Dva Pražáci arabského původu (sv. Kosma a Damián)

Už jsou tu tak dlouho, že si výše uvedené označení zaslouží. I když jsou kamenní a jen stojí na Karlově mostě. 

Dvojčata, co dělají štafáž Spasiteli, tedy Salvátorovi. Už v roce 1709 je všechny vytesal Jan Oldřich Mayer, jako své třetí sousoší pro Kamenný most.

A kdo si jejich sochu objednal a taky hlavně zaplatil? Lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Proto umělec dvojici světců navlékl roucha, která nosívali při slavnostních příležitostech profesoři. Kosma a a Damián byli totiž také doktoři. A velmi dobří.

Jejich rodina pocházela z Arábie. Matka chlapců byla křesťanka, a tak vychovala všechny své děti.

Z obou bratrů se stali lékaři v Sýrii. A tam se i usadili. V Kilíkii (dnes v Turecku) si založili praxi a brzo se proslavili svým léčitelským uměním, ve kterém jim podle legend mohutně pomáhaly i zázraky. Nejslavnější zázrak téhle dvojky je veskrze moderní. Možná první transplantace na světě. Jednomu svému pacientovi, jehož nohu museli amputovat kvůli sněti, úspěšně přišili končetinu černého sluhy, který přišel nešťastnou náhodou o život. To je síla, co?

Bohužel ale žili za císaře Diokleciána. A ten neměl křesťany a jejich zázraky vůbec rád. Kosma A Damián už byli podezřelí jenom tím,  že léčili bezúplatně a úspěšně se starali chudým lidem i o dobytek, když tento zdroj jejich obživy náhodou ochuravěl.Takže to netrvalo dlouho a císařstí si na dvojčata došlápli. Zavřeli je do vězení a chtěli po nich, aby se své víry vzdali a hlavně přestali s těmi svými zázraky. 

Nějak to nešlo, tak došlo na tradiční diokleciánovské mučení. Kosma a Damián byli údajně zavěšováni na kříž, vytrvale kamenováni, ostřelováni šípy a prý se je i snažili utopit v moři. Ze všeho zázrakem vyvázli. Ani oheň je nespálil. A pak došlo k mučednické klasice. Zázraky asi došly, protože byl jejich život ukončen stětím. A spolu s Kosmou a Damiánem prý zemřeli i jejich tři mladší bratři.

Do seznamu světců se Kosma a Damián dostali už v 5. století a první baziliku jim postavili za sto let v Římě. Jejich kult pak Evropou už jen letěl.

A dostal se až k nám. Ve sv. Kosmu a Damiána věřil i náš sv. Václav. Do jejich kaple se totiž šel pomodlit onoho památného rána dne 28. září roku 935. A zastihla ho tam smrt.

Sv. Kosma a Damián jsou našimi národními patrony už od 10. století. Mimo nás se starají ještě o lékaře, chirurgy, lékárníky, holiče a samozřejmě i o všechny nemocné. Ochrannou ruku drží především nad lékařskými fakultami. Jejich hlavními atributy jsou chirurgické nástroje, nádobky s mastmi, hmoždíř a lékařský oděv. A samozřejmě palma mučedníků.

A slaví zrovna dnes. Dva arabští čeští patroni...

 

 

Námět : preguntasantoral.es, muzeumkarlovamostu.cz, obrázky-internet

Autor: Šárka Bayerová | pátek 26.9.2014 11:30 | karma článku: 28,77 | přečteno: 5017x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72