Ohýbačka podkov a lamačka mečů (Alžběta Pomořanská)

28. 09. 2015 14:15:00
Bylo jí šestnáct, jemu čtyřicet sedm. Konečně přišla slovanská nevěsta typu "krev a mlíko". Císař Karel IV. se počtvrté oženil v polském Krakově. A zase diplomaticky.

Sňatkem s vnučkou polského krále úspěšně zlikvidoval protilucemburský pakt. Od smrti milované Anny Svídnické uběhl už skoro rok. A tak mohl Karel vyřešit výše zmíněný problém a vzít si dceru pomořanského knížete Bogislava V. Alžbětu. Stalo se tak 21. května 1363 za velkolepých slavností, hostin a rytířských turnajů. Nakonec, vždyť se vdávala vnučka polského krále Kazimíra III., který byl donedávna Karlovým nepřítelem. A tím, že si ji císař zvolil za čtvrtou manželku, bylo vše zapomenuto a mohlo se slavit i nové spojenectví.

Alžběta nebo také Eliška, jak se jí u nás říkalo, byla úplně jiná, než všechny její předchůdkyně. Silná osobnost, cílevědomá a samostatná žena a hlavně - žádná středověká blednička. Alžběta byla dobře stavěná, urostlá a kypící zdravím. A to hodně slibovalo v rámci potomstva. A k tomu všemu měla údajně takovou páru, že ohýbala železné tyče, z podkov dělala vrtule a meče rovnou kouskovala pro kovošrot. Tak dí české legendy.

A tuhle mnohostrannou ženu do roka po svatbě arcibiskup Arnošt z Pardubic korunoval českou královnou. Ale byl v tom háček. Tři dny před Alžbětou došlo totiž ke korunovaci maličkého kralevice Václava, syna Anny Svídnické. Karel tak pojistil nárok prvorozeného na český trůn. Už tehdy byl Václav jeho mazánkem. Tenkrát ještě Alžběta netušila, jak moc ji to bude v budoucnosti štvát.

Své první dítě porodila nová královna v roce 1366. Děvčátko dostalo jméno Anna a proslavilo se později jako Good Queen Ann. Stala se totiž anglickou královnou, milovanou ženou Richarda II. Plantageneta.

V roce 1368 přišel na svět syn Zikmund. Pozdější nechvalně známá Liška Ryšavá. Zmíněný rok byl důležitý i jinak. Zemřel Bolek II. Parvus, kníže svídnický a javorský, strýc nebožky Anny Svídnické. Karlovi konečně spadlo do klína dávno vykejklované dědictví. A téhož roku došlo ještě v Říme ke korunovaci Alžběty římskou císařovnou. Že by magická česká osmička už tenkrát?

Poté se Alžběta slibně rozrodila. V roce 1370 spatřil světlo světa Jan (Zhořelecký) a za dva roky po něm další syn Karel, který ale zemřel jako roční. V roce 1373 se narodila dcera Markéta (Mladší).

A co mezitím dělal cisařský manžel a otec? Stále budoval Prahu a jiná města, zakládal kostely a kláštery, stavěl kamenný most, diplomaticky ovlivňoval evropskou politiku, sbíral ostatky svatých a strategicky zasnuboval svoje děti. Dceru Kateřinu z manželství s Blankou z Valois provdal v roce 1365 za rakouského vévodu Rudolfa IV. A když do roka ovdověla uspořádal jí otec za necelý rok svatbu novou. S braniborským markrabětem a kurfiřtem Otou V. Bavorským. A vzal to hákem, jelikož uspořádal vdavky dokonce dvojité. Také pro dceru Alžbětu z manželství s Annou Svídnickou. Pro ni vybral jako ženicha bratra zesnulého Rudolfa, Albrechta III., který po něm převzal vládu. Simultánně přitom dlouhodobě vyjednával zasnoubení maličké Anny s anglickým králem. U Václava se tatinkovi zpočátku nějak nedařilo. Po několika marných zasnubovavich pokusech to nakonec klaplo až s Johanou Bavorskou. V roce 1370 měli svatbu. Ženichovi bylo pouhých devět let. Nakonec i čtyřletému Zikmundovi přiklepl tatík jako nevěstu princeznu Marii Uherskou a s ní i příslib jejího trůnu. Favoritnímu synovi Václavovi ale královskou korunu obstaral hned. Římskou - v roce 1376. Což Alžbětu moc nepotěšilo, jelikož v tomto směru fandila spíš svému Zikmundovi...

Jak vidno, měl to Karel IV. zmáknuté na všechny strany a zdálo se, že se všechno daří. Jenže za pár let bylo po všem. Císaře už delší čas trápila dna a zřejmě její vinou spadl počátkem listopadu roku 1378 ze schodů a zlomil si krček stehenní kosti. Když se po několika dnech přidal těžký zápal plic, Otec vlasti už neměl sílu bojovat.

Alžběta Pomořanská ovdověla 29. listopadu roku 1378. Muselo to pro ni být hodně těžké, protože těsně předtím zemřelo nejmladší dítě císařského páru - syn Jindřich, který se narodil roku 1377.

Karla IV. přežila jeho poslední manželka o patnáct let. Celé tyto roky se věnovala svým dětem a hlavně podporovala Zikmunda v jeho snahách dosednout na uherský trůn. Nakonec byl úspěšný, jak už víme.

Alžběta Pomořanská zemřela 14. února roku 1393 v Hradci Králové, ve věnném městě českých královen. Bylo jí čtyřicet šest let.

Poslední z Karlových manželek byla opravdu výjimečná. Dala mu nejvíc dětí a jako jediná ho přežila. A zcela určitě byla ze všech jeho žen nejsilnější, když ohýbala ty podkovy...

Aktuální svatováclavská nabídka z archivu: Nejslavnější česká rvačka

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 28.9.2015 14:15 | karma článku: 31.39 | přečteno: 5179x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 421 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...