O dvojnásobné pravnučce jen jedné prababičky

12. 04. 2016 9:30:33
Hlavní linií pocházela z rodu Gonzaga, ale její vznešená krev byla koktejlem genů těch nejvýznamnějších panovnických dynastií. Přes Jagellonce a Lucemburky by se našlo i pár kapek přemyslovských...

Jmenovala se Eleonora a byla vnučkou nešťastné dcery Anny Jagellonské - Johanny Habsburské. Po matce. Ubohou Johannu, kterou provdali k Medicejským, zabil její manžel se svou milenkou. Potřebovali se jí zbavit, tak ji prý strčili se schodů, když byla ve vysokém stupni těhotenství. Johanna předčasně porodila a zemřela druhý den. Praskla jí děloha. Zůstalo po ní několik dětí. Nejstarší dceru Eleonoru otec později provdal do rodu Gonzaga. A představte si, že ženich Vincenzo byl také vnuk Anny Jagellonské. Jeho maminkou byla shodou okolností další Eleonora, starší Johannina sestra. Takže se zase brali bratranec a sestřenice. Prostě klasické habsburské móresy se provozovaly i v Itálii.

A z tohoto příbuzenského spojení se společnou babičkou (a také dědečkem, samozřejmě) se 23. září roku 1598 v Mantově narodila naše dnešní hrdinka - zase a opět Eleonora. Rodiče děvčátko brzy předali na vychování do kláštera. Tam z něj udělali nejen vysoce zbožnou katoličku, ale také vzdělanou ženu. A když bylo Eleonoře čtyřiadvacet let, tak ji otec provdal za o dvacet let staršího císaře (a také českého a uherského krále) Ferdinanda II. Habsburského. A to nebyl nikdo jiný, než její prastrýc, jelikož i on byl potomek Anny Jagellonské. Konkrétně vnuk.

Svatba se konala v únoru roku 1622 v Innsbrucku. Eleonora si brala vdovce se čtyřmi dětmi. A slyšte jakého - říká se, od smrti své první ženy Marie Anny Bavorské v roce 1616, řešil tento bigotní katolík své sexuální těla volání svérázným způsobem. A to usilovným nošením žíněné košile a pravidelným sebemrskačstvím až do krve. Ferdinanda II. totiž vychovali jezuité. Nu, pěkně se na něm podepsali...

No a v době, kdy se ženil s Eleonorou, už měl Ferdinand za sebou naši českou neslavnou minulost. Bílou Horu. Věděl, že ho tu v Čechách nechceme, a tak nám dal tvrdě pocítit svou absolutistickou ruku. A jelikož nenáviděl protestanty, tak se rekatolizovalo, až se české hory hrůzou zelenaly. Neměli jsme ho tu rádi (byl nám vnucen násilím po potlačení stavovského povstání) a on neměl rád nás. Však nám také v podstatě vyhnal Jana Amose ....

Ferdinandovi II. dala historie i přízvisko „Krvavý“, protože nařídil hrůznou popravu českých pánů. Ovšem po důkladné poradě se svými jezuitskými zpovědníky. Historik Josef Pekař o něm napsal:

„Císař Ferdinand II., jenž zvítěziv potrestal tak hrozně odboj stavovský v Čechách, byl osobně panovník malého významu a nadání. Ale jeho pevná víra naplňovala jej důvěrou v budoucnost i v situacích nebezpečných. Nestaral se mnoho o státní záležitosti, jež ovládli cele jeho důvěrníci političtí i duchovní, z těchto zejména zpovědníci jezuité. Nejraději hověl lovu a jiným zábavám, vydávaje peníze nešetrně a neznaje míry v rozdílení statků a vyznamenání těm, jimž důvěřoval.“

Zdá se, že jeho manželka Eleonora byla hodnější. Starala se o děti, které vyvdala, a prý jim byla opravdovou matkou. Vlastní děti žádné neměla. A muselo se jí libit v Praze, protože sem ráda a často jezdila. V tom byla hodně výjimečná. Habsburské manželky totiž raději seděly ve Vídni. Možná tu lásku k Praze nastartovala Eleonořina korunovace českou královnou ve svatovítské katedrále. Svatováclavskou korunou v roce 1627.

Nutno ale poznamenat, že Eleonoru k Habsburkům neprovdali jen tak. Mantovskému dvoru šlo hlavně o moc v severní Itálii. I když královna a císařovna Eleonora za svůj rod lobbovala opravdu vehementně, stejně Gonzagové válku o mantovské dědictví projeli...

Eleonoře se přisuzují velké kulturní zásluhy na císařském dvoře. Její italský původ se prostě nezapřel. Právě s ní přišlo do habsburské monarchie italské baroko. Jeho vliv byl a je dodnes patrný v architektuře, umění a také v hudbě.

I na církevním poli se Eleonora velmi snažila. Založila ve Vídni několik karmelitánských klášterů, a už v roce 1627 jednu velice významnou kapli. Jde o kapli Loretánskou, tedy kopii Svaté chýše (Santa Casa) z italského Loreta. Možná se Eleonora inspirovala u nás, protože Praha měla svou Loretu - díky Kateřině Benigně z Lobkovic - už rok.

Vídeňská kaple se stala místem mariánské úcty a soukromým poutním místem císařského domu. Císařovna Eleonora sama financovala výzdobu cennými religiozními předměty ze zlata, stříbra, perel a drahokamů. Vnuk Eleonořina manžela, císař Ferdinand IV., si přál, aby po smrti položili jeho srdce k nohám cedrové sochy Panny Marie v Loretánské kapli. Stalo se tak v roce 1654. Tehdy vznikla tradice pochovávat srdce příslušníků habsburské dynastie v kryptě za oltářem.

Císař Ferdinand II. zemřel v roce 1637. Eleonoře bylo pouhých třicet devět let. Jako vdova žila osmnáct let. Přežila ještě dva císaře - syna i vnuka svého manžela - Ferdinanda III. a IV.

Eleonora Gonzaga, dvojnásobná pravnučka Anny Jagellonské, zemřela 27. června roku 1655 ve Vídni. Pohřbili ji v karmelitánském klášteře, který sama založila. O sto let později byly její ostatky přeneseny do vévodské hrobky svatoštěpánského dómu.

Autor: Šárka Bayerová | úterý 12.4.2016 9:30 | karma článku: 25.70 | přečteno: 943x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Irena Mikešová

S kondomem nebo bez?

Dámy a dívky, pokud máte dobrou antikoncepci a partnera, u kterého si můžete být jisté, že vás nepodvede s jinou, nenuťte ho do pánské ochrany, uděláte mu tím radost. Proč?

29.3.2024 v 19:52 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 225 |

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma článku: 9.70 | Přečteno: 101 | Diskuse

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 31.29 | Přečteno: 682 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...