Šárka Bayerová

Porodila papeže (sv. Silvie)

3. 11. 2014 9:00:00
Nesla líbivé jméno Silvie a moc se o ní neví. Proslavila se hlavně tím, že měla ještě slavnějšího syna.

A dostala za to svaté ostruhy. Proto dnes slaví.

Abychom jí ale nekřivdili - žila jako příkladná křesťanka, byla velmi zbožná a vzdělaná. Jelikož i její superslavný syn se o ní ve svých spisech zmínil jen jednou, informací je pomálu.

A tak se hloubá, zda se Silvie narodila v Římě nebo na Sicílii. Ani rok není jistý - asi 515. Každopádně byla z patricijské rodiny a za patricie se taky provdala. A povila mu minimálně dva syny.

SilviaRehor.png
Kolem roku 540 se jí narodil Gregorius. Pozdější papež Řehoř I. Veliký (vlevo na obraze Mistra Theodorika ze 14. stol.), který je považován za první hlavu církve s velkou světskou mocí. Navíc byl brilantní spisovatel a označují ho i za církevního učitele. Řehoř I. také vynalezl gregoriánský chorál, jelikož neustále vylepšoval mešní liturgii, hudební vědu i notové záznamy. Dále pak na rodinných statcích vytrvale zakládal benediktinské kláštery, které se staraly o nemocné a chudé. A jeho matka mu v tom vydatně pomáhala. Řehoř má bohužel ještě jednu zásluhu, která se pak v budoucnosti pěkně zvrhla. Byl totiž jedním z prvních podporovatelů kultu relikvií svatých. Zmíněná vášeň se šířila dál a století za stoletím pak logicky docházelo ke kupčení s lidskými ostatky, které vedlo k mnoha podvodům a historickým mystifikacím. Prostě nejlepší středověký kšeft se vším všudy.

Silvie.png
Řehořova matka Silvie žila po smrti manžela jako ctihodná vdova a řeholnice, prý v ústraní ve svém domě na Aventinu. Možná ale vstoupila do ženského kláštera sv. Štěpána v Římě. Zemřela zřejmě roku 592. Její syn, slavný papež Řehoř I., ji přežil jen o pár let - zemřel roku 604.

SilviaKl.jpg
Úcta ke sv. Silvii je velmi stará. Postarali se o ni hlavně mniši, kteří do Říma přišli z Palestiny - z kláštera sv. Sabbase (Mar Saba). V 7. století se usadili v jejím domě. Vybudovali si tam modlitebnu a založili kapli, ze které je dnes kostel (viz vlevo).

SilviaG.png
Silviinu tvář vídáme na starých freskách, ikonách a existují i její sochy. Dokonce novodobé, jako ta římská vpravo. Zobrazuje sv. Silvii chovající Řehoře coby robě.

Světice je totiž ve své domovině a v mnoha dalších zemích populární dodnes. Hlavně u žen, jelikož mírně fušuje do řemesla sv. Markétě Antiochijské. Stejně jako ona jistí dobrý a šťastný porod.

Prostě - porodit papeže, to není jen tak...

Glosa - A kdo dnes ještě slaví?

Peruánský svatý s českým smyslem pro humor - sv. Martín z Porres

Námět: preguntasantoral.es; obrázky - internet

Autor: Šárka Bayerová | karma: 15.00 | přečteno: 708 ×
Poslední články autora