Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se vařilo ... ve středověku

27. 01. 2014 8:45:00
Jsem postižená. Nejen, že ulítávám na svatých a historii, ale taky na vaření. Mnohdy až tak extravagantním, že jsem postrachem. Kuchyňský adrenalin je u nás častý. Ale u přátel jsem se proslavila. Říkají, že se u nás nikdy chuťově nenudí. Jó, jak říká klasik, když se nepochválím sama, nikdo to za mě neudělá ...

Rozhodla jsem se jít proti proudu. Nehubněte! Nechte krabičky krabičkami, beztak je to podfuk! Saláty jsou už moc profláknuté a ruku na srdce - nudné!

Dejte si ŠALŠI! Nabízím jeden z posledních objevů své šílené kuchařské mysli !

U Čechách a na Moravě jsme vždycky byli virtuozové na omáčky. Kam se to podělo, když už se ve středověku vědělo, že bez šalše není hodokvasu? Kuchař, který neměl na šalše buňky, byl rázem odepsaný. Pokud ho nespokojený pán nenechal zamordovat hned, většinou se musel spasit útěkem na jiné panství. A šalše se hbitě doučit.

Jelikož se ve středověku jedlo hlavně pečené nebo vařené maso a koření bylo drahé, žádná hostina se neobešla bez speciálních omáček, kterým se také říkalo jíchy. Teď mluvím hlavně o horních deseti tisících. Hradní čeládka si pečeně moc neužila, z masa dostávala jenom hovězí dršťky, osrdí nebo hlavy. V podhradí byla gurmánská realita ještě tristnější. Jedly se hlavně polévky, kroupy, hrách, zelí a chleba.

Ale zpět k jíchám neboli šalším. A to na panské dvory a šlechtická sídla, kde se podávala hlavně pečeně všeho druhu, ryby či zvěřina na jakýkoliv způsob. A drůbež. A taky asi všechno, co lítalo kolem. V historickém románu Ranhojič (Anglie a Orient v 11. století) jsem četla sofistikovaný recept na pečenou labuť. Bacha, je dost suchá, chce to hodně špeku! Běžné byly i vývary z vran (toužím ochutnat už od dětství, kdy jsem přečetla Babičku) a nadívaní slavíci či skřivani. O kvíčalách ani nemluvím. Onehdy jsem v parku takového obézního drozda zahlédla a už jsem ho viděla na středověkém pekáči ...

Ke všem výše uvedeným krmím se právě podávaly šalše. Hlavně zvěřina se bez správné jíchy neobešla. Tak konečně několik receptů. Vybírám ty říznější:

Śípková šalše : rozvař 2 hrsti chlebové střídy ve sklence červeného vína. Přidej dvě špetky muškátového květu a jednu až dvě lžíce šípkových povidel. A ulov si k tomu kance! (Není-li Bivoj po ruce.)

Česneková šalše s vlašskými ořechy nebo mandlemi : Nejdřív rozmíchej ve štávě vypečené z masa (asi 2dcl) 2 hrsti chlebové střídky. Řádně míchej, aby jícha nebyla moc hustá ani řídká. Přidej hrst pomletých mandlí nebo ořechů a rozmačkaný česnek pole chuti (aspoň 2 stroužky). Následně vem volskou hlavu, vyřízni jazyk a uvař ho. Jíchu už máš. A chceš-li můžeš si ji i obarvit. Šťávou z třešní, borůvek nebo hroznového vína.

Hroznová šalše: zastřel kachnu, vyjmi šíp a po oškubání a vykuchání upeč tuto na medu. Pak nakrájej prorostlou slaninu na kostičky a udělej škvarky. Přidej rozmačkané hroznové kuličky a vař, až budeš mít správnou hustotu. Přidej rozmačkaný česnek a posekané čerstvé lístky šalvěje. Podávej k oné medové kačce.

Zázvorová francouzská jícha Jance : na dvoře si odchytni pěkného kapouna a dej čeledi k upečení. Připrav šalši z půl kila bílého chleba, 200 g loupaných pomletých mandlí, 3 hrnků dobrého bílého sladšího vína, 3 stroužků rozmačkaného česneku, lžičky octa, lžičky mletého zázvoru a soli. Vše řádně promíchej a promačkej. Propasíruj přes síto do hrnce a povař asi 10 minut. Není-li kapoun, zkus šalši s kuřetem.

A na závěr dvě jíchy velmi speciální. Ještě jsem je nezkoušela. Váhám. Podávaly se totiž k veverkám. I když mám jistotu, že ty se u nás jídávaly běžně. V již zmiňované Babičce Boženy Němcové veverky u Kudrnů přece ochutnala i Barunka! A to už dávno nebyl středověk...

Takže :

Veverky stáhni, vykuchej, čistě omyj a dej vařit. Když trochu změknou, vodu slij a veverky řádně vymyj. Poté je dovař v hovězím vývaru. Podávej s jíchou žlutou nebo černou.

Žlutá : upeč játra a přidej dva krajíčky bílého chleba roztlučené v hmoždíři. Přilej hovězí polévku, přeceď a propasíruj. Šoupni tam veverky, okořeň tlučeným pepřem, mletým zázvorem, muškátovým květem a osol. Zdobit můžeš smaženými jablky.

Černá : uvař sušené švestky, přidej tlučený suchý černý chleba a trochu vody s octem a hovězí polévku. Vše povař. Proceď a propasíruj. Dodej veverky a nech povařit. Okořeň tlučeným pepřem, hřebíčkem, zázvorem a šafránem. Ozdob smaženými vajíčky.

Dobrou středověkou chuť!

P.S. Nech veverku žít ...!

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 27.1.2014 8:45 | karma článku: 22.49 | přečteno: 2102x

Další články blogera

Šárka Bayerová

Nápad, který přišel za svinského počasí

A dostala ho zase ženská. I když byl tenhle převratný zlepšovák vlastně jen pro muže.Tenkrát. Šlo totiž o trable v dopravě...

20.11.2017 v 12:53 | Karma článku: 21.39 | Přečteno: 652 | Diskuse

Šárka Bayerová

Americká princezna

Byla krásná, bohatá, vzdělaná, a na svou dobu hodně nespoutaná. A taky porodila jednoho z nejvýznamnějších mužů světa.

6.11.2017 v 9:06 | Karma článku: 31.08 | Přečteno: 1414 | Diskuse

Šárka Bayerová

A už mě ty volby nebavěj

Nakonec si to můžu dovolit. Mám odvoleno a nezbývá než doufat. A to já umím. Takže se mi nechce číst úvahy ani prognózy co, kdy, kam, kolik a kudy jinak. Natož je psát...

21.10.2017 v 11:42 | Karma článku: 22.88 | Přečteno: 910 | Diskuse

Šárka Bayerová

Vynalezla prsenku

Veškeré půvabné variace se tu hodí. Nejen ona titulková z "básníků". Taky třeba kozenka. Nebo ta mého táty, který na nás - svůj "harém" složený z mámy, ségry a mně - zase s oblibou volával - Holky, máte náprsenky, už můžem jít?

5.10.2017 v 22:01 | Karma článku: 25.04 | Přečteno: 1241 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Tomáš Králíček

Franz Kafka - génius, manipulátor a obdivovatel pornografických obrázků

(Věnováno památce mé babičky) Jako kacířské a neuctivé se mohou především obdivovatelům Franze Kafky jevit některé pasáže z Kafkova života. Šlo ale o člověka jako každého jiného, tedy nejen s gloriolou, ale i s určitými neduhy.

23.11.2017 v 8:35 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Pavla Kolářová

Blbá nálada a voňavý perníčky

Tůdle! Vlezte mi všichni na záda. Letos ruším vánoce! A to se ozdobná světla na sloupech veřejného osvětlení ještě ani nerozsvítila, obchoďáky ještě nespustily koledy na plný pecky a já už mám blbou náladu. Něco je ve vzduchu...

23.11.2017 v 7:34 | Karma článku: 7.49 | Přečteno: 114 | Diskuse

Šárka Štefaniková

Vopravdu blbka

Dneska to asi vo češtině nebude....jóóó ́, vobracejte se v hrobě....vono se neni čemu divit v týhle době

23.11.2017 v 2:21 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 631 | Diskuse

Jana Slaninová

Skvělý burger na Andělu od Jakuba

Manžel dnes lákal na vinnou klobásu. Lehce osmahnutou, s česnekovým chlebem. Těšila jsem se fakt moc. Ale v práci jsem pojedla pouze krémovou zeleninovou polévku a v půl šesté už jsem mírně šilhala hlady. Burger padl mi do ok.

22.11.2017 v 19:58 | Karma článku: 14.73 | Přečteno: 466 | Diskuse

David Dvořák

Vydání Babiše a inspirace pro Okamuru.

Politika je umění dosáhnout maxima možného. Dogmatické lpění na vyřčeném nebývá zrovna nejkonstruktivnější, na druhou stranu je třeba se nezpronevěřit zásadám a „neztratit tvář“.

22.11.2017 v 13:41 | Karma článku: 33.05 | Přečteno: 3144 | Diskuse


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.