- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jindřich IV. Francouzský, původně navarrský král, se neproslavil jen svou krvavou svatbou v Paříži, kterou mu zorganizovala jeho milá tchyně Kateřina Medicejská. Zmíněná veselice pak vešla do dějin pod názvem Bartolomějská noc. Tento lidem milovaný francouzský král se zapsal do historie i výrokem "Každému do hrnce jeho slepici". Ono se v podstatě ani pořádně neví, zda to panovník vůbec řekl. Každopádně prý ale hloubal nad tím, že jeho lid strádá a přál si, aby si aspoň jednou týdně mohl dopřát maso.
Možná proto se mu následující recept připisuje. Kuře v hrnci podle Jindřicha IV. Původně to byla se vší pravděpodobností již zmíněná slepice (i podle francouzského názvu - jak patrno z obrázku), ale v současnosti bych tolik neriskovala. Když se nějaká slépka sežene, bývá už dost vyběhaná, tudíž jako houžev. Pokud vám ovšem na dvoře krákoře vlastní nebo někde seženete farmářskou a nepřestárlou, neváhala bych.
U nás doma máme zatím úspěšně vyzkoušené kuře. Tak jedem :
Nejdřív ze všeho si připravíme nádivku ze 1/4 kg nakrájených žemlí, 100 g šunky, 2 lžic koňaku, trochy bujonu, 2 žloutků, lisovaných 2 stroužků česneku, muškátového oříšku a sekané petržele. Nakonec osolíme a opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků.
Následně naplníme kuře a raději ho zašijeme. Najdeme doma největší hrnec, co máme. Musí se do něj vejít 1/2 kg hovězího masa (nejlépe kližky) pokrájeného na větší kostky, drůbky z kuřete a hlavně to nadité kuře. Zalijeme vodou, osolíme a uvedeme do varu. Jakmile to v hrnci začne bublat, plamen stáhneme a vaříme velmi mírně. Po hodině přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu - 1 mrkev, 1 petržel, pořádný kus celeru, petrželovou nať, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření a 2 cibule (do každé z nich zapícheneme 2 hřebíčky). Vaříme, až je kuře i maso měkké.
Polévku, která postaví na nohy i mrtvolu, podáváme s masem, zeleninou a opečeným bílým chlebem. Možné jsou i klasické české topinky. V rámci česko-francouzského přátelství.
Kuře je další chod a jako prémii k němu přidám ještě jednu velmi zajímavou šalši. Zelenou !
Dvě hrstě střídky z bílého chleba zalijeme sklenicí sladšího bílého vína a provaříme. Popasírujeme přes cedník. Nasekáme petržel, mátu a šalvěj (poměry podle vaší chuti), poté rozetřeme v misce jako pesto a přidáme do vlažné jíchy. Necháme chvíli uležet.
Jindřich IV. Francouzský zemřel rukou vraha v roce 1610.
Král je mrtev, ale jeho kuře žije dál !
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |