O kněžně s krásným jménem

7. 03. 2016 9:00:00
Skoro nic se o ní neví. Ale jelikož porodila slavné děti, historikové se o ni vždycky zajímali. Hlavně se pořád zkoumá, odkud k nám vlastně přišla.

Jmenovala se Biagota a byla manželkou českého knížete Boleslava I. Ano toho, kterého naše historie nazývá bratrovrahem. Proto taky dostal přídomek Ukrutný. Vždyť měl hlavní podíl na zamordování sv. Václava!

O Biagotě víme hlavně díky penězům. Za Boleslava I. - v polovině desátého století - se totiž začaly razit první české drobné mince. Pražské denáry. A právě na jejich lícové straně je jméno Boleslavovo a na rubové nápis: BIAGOTACOIIIIX nebo BIAGOTACOVIIX, což numismatika čte BIAGOTA CONIVNX, tedy „manželka Biagota“. Existuje hypotéza, že mince byly raženy při příležitosti knížecího sňatku. Důkaz ale chybí.

Někdo ale přece ony slavné děti, o kterých ještě bude řeč, porodit musel. Nu, Boleslav I. zřejmě neměl jen jednu ženu. Jak známo, ustáleným a populárním staroslovanským zvykem bylo mít manželek více. A k nim ještě houf konkubín. Historie se ale ujednotila na Biagotě, tak sem s ní...

Odkud vlastně přišla? Jak to tak vypadá, ani vševěd Kosmas nevěděl. Ve své kronice zmiňuje Biagotu pouze jako "manželku Boleslava" a stačí mu na to jen půl věty. A dál ani ťuk. Jediným voditkem pro pátrání bylo tedy jméno z denáru. Pvní názory se shodly na nejjednodušším - na starohornoněmeckém původu. Tudíž, že Biagota byla Němka. Pak se ozvaly hlasy, že česká kněžna mohla pocházet se slovanského Pomořanska. Z národa, kterému se v Polsku od třináctého století říká Kašubové. A nakonec přišla hypotéza nejmladší a z mého hlediska nejromantičtější. Biagota prý mohla vzniknout ze jména Blahota či Blagota, což je jméno starobulharské. Podle zmíněné teorie by k nám tedy přišla hodně zdaleka a mírně nezvykle z jihu. Sice trochu neobvyklé, ale nakonec - tenkrát se přece vznešené nevěsty hledaly ve všech koutech Evropy...

A teď ty děti. O všech jsem už psala, takže je najdete dole v souvisejících článcích. Kdyby bylo třeba. Při téhle příležitosti už jen shrnutí:

- Nejstarší Boleslav se stal po tátovi knížetem, byl tedy II., a říkalo se mu Pobožný. Jelikož s jednou ze svých sester - rukou společnou a nerozdílnou - založili první klášter v Čechách - benediktinský ženský konvent sv. Jiří na Pražském hradě.

- Ona sestra se jmenovala Mlada, byla to velká světoběžnice a taky a hlavně první abatyše zmíněného kláštera.

- Další syn dostal ulítlé jméno Strachkvas, protože se údajně narodil „při strašném kvasu“, po kterém následovala hrůzná bratrovražda. Proslavil se ale pod jménem Kristián a napsal legendu, ze které čerpá historie dodnes.

- A poslední slavnou dcerou byla Dobrava, kterou všeobecně známe jako Doubravku. Když dospěla, provdali ji za mocného sousedního pohana Měška I., prvního polského knížete. Traduje se, že Dobrava byla velice zbožná a vzdělaná, a že jen díky ní se Měšek nechal pokřtít a s ním pak celé Polsko...

Česká záhadná kněžna Biagota se tedy nejvíc proslavila prostřednictvím svých činorodých potomků. Ale hodná asi byla, protože o ní Kosmas - i když je to zmínka jediná - v souvislosti s narozením Strachkvase píše:

„Za těch pak hodů ....bratrovraždou zohavených, narozeno jest dítě výtečné z manželky Boleslava výborné.....“

No, tak aspoň něco...

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 7.3.2016 9:00 | karma článku: 29.97 | přečteno: 1651x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 530 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...