Diskuse

Jen sestra

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Paní Bayerová, moc ráda čtu váš blog (miluju historii..), mezi mé nej oblasti patří zejmény životní příběhy žen. Zrovna Eva z Rožmberka patří mezi mé oblíbenkyně, bohužel je nezaslouženě trochu pozapomenuta, ačkoliv si myslím, že v Čechách 16. stol. musela působit docela moderně . Překvapila mne informace o její dceři.. Eva se po sňatku s Gassoldim ještě do Čech jednou vrátila, ale návštěva manželů dopadla poněkud neslavně - hlavním účelem bylo pokusit se z bratrů Rožmberků získat nějaké peníze (V Itálii zřejmě žili na vyšší úrovni než si mohli dovolit..).

0 0
možnosti
Foto

Moc díky za doplnění a upresnění. Informace o dceři je z chorvatského zdroje. Moc se o ní neví, možná prý zemřela po příjezdu do Itálie.;-(

0 0
možnosti

Dobrý den Šárko,

tak to je konečně příběh, který dobře končí.

Evě se nedivím, také bych, zvlášť teď v zimě, vyměnila Čechy za Itálii.

Člověk se může domýšlet, jak se tam asi vedlo té bezejmenné dceři. Provdala se za nějakéko sličného, vášnivého Itala? Odešla do kláštera rozjímat o Bohu?

Je to stejně smutné, že její jméno, na rozdíl od jména syna, neznáme. (v jedné knize z Číny mě šokovalo, že dcery v rodině neměly jména a říkalo se jim třeba Ta první, Ta druhá....)

0 0
možnosti
Foto

Díky, Lucie. Za přečtení i hezkou glosu!

0 0
možnosti

fajnovy rano s chlebem, maslem a marmeladou a s cajem s citronem a zase neco novyho do hlavy....dekuju, Sarko

0 0
možnosti
Foto

Není zač, Marku. :-) Vy mě zase zvedáte často náladu..:-)

0 0
možnosti

J76i61ř37í 61B75o45č36e51k

15. 12. 2015 21:46

se Zrinským se původně počítalo jako s dědicem Rožmberského dominia. Díky Turkům se k němu dostali Švamberkové, kteří něj vzápětí přišli. Ale Eva asi o nic nepřišla. Jak píše Radka, v Itálii jí možná bylo líp než na zadluženém panství v čechách

0 0
možnosti
Foto

Já Vám, Šárko, nevim...já se jí nedivim... já mít možnost být v Itálii... bylo by mi možná to zapomenutí jedno...je tam teplo, žádný hrocení, zmrzlina, víno ...a Uměnííííí, všude, všude.... zdravímR^R^:-)

1 0
možnosti
Foto

Taky pravda, Radko... :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )