Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se vařilo ... ve středověku II

28. 01. 2014 8:45:00
Včera jsem servírovala šalše. Dnes by to chtělo něco k nim. Nabízím čtyři sta let starý recept, který má jednu velkou výhodu. Celý oběd bude jedním vrzem. Nutný je ale velký hrnec, nejlépe skoroprádelní. A taky trpělivost. Ve středověku měly kuchařky prostě víc času ... Ale výsledek se rovná skvostu!

Jindřich IV. Francouzský, původně navarrský král, se neproslavil jen svou krvavou svatbou v Paříži, kterou mu zorganizovala jeho milá tchyně Kateřina Medicejská. Zmíněná veselice pak vešla do dějin pod názvem Bartolomějská noc. Tento lidem milovaný francouzský král se zapsal do historie i výrokem "Každému do hrnce jeho slepici". Ono se v podstatě ani pořádně neví, zda to panovník vůbec řekl. Každopádně prý ale hloubal nad tím, že jeho lid strádá a přál si, aby si aspoň jednou týdně mohl dopřát maso.

Možná proto se mu následující recept připisuje. Kuře v hrnci podle Jindřicha IV. Původně to byla se vší pravděpodobností již zmíněná slepice (i podle francouzského názvu - jak patrno z obrázku), ale v současnosti bych tolik neriskovala. Když se nějaká slépka sežene, bývá už dost vyběhaná, tudíž jako houžev. Pokud vám ovšem na dvoře krákoře vlastní nebo někde seženete farmářskou a nepřestárlou, neváhala bych.

U nás doma máme zatím úspěšně vyzkoušené kuře. Tak jedem :

Nejdřív ze všeho si připravíme nádivku ze 1/4 kg nakrájených žemlí, 100 g šunky, 2 lžic koňaku, trochy bujonu, 2 žloutků, lisovaných 2 stroužků česneku, muškátového oříšku a sekané petržele. Nakonec osolíme a opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků.

Následně naplníme kuře a raději ho zašijeme. Najdeme doma největší hrnec, co máme. Musí se do něj vejít 1/2 kg hovězího masa (nejlépe kližky) pokrájeného na větší kostky, drůbky z kuřete a hlavně to nadité kuře. Zalijeme vodou, osolíme a uvedeme do varu. Jakmile to v hrnci začne bublat, plamen stáhneme a vaříme velmi mírně. Po hodině přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu - 1 mrkev, 1 petržel, pořádný kus celeru, petrželovou nať, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření a 2 cibule (do každé z nich zapícheneme 2 hřebíčky). Vaříme, až je kuře i maso měkké.

Polévku, která postaví na nohy i mrtvolu, podáváme s masem, zeleninou a opečeným bílým chlebem. Možné jsou i klasické české topinky. V rámci česko-francouzského přátelství.

Kuře je další chod a jako prémii k němu přidám ještě jednu velmi zajímavou šalši. Zelenou !

Dvě hrstě střídky z bílého chleba zalijeme sklenicí sladšího bílého vína a provaříme. Popasírujeme přes cedník. Nasekáme petržel, mátu a šalvěj (poměry podle vaší chuti), poté rozetřeme v misce jako pesto a přidáme do vlažné jíchy. Necháme chvíli uležet.

Jindřich IV. Francouzský zemřel rukou vraha v roce 1610.

Král je mrtev, ale jeho kuře žije dál !

Autor: Šárka Bayerová | úterý 28.1.2014 8:45 | karma článku: 14.97 | přečteno: 1150x

Další články blogera

Šárka Bayerová

Nápad, který přišel za svinského počasí

A dostala ho zase ženská. I když byl tenhle převratný zlepšovák vlastně jen pro muže.Tenkrát. Šlo totiž o trable v dopravě...

20.11.2017 v 12:53 | Karma článku: 21.39 | Přečteno: 652 | Diskuse

Šárka Bayerová

Americká princezna

Byla krásná, bohatá, vzdělaná, a na svou dobu hodně nespoutaná. A taky porodila jednoho z nejvýznamnějších mužů světa.

6.11.2017 v 9:06 | Karma článku: 31.08 | Přečteno: 1414 | Diskuse

Šárka Bayerová

A už mě ty volby nebavěj

Nakonec si to můžu dovolit. Mám odvoleno a nezbývá než doufat. A to já umím. Takže se mi nechce číst úvahy ani prognózy co, kdy, kam, kolik a kudy jinak. Natož je psát...

21.10.2017 v 11:42 | Karma článku: 22.88 | Přečteno: 910 | Diskuse

Šárka Bayerová

Vynalezla prsenku

Veškeré půvabné variace se tu hodí. Nejen ona titulková z "básníků". Taky třeba kozenka. Nebo ta mého táty, který na nás - svůj "harém" složený z mámy, ségry a mně - zase s oblibou volával - Holky, máte náprsenky, už můžem jít?

5.10.2017 v 22:01 | Karma článku: 25.04 | Přečteno: 1241 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Tomáš Králíček

Franz Kafka - génius, manipulátor a obdivovatel pornografických obrázků

(Věnováno památce mé babičky) Jako kacířské a neuctivé se mohou především obdivovatelům Franze Kafky jevit některé pasáže z Kafkova života. Šlo ale o člověka jako každého jiného, tedy nejen s gloriolou, ale i s určitými neduhy.

23.11.2017 v 8:35 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Pavla Kolářová

Blbá nálada a voňavý perníčky

Tůdle! Vlezte mi všichni na záda. Letos ruším vánoce! A to se ozdobná světla na sloupech veřejného osvětlení ještě ani nerozsvítila, obchoďáky ještě nespustily koledy na plný pecky a já už mám blbou náladu. Něco je ve vzduchu...

23.11.2017 v 7:34 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 114 | Diskuse

Šárka Štefaniková

Vopravdu blbka

Dneska to asi vo češtině nebude....jóóó ́, vobracejte se v hrobě....vono se neni čemu divit v týhle době

23.11.2017 v 2:21 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 631 | Diskuse

Jana Slaninová

Skvělý burger na Andělu od Jakuba

Manžel dnes lákal na vinnou klobásu. Lehce osmahnutou, s česnekovým chlebem. Těšila jsem se fakt moc. Ale v práci jsem pojedla pouze krémovou zeleninovou polévku a v půl šesté už jsem mírně šilhala hlady. Burger padl mi do ok.

22.11.2017 v 19:58 | Karma článku: 14.73 | Přečteno: 466 | Diskuse

David Dvořák

Vydání Babiše a inspirace pro Okamuru.

Politika je umění dosáhnout maxima možného. Dogmatické lpění na vyřčeném nebývá zrovna nejkonstruktivnější, na druhou stranu je třeba se nezpronevěřit zásadám a „neztratit tvář“.

22.11.2017 v 13:41 | Karma článku: 33.05 | Přečteno: 3144 | Diskuse


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.