Věčná nevěsta

Tak se o ní mluví už takových sto padesát let. Označení mírně degradující a skoro až posměšné. A to jen proto, že na lásku svého života pořád jen čekala...

Jmenovala se Anna a její Jan si ji nikdy nevzal. Definitivně se rozešli, když bylo Anně pouhých dvacet sedm let. Nikdy se už nevdala. Až do své smrti v roce 1910 čelila drbům, falešné lítostí a uštěpačným poznámkám.

Proč lidi tolik zajímala? Protože roky chodila s Janem Nerudou.

Seznámili se v Linkově taneční škole, když bylo Anně sedmnáct a Nerudovi devatenáct. A zakoukali se do sebe hned. Anna byla z pražské měšťanské rodiny a často jezdila k babičce do Knína. A tak si psali. Tehdy ještě dopisy až pateticky romantické, jelikož Neruda o nich mluvil jako o "listech z vyhnanství". 

Na kterém místě bez Vás žiju je mně místo vyhnanstvím - vyznal se Anně.

Také psal o novinkách v Praze a o svých přátelích. Jenže když mu Anna jednou odepsala, spočítal Neruda, že v pětadvaceti řádcích udělala třicet osm hrubek a mírně ochladl. Ale stejně ji v Kníně dál navštěvoval.

 

Anna svého Jana obdivovala. Vždycky si velice vážila českých spisovatelů, kteří se často scházeli u Holinových doma. Nejvíce ji okouzlila Božena Němcová. Říká se, že se ji snažila napodobovat účesem i chováním.

Neruda Annu v Praze často doprovázel na plesy a čekával na ni před kostelem u Křižovníků, kam chodila na mši. Pak následovaly dlouhé procházky. Jan musel být zamilovaný. Jinak by přece nenapsal následující čtyřverší:

Divný jas jsem spatřil kolem sebe,
zřel jsem hvězdu,
zřel jsem, Anno, Tebe,
v Tobě, Anno, zřel jsem celé nebe

Často si psali i v Praze. Někdy byly dopisy dramatické, jindy milostné. Podle toho, jak se vyvíjel jejich vztah. Jan Neruda chodil k Holinovým do rodiny a na Annina otce prý udělal velký dojem. Pročež byl jejich vztah považován za vážný. Jenže mladý básník a vášnivý tanečník ne a ne se vyjádřit...

A tak se neustále s Annou rozcházeli a zase usmiřovali. V dopisech si pořád něco vyčítali a pak si to zas vysvětlovali. Například, když Neruda neuspěl se sbírkou Hřbitovní kvítí. Neměl náladu a odnášela to Anna.

Vaše odpověď na mé psaní jest mlčení? - napsala mu.

A pak jednoho dne, když byl jejich vztah-nevztah už skoro desetiletý, zamiloval se Neruda do Karolíny Světlé. Byl z toho skandál, o kterém mluvila celá Praha. A to už Anna nepřekousla. Rozešli se definitivně.

Neruda měl po Anně i Karolíně Světlé další vztahy a velké lásky, ale vlastně byl pořád sám. Ani Anna se nevdala a zřejmě žila jen ze svých vzpomínek. Protože když Jan Neruda 22. srpna roku 1891 zemřel, hodila Anna oknem do jeho bytu ve Vladislavově ulici kytičku macešek. Na rozloučenou...

 

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 23.11.2015 10:30 | karma článku: 27,05 | přečteno: 1382x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72