-D Proto to taky dělám...;-)

0 0
možnosti
Foto

Na tom poslední obrázku opravdu vypadá dost zatvrzele .)

1 0
možnosti
Foto

Proto jsem ho tam dala... není sice dobový, ale malíř ve zdrojové publikaci se na ní vyřádil. Zjevně ovlivněn jejím osudem...;-D Dík za návštěvu!

1 0
možnosti
  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )