Vražda v Hrdlořezích

13. 11. 2015 15:06:21
V Praze snad není vhodnějšího místa pro mord. Nomen omen. Hrdlořezy byly nechvalně proslulé od nepaměti. A událost z 13. listopadu roku 1625 to tragicky potvrdila.

Vždycky se tu dařilo lapkům, jelikož se po místní lesní cestě projíždělo k silnici na Brandýs. A taky se tudy jezdilo do Dolních Počernic. A to stalo osudným jistému panu Kaprovi z Kaprštejna. Nejdřív ale musíme probrat důvody a protagonisty slavné vraždy.

Začneme v jiné pražské čtvrti - v Dubči. V 16. století to byla samostatná obec. A tehdy tam vládl vladycký rod Zapských ze Zap. Okolo roku 1600 se narodil další pokračovatel rodu - Adam. Vychovával ho dědeček, protože chlapcův otec zemřel velmi brzy. Když Adam povyrostl, poslal ho děda studovat nejdřív Lipska a později dokonce do Francie (1616-1619). Zdá se, že Adam Zapský ze Zap byl bouřlivák. Po návratu do Čech se totiž jeho jméno dost často vyskytuje v soudních zápisech o rvačkách. Ale politicky to měl srovnané. Ač byl katolík, účastnil se odboje české šlechty proti císaři. Dokonce dotoval armádu vlastními penězi a naváděl sedláky proti vrchnosti. Jenže pak přišla Bílá hora a bylo po odboji. A Adam Zapský to šeredně odnesl.

Především ho zavřeli do kobky v Bílé věži na Pražském hradě. Následně mu zkonfiskovali všechny statky, tedy Dubeč, Běchovice, Měcholupy, Kyje, atd. A veškerý Adamův majetek následně skoupil za hubičku císařský rada Jan Daniel Kapr z Kaprštejna. Tenhle pán byl z hlediska doby pěkný hajzlík. V roce 1620 předsedal procesu s účastníky stavovského povstání, kteří byli poté popraveni na Staroměstském náměstí, jak známo. A jelikož také levně kupoval konfiskované majetky, měla ho česká šlechta plné zuby.

A jak tak Kapr z Kaprštejna bohatl, narostly mu perutě a najednou se začal cítit jako mladik. Usoudil, že mu chybí ještě jedno potěšení. Ač mu bylo kolem šedesáti, oženil se s velice mladičkou Annou Marií z Greifenfelsu, kterou ke sňatku donutila její rodina. Pročež manželství samozřejmě nefungovalo.

Mezitím Adama Zapského ze Zap propustili z vězení. Neměl nic, ale byl pěkný chlap. V hlavě mu uzrál plán na sofistikovanou pomstu. Fikaně se seznámil s Kaprovou manželkou Annou Marií a zanedlouho s ní hupsnul do postele. Ani moc dlouho netrvalo, než se tihle dva domluvili. Navíc se prý Anna Marie do Adama bezhlavě zamilovala...

A tak na den přesně před 390 lety, tedy 13. listopadu roku 1625, vylákala Anna Marie svého manžela k cestě na jejich zámek v Dolních Počernicích. Samozřejmě už byla domluvená s Adamem, který číhal u lesní cesty v Hrdlořezích. Zapský ze Zap a jeho pomocník měli masky. Přepadli kočár a Adam Zapský pana Kapra z Kaprštejna zastřelil. Jeho sluhu těžce zranil. Šlechtická čest ale Adamovi nedovolila oběť oloupit. A to se mu stalo osudným, jak se později ukázalo. Neboť vina mohla padnout na místní loupežníky. Pročež vražda, která nebyla loupežná, přivolala pozornost a začalo vyšetřovaní.

Adam Zapský ze Zap byl nakonec usvědčen. Nejen, že ho poznal těžce zraněný sluha, který promluvil než zemřel (Zapský si po vraždě sundal masku), ale začali mluvit i sluhové ze zámku z Dolních Počernic, kde se milenci tajně scházeli. Takže se nakonec ke spolčení přiznala i Anna Marie. Na mučidlech, samozřejmě...

Adama opět zavřeli do Bílé věže. Soud byl rychlý a jednoznačný. Zapského odsoudili k popravě stětím a paní z Kaprštejna měla být zakopána zaživa a probodena kůlem. Po odvoláni a četných přímluvách změnili její trest na popravu mečem.

Dne 30. ledna roku 1626 došlo k exekuci. Popravčím mistrem byl sám kat Jan Mydlář. Paní Annu Kaprštejnovou, rozenou z Greifenfelsu, vezli na popravčí káře. Poprvé ji nahou zmrskali před malostranským domem jejího manžela, podruhé u místní šibenice a potřetí u Staroměstské radnice. Pak ji Jan Mydlář na lešení na tomtéž náměstí sťal.

Adam Zapský ze Zap byl popraven 3. února 1626 na nádvoří Starého purkrabství na Pražském Hradě. A byla to hrůza. První rána totiž jeho krk nezasáhla. Dobový kronikář popsal situaci následovně: "popravce netrefil jeho krk a do půl hlavy jemu vťal...“.

A tak se stalo, že život Adama Zapského ze Zap ukončil kat až na druhý pokus...

Autor: Šárka Bayerová | pátek 13.11.2015 15:06 | karma článku: 25.61 | přečteno: 1635x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 263 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 450 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...