O chytré Melittě

Jednoho dne ji přestalo bavit cedit kafe mezi zuby. Neboť otravné a všudypřítomné kousky zrnek plavaly v hrnku každé ráno. Tak se rozhodla věčný problém vyřešit...

Jmenovala se Amalie Auguste Melitta Bentz. Narodila se roku 1873 v Drážďanech. To ještě měla příjmení Liebscher. Když se provdala za Johannese Emila Huga Bentze, stala se ženou v domácnosti. A také maminkou - porodila dva syny a jednu dceru.

Melitta žila spokojeně, ale jedno jí pořád leželo v hlavně. Lépe řečeno, dost jí to štvalo. Nikdy se jí totiž nepodařilo kávu přecedit tak, aby v ní nezůstaly rozemleté kousky. A tak se do problému zakousla jako buldok a už se ho nepustila. Vyzkoušela k filtrování všechno, co našla doma, a co ji napadlo. Až na to přišla. Sama se divila, jak je to jednoduché: nejvíce vyhovovaly pijáky ze školních sešitů jejích synů.

Nápad si nenechala pro sebe a hned všem svým přítelkyním poradila, jak na dokonalé kafe. Ale protože Melitta byla taky chytrá, hned svůj nápad patentovala. A v červnu 1908 jí patent schválili.

Takže dali s manželem hlavy dohromady. Byli dokonalý tandem, jelikož už v prosinci téhož roku otevřeli továrnu na kávové filtry. Zbrusu nová firma dostala jméno po své paní - Melitta. A rozjela se dokonale.  Už za rok - v roce 1909 - se fabrika Melitta předvedla na mezinárodním veletrhu v Lipsku a rovnou prodala přes tisíc kávových filtrů...

To byl ale jen začátek. Manželé Bentzovi se poradili s řemeslníky a brzy uvedli na trh i speciální plechovou filtrovací nádobu. A jelikož jim školní pijáky začaly připadat nedokonalé, pustili se v roce 1912 do výroby vlastního filtrovacího papíru. Dařilo se jim a vydělávali.

Jenže přišla 1. světová válka a s ní nedostatek. Hlavně kafe nebylo. A tak se Melitta zamyslela a převedla výrobu na kartónové krabice. Továrna se udržela i přes šílené roky války. Dokonce i po ní, kdy přišla inflace a krize. V té době zaměstnávali  Melitta a Hugo více než 80 lidí.

A jak šla výroba nahoru, drážďanská továrnička přestávala stíhat. A jelikož manželé Bentzovi nenašli v okolí nic vhodného, přestěhovali se v roce 1929 i s výrobou do Mindenu ve Vestfálsku. Což bylo neuvěřitelně "klikařské"rozhodnutí s ohledem na politický vývoj Německa po druhé světové válce.

Továrna neustále prosperovala, a tak se v roce 1932 rozhodla Melitta předat otěže svým synům Willimu a Horstovi. Na úplný odpočinek ale neodešla. Od té doby se věnovala něčemu, co bychom mohli nazvat sociální personalistikou. Starala se o blaho svých dělníků - rozhodovala o platech a odměnách, zavedla pětidenní pracovní dobu, založila sociální fond pro své pracovníky a také pořádala různé benefiční akce - např. vánoční slavnosti pro rodiny dělníků.

Druhá světová válka samozřejmě výrobu kávových filtrů zastavila. Bylo třeba vyrábět něco úplně jiného. A také muži museli na frontu...

Paní Melitta Bentz

Válečná léta se na firmě podepsala také vybombardovaním některých častí továrny. Po vítězství Spojenců byla Melitta nějakou dobu v jejich rukou. Až za dvanáct let se vrátila ke svým majitelům. Nějakou dobu trvalo, než se zase dostala na svou předválečnou úroveň, ale podařilo se.

Budova firmy Melitta v Mindenu

Toho všeho se paní Melitta už nedožila. Zemřela ve městě Porta Westfalica v červnu roku 1950.

Ale - vzletně řečeno - žije dál ve své firmě, která se zrodila diky jejímu vynalézavému boji proti otravným kouskům zrnek v kafi. Melittu Group KG dnes řídí Melittini pravnuci a zaměstnávají na 3.300 lidí....

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 1.8.2016 12:30 | karma článku: 28,45 | přečteno: 1108x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72