Diskuse

Kde se vzalo slovo... dalamánek?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^R^R^ Zajimave!!!

Dalamanek se spickou nepamatuju :-)

1 0
možnosti
Foto

Vy, Kamilo, nemůžete! ;-)

0 0
možnosti

Já si tedy klasické dalamánky z doby před zhruba 30 lety pamatuji takto:

http://www.benespek.cz/pic/pecivo/dalamanek.jpg

A k tomu půllitr polotučného mléka (s červeně pruhovaným víčkem). :-)

0 0
možnosti
Foto

Líčila jsem dalamánky před 50 lety. To je strašný, co...?!  ;-DAle duší jsem stále mláda! ;-)

1 0
možnosti
Foto

To teda jo!  Ale jen tenkrát.... :-)

0 0
možnosti

Zajímavé myšlenky, hezký jazyk...!!!!!!

0 0
možnosti

Šárko, bezva blog. Jen se mi nějak nechce věřit...že pro dobrý obchod uděláme vše:-D To by to dnešní pečivo mělo vypadat jinak. Napadlo mě, že vlastně stejný osud jako dalamánek, nyní má i kornspitz.

Po revoluci černý, křupavý fešák, a nyní? Škoda slov. A nejvíc mi vadí "barvení" mouky, místo pravé, celozrnné. Můj předchozí psí kámoš byl na to pes:-))) Jak to byl barvený paskvil, tak to vyplivl:-D

Docela bych uvítala ten starý dobrý zvyk - spouštění pekařů-flinkű v koších do Vltavy!:-))

0 0
možnosti
Foto

Tak to já taky, Marie! Moc děkuju za návštěvu...:-)

1 0
možnosti

To je ale pěkný příběh - gurmánsky i češtinsky. Kdo by to řekl, že? D ́allemani. Občas ty naše připomínají konzistencí spíš gumu a tak by se jim klidně, pokud to takhle půjde dál, mohlo říkat dgumotexy. :-) Zdravím Šárko - potěšená, že jsem zas o něco chytřejší. :-)V

0 0
možnosti
Foto

Dano, diky za návštěvu i přečtení! V:-)

0 0
možnosti
Foto

Ahoj Šárko, díky za osvětu, fakt jsem to nevěděl, ale jako kandrdas franiny Ti naprosto věřím, že je to tak.R^

0 0
možnosti
Foto

Dík za důvěru i návštěvu! ;-)

1 0
možnosti

Dalamánek za mého mládí za vlády komančů byla dobře vypečená křupavá bulka z hutného chlebového žitného těsta často i sypaná solí případně i kmínem, Měla oválný tvar s podélnou rýhou, takže se dal rozlomit na půl. Velikosti cca dnešní housky ale větší váhy. Nesporně to byla pochoutka. Po sametu jsem ochutnal i dobrý křupavý rohlík z chlebového těsta podle vašeho popisu ale většinou jsou to gumáci

Vypadal podobně včetně toho popraskání jen byl více oválný

pekarnaujahodu.cz/bezne_pecivo/images/pekarnaujahodu_2014_07_09_043.gif

Tady je potvrzení původu slova jen více faktické a bez toho rohlíku. Nicméně ten váš příběh je záživnější :-)

http://www.rozhlas.cz/kraje/pochoutky/_zprava/historie-dalamanku-saha-az-do-18-stoleti--1310491

0 0
možnosti

Ja si pamatuju dalamanek ovalneho tvaru, nechal se rozlomit na tri nebo ctyri kousky, trochu posypany krystalky soli a kminem, a stal 25 haleru ....

0 0
možnosti
Foto

Ten přišel po těch ručních, pak už Salamanky začaly plivat stroje...:-/

0 0
možnosti