Diskuse

Jen sestra

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Paní Bayerová, moc ráda čtu váš blog (miluju historii..), mezi mé nej oblasti patří zejmény životní příběhy žen. Zrovna Eva z Rožmberka patří mezi mé oblíbenkyně, bohužel je nezaslouženě trochu pozapomenuta, ačkoliv si myslím, že v Čechách 16. stol. musela působit docela moderně . Překvapila mne informace o její dceři.. Eva se po sňatku s Gassoldim ještě do Čech jednou vrátila, ale návštěva manželů dopadla poněkud neslavně - hlavním účelem bylo pokusit se z bratrů Rožmberků získat nějaké peníze (V Itálii zřejmě žili na vyšší úrovni než si mohli dovolit..).

0 0
možnosti
Foto

Moc díky za doplnění a upresnění. Informace o dceři je z chorvatského zdroje. Moc se o ní neví, možná prý zemřela po příjezdu do Itálie.;-(

0 0
možnosti
LM

Dobrý den Šárko,

tak to je konečně příběh, který dobře končí.

Evě se nedivím, také bych, zvlášť teď v zimě, vyměnila Čechy za Itálii.

Člověk se může domýšlet, jak se tam asi vedlo té bezejmenné dceři. Provdala se za nějakéko sličného, vášnivého Itala? Odešla do kláštera rozjímat o Bohu?

Je to stejně smutné, že její jméno, na rozdíl od jména syna, neznáme. (v jedné knize z Číny mě šokovalo, že dcery v rodině neměly jména a říkalo se jim třeba Ta první, Ta druhá....)

0 0
možnosti
Foto

Díky, Lucie. Za přečtení i hezkou glosu!

0 0
možnosti
MV

fajnovy rano s chlebem, maslem a marmeladou a s cajem s citronem a zase neco novyho do hlavy....dekuju, Sarko

0 0
možnosti
Foto

Není zač, Marku. :-) Vy mě zase zvedáte často náladu..:-)

0 0
možnosti
JB

J58i89ř78í 39B18o45č10e70k

15. 12. 2015 21:46

se Zrinským se původně počítalo jako s dědicem Rožmberského dominia. Díky Turkům se k němu dostali Švamberkové, kteří něj vzápětí přišli. Ale Eva asi o nic nepřišla. Jak píše Radka, v Itálii jí možná bylo líp než na zadluženém panství v čechách

0 0
možnosti
Foto

Já Vám, Šárko, nevim...já se jí nedivim... já mít možnost být v Itálii... bylo by mi možná to zapomenutí jedno...je tam teplo, žádný hrocení, zmrzlina, víno ...a Uměnííííí, všude, všude.... zdravímR^R^:-)

1 0
možnosti
Foto

Taky pravda, Radko... :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )