Jen sestra

15. 12. 2015 18:20:48
Proč jen? Její bratři Vilém a Petr ji totiž svou slávou prakticky zastínili. Jmenovala se Eva a také ona prožila zajímavý život, který stojí za zmínku...

Byla z Rožmberka. Její otec se jmenoval Jošt (III.) a matka Anna z Roggendorfu. Z jejich manželství se Evě narodilo šest sourozenců: Ferdinand (zemřel jako miminko), Alžběta, Oldřich (zemřel roční), Vilém, Bohunka a Petr Vok. Nejstarší sestra se jmenovala Anna a byla z otcova prvního manželství.

Eva se narodila 12. dubna 1537, dva roky po Vilémovi. Dětství prožila s bratry a sestrami v Jindřichově Hradci. Už jen s matkou, protože otec zemřel v říjnu 1539, jen čtrnáct dnů po narození Petra Voka. A tak, když Eva dospěla, postarali se o její další osud právě její dva slavní sourozenci. Ale i ona měla jednu velkou poradní zásluhu. Když jednou v lese spadla z koně, pomohl jí z nesnází neznámý muž. Jmenoval se Jakub Krčín a původem byl z Jelčan. Nedostudovaný, ale šikovný rybníkář, tehdy řídil hospodářství kláštera v Borovanech. Slovo dalo slovo, Eva se doma přimluvila, a Jakub Krčín v roce 1561 nastoupil u Rožmberků jako podpurkrabí. A bylo to šťastné rozhodnutí, jak ukázala budoucnost. Díky němu rožmberské panství jen vzkvétalo a Krčín neustále profesně rostl. A my se dnes těšíme z jeho rybníků.

Vilém a Petr Vok se pohybovali v nejvyšších císařských kruzích. Ve Vídni nebo při korunovaci Maxmiliána II. (1562) v Prešpurku se seznámili s chorvatským bánem Mikulášem Šubičem Zrinským. Šlo o veleslavného vojevůdce a neohroženého turkobijce. Už jako mladík pomáhal v roce 1529 bránit Vídeň před vojskem sultána Sulejmana Nádherného. A jelikož Turci nedali pokoj ani potom, Nikola Šubić Zrinski proti nim bojoval neohroženě dál a získával další vavříny. I když občas některé bitvy prohrál.

A tak mladé Rožmberky napadlo, že by to mohl být dobrý ženich pro dosud neprovdanou Evu. Vojevůdce byl od roku 1561 vdovec s mnoha dětmi. Jeho žena Katarína Frankopan jich prý porodila minimálně třináct, ale některé zemřely, aniž se dožily dospělosti.

Když si Eva v roce 1564 Mikuláše Zrinského brala, bylo jí dvacet sedm. Ženich byl sice udatný, ale o třicet let starší. Svatba byla samozřejmě velkolepá, jak se na Rožmberky slušelo. I když měli smutek, jelikož Vilémovi zemřela manželka...

Hned po svatbě odjeli novomanželé do chorvatského sídla Zrinských - na hrad Čakovec. A do roka byl na světě jejich syn Jan, budoucí hlavní dědic Rožmberského majetku.

Klidný pobyt na Čakovci pak narušili Turci. Sultán Sulejman zase pořádal tažení. A vzhledem k tomu, že od bitvy u Moháče (1526) byly dvě třetiny Uher součástí Osmanské říše, bylo ohrožení habsburské říše opravdu veliké. Spolehlivý a Turky obávaný Mikuláš Zrinský se stal velitelem strategické pevnosti Siget (maď. Szigetvár) - vodniho hradu asi 120 km na východ od Čakovce. Před odchodem Mikuláš ještě stihl zplodit dceru neznámého jména, která se Evě narodila někdy v polovině roku 1566.

Sigetští obránci se dlouho drželi. Čekali českou pomoc, které velel Mikulášův švagr Vilém z Rožmberka. Jenže čeští páni se zasekli u Rábu a do bojů vůbec nezasáhli. Údajně z důvodu nerozhodnosti císaře Maxmiliána II. Jenže se taky povídá, že Češi se do bojů s Turky moc nehrnuli. Prý se se hromadně dopředu omlouvali. Byli často nemocní, stávaly se jim nenadálé úrazy a někteří se dokonce vymlouvali na "schátralost těla, špatné nohy, stáří a tloušťku." Zdá se, že k modrým knížkám jsme tíhli už v renesanci...

Mikuláš Zrinský se s více než dvěma tisíci Chorvatů a uherských žoldnéřů na Sigetu hrdinně bránil déle než měsíc. Přesila Turků byla obrovská. Nakonec se jim podařilo hrad zapálit. Tehdy Mikuláš v čele zbylých vojáků vyběhl z plamenů a vrhl se do přímého boje. Turci ho zranili, zajali a 7. září roku 1566 sťali. Jeho hlavu pak poslali budínskému pašovi, který ji poté nechal doručit do ležení Maxmiliánova císařského vojska.

Eva ovdověla. Zpočátku se o ni a děti postaral Mikulášův syn z prvního manželství Jiří. V této souvislosti dodám jednu zajímavou informaci: Jiřího syn, pojmenovaný po dědečkovi, tedy Mikuláš, se později oženil s dcerou Alžběty Báthoryčky - Čachtické paní.

Jakmile došlo k vypořádání dědictví, vrátila se Eva s dětmi do Čech. Usadila se v Českém Krumlově, ve vdovském domě po své matce. Za pár let se přestěhovala k bratrovi Petru Vokovi do Bechyně, kde se žil pravý renesanční život.

A pak se zamilovala. Na jedné ze slavností poznala Eva nepříliš zámožného italského šlechtice Paola di Gassoldo. V roce 1578 si ho vzala a odešla s ním do Mantovy. Jen s onou dcerou, jejíž jméno neznáme. Syna Jana si totiž velice oblíbili jeho strýcové, kteří neměli děti. Hlavně Petr Vok měl pro něj slabost. A tak zůstal Jan u Rožmberků, kde vyrůstal jako dědic. Dostalo se mu skvělého vzdělaní a výchovy, která směřovala ke dvorské kariéře. Povedlo se. V roce 1582 se Jan Zrinský ze Serynu stal pážetem císaře Rudolfa II.

A Eva? Žila v cizině a možná už tehdy se stala tak trochu zapomenutou sestrou. Zemřela v Mantově roku 1591. Do Čech se už nikdy nevrátila...

Autor: Šárka Bayerová | úterý 15.12.2015 18:20 | karma článku: 30.08 | přečteno: 1778x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 294 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...