Někdy rozhodují velbloudi

11. 11. 2014 17:00:00
Stalo se, že i korába pouště osvítilo. A když si lidé nedali říct, musel jim dát znamení další dromedár.

A velbloudi se tím natolik proslavili, že je dostal do atributu nejslavnější egyptský svatý, jehož nejstarší koptskou ikonu vystavují v Louvru.

MenasVel.jpg
Svatý Mena
(Menáš, Menas, Minas, Mina) se narodil roku 285 poblíž dnešního Memfisu. Jeho budoucí rodiče měli skvělé postavení, jelikož otec Eudoxius šéfoval místní provincii. Jenže byli dlouho bezdětní. Matka Eufemie jednoho dne (zrovna na svátek Panny Marie) v naprostém zoufalství plačky a kolenačky prosila bohorodičku, aby jí požehnala dítětem. A tehdy prý ikona, před kterou klečela, Madonninými ústy tiše vydechla "Amen". A za devět měsíců porodila Eufemia syna. A na pamět zázraku mu dala přesmyčkové jméno Mena (Menas je řecká forma jména, Mina arabská).

MenasVojak.jpg
Když bylo Menovi asi tak čtrnáct, zemřel mu otec. Ale jelikož byl Eudoxius velké zvíře, provincie se o vzrostlého sirotka postarala. Dostal dobrý post v římské legii a stal se vojákem s vysokou šarží. Vydržel tři roky, ale pak už měl dost, jelikož byl horlivým křesťanem a život vojenský se jaksi neslučoval s jeho přesvědčením. Rozhodl se pro život poustevníka v pustině. Kde se tak stalo, historie tápe. Možná v Egyptě, možná ve Frýgii (dnes Turecko).

Co také dělat jiného, když zrovna vládl císař Dioklecián, že...? Než hlásat křesťanství a obracet bezvěrce v armádě - což také Menas dělal a měl s tím dost problémy - bylo lepší uklidit se do ústraní. Přesto se o něm vědělo, neboť dál získával nové křesťany, vytrvale víru bránil a vůbec si pouštěl pusu na špacír. Až jednou po pěti letech přešel Menas k rázným činům (asi roku 309). Kuráže mu prý dodal anděl, který se mu zjevil a nabádal ho k akci. Dioklecián nedioklecián. No a když se k tomu všemu ještě poustevník dozvěděl, že se v blízkém městě koná pohanská veselice, bylo rozhodnuto. A hned to šel oněm bloudům vymlouvat. Nikdo ho nepochopil. Lynčovali ho, mučili, až ho definitivně zamordovali (vlevo dole - tak Menovo umučení vymaloval Veronese).

MenasVeronese.png
Rozvášněný lid pak hodil mučedníkovu mrtvolu do ohně. Tři dny se ji snažili spálit, ale tělo neshořelo. Podle legendy si ho vyprosila Menova sestra (kde se vzala, tu se vzala), odvezla ho domů do Egypta a pohřbila v kostele.

Když skončila perzekuce křesťanů, jakýsi anděl se zjevil patriarchovi alexandrijskému Atanášovi a přál si, aby Menovo tělo (stále zachovalé) naložili na velblouda a nechali podivný náklad jen tak chodit po poušti. Tak se stalo. U lagunového jezera Marjut se dromedár zastavil a nechtěl dál. Vůbec s ním nehnuli. Takže pochopili znamení a Menu v místě pohřbili. Jenže, po nějaké době došlo k povstání Berberů proti Římu. Prefekt byl informován, že se na Menově hrobě konají zázraky jeden za druhým, tak prostě světcovo tělo ukradl, aby jemu i Římanům jako relikvie dopomohlo k vítězství. Vyšlo to. Pročež chtěl prefekt z vděčnosti Menu pohřbít přímo v Alexandrii. Takže hned na bojišti naložili už dávno mrtvého (a značně zcestovalého) mučedníka na velblouda a jeli. Když dorazili k laguně Marjut, velbloud zabremzoval, zaklekl a nechtěl dál. Všem už podruhé došlo, že Mena chce spočinout jenom tady. Tak mu prefekt nechal vytesat rakev ze vzácného dřeva a vytepat stříbrný sarkofág. Konečně...

AbuMena.jpg
Během 5. století se na Menu pozapomnělo. Ale pak se jednoho dne místnímu pasákovi u mučedníkova hrobu zázračně uzdravila nemocná ovce a ten si to nenechal pro sebe. Hned tam začali chodit lidé a doprošovat se ztraceného zdraví. Dařilo se. A když dokonce téměř zmrtvýchvstala malomocná dcera císaře Zenona, hned tam její otec nechal postavit baziliku. A zanedlouho se v místě objevil klášter. Jmenuje se Abu Mena a dodnes je jedním z nejslavnějších v Egyptě. I když ho v 8. století téměř zničili Arabové. Dnes už má Abu Mena moderní katedrálu.

MenasLahevLouvre.jpg
Po staletí do kláštera k zázračnému sv. Menovi proudily davy poutníků. Jejich poznávacím znamením bývaly terakotové lahve s vyobrazením světce (vpravo jedna z Louvru ze 6.-7. stol.).

A tak není divu, že je dnešní oslavenec sv. Mena (neslaví jen Martin!) právě patronem oněch poutníků. Pomáhá i obchodníkům na dlouhých tratích, nespravedlivě odsouzeným a hlavně karavanám v poušti.

Aby taky ne, když o jeho hrobě rozhodli velbloudi ...

Námět: Rok se svatými (Schindler a Schauber), obrázky-internet

Autor: Šárka Bayerová | úterý 11.11.2014 17:00 | karma článku: 13.57 | přečteno: 600x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 384 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 572 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...