Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se vařilo ... ve středověku

Jsem postižená. Nejen, že ulítávám na svatých a historii, ale taky na vaření. Mnohdy až tak extravagantním, že jsem postrachem. Kuchyňský adrenalin je u nás častý. Ale u přátel jsem se proslavila. Říkají, že se u nás nikdy chuťově nenudí. Jó, jak říká klasik, když se nepochválím sama, nikdo to za mě neudělá ...

Rozhodla jsem se jít proti proudu. Nehubněte! Nechte krabičky krabičkami, beztak je to podfuk! Saláty jsou už moc profláknuté a ruku na srdce - nudné!

Dejte si ŠALŠI! Nabízím jeden z posledních objevů své šílené kuchařské mysli !

U Čechách a na Moravě jsme vždycky byli virtuozové na omáčky. Kam se to podělo, když už se ve středověku vědělo, že bez šalše není hodokvasu? Kuchař, který neměl na šalše buňky, byl rázem odepsaný. Pokud ho nespokojený pán nenechal zamordovat hned, většinou se musel spasit útěkem na jiné panství. A šalše se hbitě doučit.

Jelikož se ve středověku jedlo hlavně pečené nebo vařené maso a koření bylo drahé, žádná hostina se neobešla bez speciálních omáček, kterým se také říkalo jíchy. Teď mluvím hlavně o horních deseti tisících. Hradní čeládka si pečeně moc neužila, z masa dostávala jenom hovězí dršťky, osrdí nebo hlavy. V podhradí byla gurmánská realita ještě tristnější. Jedly se hlavně polévky, kroupy, hrách, zelí a chleba.

Ale zpět k jíchám neboli šalším. A to na panské dvory a šlechtická sídla, kde se podávala hlavně pečeně všeho druhu, ryby či zvěřina na jakýkoliv způsob. A drůbež. A taky asi všechno, co lítalo kolem. V historickém románu Ranhojič (Anglie a Orient v 11. století) jsem četla sofistikovaný recept na pečenou labuť. Bacha, je dost suchá, chce to hodně špeku! Běžné byly i vývary z vran (toužím ochutnat už od dětství, kdy jsem přečetla Babičku) a nadívaní slavíci či skřivani. O kvíčalách ani nemluvím. Onehdy jsem v parku takového obézního drozda zahlédla a už jsem ho viděla na středověkém pekáči ...

Ke všem výše uvedeným krmím se právě podávaly šalše. Hlavně zvěřina se bez správné jíchy neobešla. Tak konečně několik receptů. Vybírám ty říznější:

Śípková šalše : rozvař 2 hrsti chlebové střídy ve sklence červeného vína. Přidej dvě špetky muškátového květu a jednu až dvě lžíce šípkových povidel. A ulov si k tomu kance! (Není-li Bivoj po ruce.)

Česneková šalše s vlašskými ořechy nebo mandlemi :  Nejdřív rozmíchej ve štávě vypečené z masa (asi 2dcl)  2 hrsti chlebové střídky. Řádně míchej, aby jícha nebyla moc hustá ani řídká. Přidej hrst pomletých mandlí nebo ořechů a rozmačkaný česnek pole chuti (aspoň 2 stroužky). Následně vem volskou hlavu, vyřízni jazyk a uvař ho. Jíchu už máš. A chceš-li můžeš si ji i obarvit. Šťávou z třešní, borůvek nebo hroznového vína.

Hroznová šalše: zastřel kachnu, vyjmi šíp  a po oškubání a vykuchání upeč tuto na medu. Pak nakrájej prorostlou slaninu na kostičky a udělej škvarky. Přidej rozmačkané hroznové kuličky a vař, až budeš mít správnou hustotu. Přidej rozmačkaný česnek a posekané čerstvé lístky šalvěje. Podávej k oné medové kačce.

Zázvorová francouzská jícha Jance : na dvoře si odchytni pěkného kapouna a dej čeledi k upečení. Připrav šalši z půl kila bílého chleba, 200 g loupaných pomletých mandlí, 3 hrnků dobrého bílého sladšího vína, 3 stroužků rozmačkaného česneku, lžičky octa, lžičky mletého zázvoru a soli. Vše řádně promíchej a promačkej. Propasíruj přes síto do hrnce a povař asi 10 minut. Není-li kapoun, zkus šalši s kuřetem.

A na závěr dvě jíchy velmi speciální. Ještě jsem je nezkoušela. Váhám. Podávaly se totiž k veverkám. I když mám jistotu, že ty se u nás jídávaly běžně. V již zmiňované Babičce Boženy Němcové veverky u Kudrnů přece ochutnala i Barunka! A to už dávno nebyl středověk...

Takže :

Veverky stáhni, vykuchej, čistě omyj a dej vařit. Když trochu změknou, vodu slij a veverky řádně vymyj. Poté je dovař v hovězím vývaru. Podávej s jíchou žlutou nebo černou.

Žlutá : upeč játra a přidej dva krajíčky bílého chleba roztlučené v hmoždíři. Přilej hovězí polévku, přeceď a propasíruj.  Šoupni tam veverky, okořeň tlučeným pepřem, mletým zázvorem, muškátovým květem a osol. Zdobit můžeš smaženými jablky.

Černá : uvař sušené švestky, přidej tlučený suchý černý chleba a trochu vody s octem a hovězí polévku. Vše povař. Proceď a propasíruj. Dodej veverky a nech povařit. Okořeň tlučeným pepřem, hřebíčkem, zázvorem a šafránem. Ozdob smaženými vajíčky.

Dobrou středověkou chuť!

P.S. Nech veverku žít ...!

