Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^ skvěle napsané, jako vždy. Takhle bych si představovala učebnice dějepisu.

2 0
možnosti

To je ale síla, ty příbuzenské propletence Habsburků. Nakonec staletí vzájemných sňatků vyústila v takového nebožáka jako byl Karel II., který měl tak velký pysk a zdeformovanou čelist, že se nemohl ani najíst. O tom už paní Šárka psala.

Jenom bych tady napsala o takovém malém, nicméně zajímavém, milostném pnutí, možná by se dalo napsat trojúhelníku :-), či mnohoúhelníku?

První Filipova žena byla Krvavá Marie, dcera Kateřiny Aragonské a Jindřicha VIII. Po její smrti podle všeho začal Filip nadbíhat své švagrové, budoucí královně Alžbětě. Ona přitom koketovala se sňatkem s Jindřichem z Anjou a potom i jeho bratrem Františkem (kterého snad nazývala něžně žabáčku, jí bylo 46 a jemu 24). Oba tito hoši byli švagry Marie Stuartovny a i Filipa II. No a navíc ona Alžběta tak nějak koketovala dopisy s kdekým, i se švagrem svých francouzských nápadníků a synovcem svého švagra a nápadníka, Rudolfem II. ;-D (v tom aby se prase vyznalo ... prostě evropské dvory se sešly všechny v jedné posteli)

A všimli jste si, jak je Filip II. na portrétu podobný svému synovci Rudolfovi II.?

0 0
možnosti

Tyhle příbuzenské propletence v habsburské sňatkové politice mne fascinují... Vzala si matčina bratra, který ale byl zároveň otcovým bratrancem, zkrátka takový dublovaný strýc. Těžko říct, co se jí honilo hlavou, když jí oznámili, že se bude vdávat. Zdali to brala jako nutnost, nebo si dovolila snít o jiné budoucnosti (nějal si neumím představit mladou slečnu, které řeknou: budeš si brát strejdu, moc neřeš, že je o dost starší a neznáš ho :) )

0 0
možnosti
Foto

Divné to být muselo... Ale zřejmě na to byli všichni zvyklí. A "ulehčené" to měli tím, že se prakticky neznali. Ale stejně bych si nechtěla vzít strejdu, i když jsem ho nikdy neviděla :-/

0 0
možnosti
Foto

Zase krásné a zase smutné...;-(:-)R^

1 0
možnosti
Foto

No jo, no... Život nikdy nebyl peříčko...:-(

0 0
možnosti
Foto

Milá paní Šárko:-) zase krásné čtení... o takové lásce za hrob, i tak trochu o našich dějinách a ...i když víme, jak na tom španělským dvoře byli všichni ti zdegenerovaní voškliví jak noc, ani tak tohle není laciný kontarst ...koukám, jedna z nejkrásnějších ženských zatím... Pište pište, čtete se jedna báseňR^, vždycky se na Vás těšimV.

2 0
možnosti
Foto

Díky, věrná čtenářko Radko! V

1 0
možnosti
Foto

Ahoj Šárko, já dneska píšu o takových ošklivostech a ty to prostě naředíš takovým příběhem. Díky za postgraduální vzdělávání v historii, Tvoje články se čtou moc pěkně a s potěchou. Díky a přeji mnoho nápadů k psaní v novém roce. Moc se těším.R^

1 0
možnosti
Foto

Tomáši, dík za přízeň. I já ti přeju do nového roku jasný pohled na věc, pokud ho můžeš mít ještě jasnější :-) . Proto Tě totiž ráda čtu. ;-)

1 0
možnosti
Foto

R^vždy se od tebe dozvím něco novýho:-)

1 0
možnosti
Foto

Já od tebe taky, Jaromíre! :-)

1 0
možnosti

Tak to jste si tedy dovolila moc, napsat, že manželství bylo šťastné, protože se mu nemíchala do politiky ;-D, feministky vás exkomunikují.

Za článek odemne karma.

1 0
možnosti
  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )