Zrazená královna

20. 08. 2017 12:44:23
Ač byla vnučkou jedné z nejslavnějších a nejmocnějších královen, budoucí tchyni připadala málo urozená. A taky ji ve Španělsku nechtěli hlavně proto, že ve své krvi nesla dost hroznou nemoc. Hemofilii.

Jmenovala se Viktorie Evženie z Battenbergu a roku 1887 se narodila nejmladší dceři anglické královny Viktorie. A v téhle rodině, jak známo, byla hemofilie dost velký problém. Ženy ji skrytě přenášely na své syny, kteří pak většinou umírali na vnitřní krvácení po banálních zraněních.

Malé princezně z Battenbergu všichni říkali Ena, což bylo její třetí jméno. Skotské. Však se taky narodila na Balmoralu. Její maminka se jmenovala Beatriz a otec Henry byl "jen" německý princ. Zemřel roku 1897 na malárii v západní Africe, kde za svou anglickou korunovanou tchýni bojoval v poslední ašantské válce. Po jeho smrti se Beatriz i s dětmi vrátila do Londýna ke dvoru. Však se také počítalo s tím, že jako nejmladší dcera by se měla o svou matku náležitě postarat. A tak se i stalo. Malé Eně tehdy bylo jen jedenáct let.

Roky ubíhaly a Ena dostávala náležitou výchovu a vzdělání. Když zemřela královna Viktorie, na anglický trůn usedl v roce 1901 Enin strýc jako Eduard VII. A ten roku 1905 pořádal v Biarritz slavnostní recepci na počest španělského krále Alfonse XIII. Šlo o mladého monarchu, který se narodil jako pohrobek šest měsíců po smrti korunovcaného tatínka, kterého udolala tuberkulóza. A tak za Alfonse donedávna Španělsku vládla jeho maminka Marie Kristina jako regentka.

Zmíněná značně řízná dáma je pro nás dost zajímavá. Narodila se totiž v moravských Židlochovicích, protože její otec Karel Ferdinand byl rakouský arcivévoda a těšínský princ z rodu habsbursko-lotrinského. Šlo o vnuka českého krále a rakouského císaře Leopolda II. Tudíž poměrně blizká přízeň mocnáře Františka Josefa. A habsburská silná nátura se u Marie Kristiny projevovala často.

A tak v Biarritz španělská královna matka velmi prudce reagovala, když její synek obletoval anglicko-německou princeznu. No a jakmile znedlouho zjistila, že se Alfons do Eny úplně zbláznil, vztah kategoricky zakázala. Za Á byli Battenbergové pod španělskou královskou úroveň, za BÉ nebyla potenciální nevěsta katolička, a za CÉ mohla přenášet hemofilii. A obrovskou třešní na nechutném anglickém dortu byla babička Viktorie, kterou Marie Kristina vždycky nesnášela. Jenže mladý král si dupnul a dupal tak dlouho, dokud matka nepovolila. Eně pak sliboval věčnou lásku, krásný život a další královské příslušenství zalité sluncem.

A tak Ena promptnê vyřešila první - anglikánskou - překážku svou konverzí ke katolíkům. Druhý problém napravil anglický král, když přiznal své neteři titul Její královská výsost. Jen s tou padesátiprocentní možností přenosu hemofílie se nedalo dělat nic, což netrápilo jen královnu matku. A možná i v téhle souvislosti je otázkou, jestli z Eniny strany šlo taky o tak obrovskou lásku na první pohled. Alfons žádný velký krasavec nebyl, ale partie byl hodně dobrá... Takže se nakonec velkolepá svatba slavila. V Madridu, 31. května roku 1906.

Všechno ale bylo tak nějak prokleté už od samého počátku. Cestou z kostela do královského paláce hodil anarchista Mateo Morral na novomanželský kočár bombu ukrytou v kytici. Následná exploze zabila dvacet pět přihlížejících a sto zranila. Novomanželům se nestalo vůbec nic, protože atentátník útočil seshora z balkónu domu. Vražedná kytice se v letu odrazila od tramvajové troleje a dopadla vedle. Hrůza to byla strašná. Dlouho se mluvilo o tom, jak se královská nevěsta objevila na banketu ve sněhobílých šatech potřísněných krví...

Ani následující léta u dvora nebyla pro Enu procházkou růžovou zahradou, jak sliboval zamilovaný král. Židlichovická tchyně snachu vytrvale citýrovala a dvůr "Angličanku" taky moc nemiloval. Král zpočátku ano a vážně se snažil. Jenže když se v roce 1907 narodil první syn a následník Alfons, bylo tak nějak po lásce. Hned se totiž zjistila hemofilie. Ty tam byly všechny sliby. Něco se ve vztahu pokazilo.

Děti se přesto rodily dál. A většinou to bylo jen další trápení. Roku 1908 se narodil Jaime, který po nezdařené operaci vnitřního ucha v útlém dětském věku zůstal na celý život prakticky hluchoněmý. Po něm přišla na svět infantka Beatriz a do roka se narodil Fernando, který zemřel při porodu. V roce 1911 následovala infantka Marie Kristina a po ní, roku 1913, infant Juan. A na počátku 1. světové valky, tedy roku 1914, přišel na svět další hemofilitický syn Gonzalo.

A právě v době této války se snacha a tchyně do sebe dostaly snad nejvíc. Stály totiž na opačných válčícich stranách. Marie Kristina samozřejmě fandila svým příbuzným Habsburkům a Ena zase Anglii, kde už vládl její bratranec Jiří V. A o moc líp na tom královna nebyla ani s manželem. Král si žil po svém a byl samá milenka. Jeho postelí cirkulovaly domácí i zahraniční aristokratky, herečky a také vychovatelky infantů a infantek. Čilý tatínek tak svým převážně nemocným legitimním potomkům v průběhu let zajistil pět zdravých nemanželských sourozenců.

Ale o jejich životě a dalším osudu jejich matky i otce budu vyprávět zase až příště. Jeden blog na tuhle famílii s židlochovickou tchyní prostě nestačí...

Autor: Šárka Bayerová | neděle 20.8.2017 12:44 | karma článku: 31.86 | přečteno: 1658x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2057 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...