 

 

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 27.1.2014 8:45 | karma článku: 24,14 | přečteno: 3514x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

Tak jsem trošku francouzského krále v minulém článku přechválila. Šlo o jeho druhou milenku Antoinette, tedy Toničku. Na rozdíl od své předchůdkyně od Karla VII. zřejmě žádný oficiální glejt nedostala.

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

Královská, co na svou lásku dostala glejt. Kde jinde, než ve Francii. A tak se v první polovině patnáctého stoleti otevřela cesta mnoha dalším...

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Nudíte se? Kupte si novou postel! Nebo klidně dvě!

Kam se hrabe medvídek mýval... Když máte dostatečnou trpělivost a dočkáte se dodávky, pak vás čeká ta pravá zábava!

10.2.2020 v 12:36 | Karma: 26,76 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

Ella, vnučka královny Viktorie. Ruská velkokněžna Jelizaveta Fjodorovna. Když ovdověla, všechno se změnilo...

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

Ještě doma v Hesensku jí říkali Ella. Provdala se do ruské carské rodiny a stala se velkokněžnou Jelizavetou Fjodorovnou.

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (1. část)

Se strašným osudem. Vnučka královny Viktorie, provdaná za ruského velkoknížete. Žila v bouřlivé době, která ji smetla...

22.1.2020 v 9:52 | Karma: 28,66 | Přečteno: 1545x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Někteří psi na tom nejsou zase tak zle...

...jak naznačuje nedávný rozdurděný článek jednoho ko!egy blogera. Reaguje na reklamu na psí žrádlo a na údajný fakt, že psi sami doma hodiny "trpí"...

14.1.2020 v 17:04 | Karma: 25,46 | Přečteno: 956x | Diskuse| Brno

Šárka Bayerová

Tak si tak říkám...

... že možná zrovna snídáte. A že by vás třeba zajímalo, co se občas objeví na stole u někoho jiného...

13.1.2020 v 9:04 | Karma: 17,97 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Kterak u nás schováváme Ježíška

Už je to drahně let, co jsem žila v Mexiku. Od té doby říkám, že polovinou srdce jsem Mexičanka. A tak jsem si sem přivezla nejen nádherné vzpomínky, ale i tradice...

6.1.2020 v 16:59 | Karma: 19,16 | Přečteno: 497x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Jak jsem se vyabstinovala aneb S novým rokem nejdál dojdeš...

... aneb jsem tu zas. Tak se ukaž, recidivo! Třeba a konečně budeš jednou pozitivní. Asi se mi stýskalo...

5.1.2020 v 8:54 | Karma: 19,44 | Přečteno: 576x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Shalom Eurovision Song Contest 2019 - konečně finále!

Tak to máme letos za sebou. Dokonce přišla i Madonna. Zřejmě už víte, že příští rok pojedeme do Amsterdamu. Média se dokonale postarala.

20.5.2019 v 15:00 | Karma: 17,16 | Přečteno: 622x | Diskuse| Kultura

Šárka Bayerová

Shalom Eurovision Song Contest 2019 - Tel Aviv - (2. semifinále)

Začínám si myslet, že u zpěvaček je vstupenkou na eurosongové klání rádoby roztomilé kňourání nebo naopak řev divé ženy. U umělců opačného pohlaví jednoznačně vítězí schopnost nasadit hlas ublíženého kastráta.

17.5.2019 v 14:24 | Karma: 18,49 | Přečteno: 623x | Diskuse| Kultura

Šárka Bayerová

Shalom, Eurovision Song Contest 2019! (1. semifinále!)

Shalom, Tel Aviv! Rok se s rokem sešel a po loňském vítězství zpěvačky Netty jsme s Eurosongem od včerejška v Izraeli.

15.5.2019 v 21:06 | Karma: 21,27 | Přečteno: 732x | Diskuse| Kultura

Šárka Bayerová

Padesát let? To nám to ale uteklo...

Když mi přišla pozvánka, oči četly, ale mozek se vzpouzel. Padesát let od skončení devítiletky? Já se picnu...

29.4.2019 v 8:34 | Karma: 23,87 | Přečteno: 785x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Jak jsem nevyhořela

Trochu vošajslich titulek v době, kdy u nás kdeco hoří a za humny taky. Dokonce i Notre-Dame. Ale jinak to nejde. Já se totiž stěhovala...

27.4.2019 v 11:09 | Karma: 22,13 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Fronta na Alžbětu

...se stála v Literární kavárně Academia na Václavském náměstí v Praze. Když tu slovenská Brňačka -a místní blogerka - Alžběta Vlčková podepisovala svou knihu "Sfumato"...

18.11.2018 v 11:03 | Karma: 16,66 | Přečteno: 582x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Mám dvě otázky, pane premiére

A fakt sorry jako, zas se budou týkat vašich dětí, resp. jen jednoho z nich. Prostě mě to zajímá....

14.11.2018 v 9:31 | Karma: 28,26 | Přečteno: 1514x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Kritika České televize?

Je to svízelné něco vytvořit a všem se zalíbit. Nebo aspoň někomu. Když je kritik všudypřítomný.....

11.11.2018 v 11:10 | Karma: 30,22 | Přečteno: 3797x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Ostrava!!!

Sto roků v šachtě jsem nežila, a tak jsem taky nemlčela. Nakonec s mlčením mám odjakživa problémy. Natož pak na scuku blogerů v kraji razovitem...

31.10.2018 v 10:53 | Karma: 26,56 | Přečteno: 945x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Stoletá vzpomínka

Aniž by tušila budoucí významné datum, začala si moje prateta Anička 22. března roku 1918 psát deník.

25.10.2018 v 12:54 | Karma: 29,54 | Přečteno: 815x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )