- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zajimave!!!
Dalamanek se spickou nepamatuju
Já si tedy klasické dalamánky z doby před zhruba 30 lety pamatuji takto:
http://www.benespek.cz/pic/pecivo/dalamanek.jpg
A k tomu půllitr polotučného mléka (s červeně pruhovaným víčkem).
Líčila jsem dalamánky před 50 lety. To je strašný, co...?!  Ale duší jsem stále mláda!
To teda jo!  Ale jen tenkrát....
Šárko, bezva blog. Jen se mi nějak nechce věřit...že pro dobrý obchod uděláme vše:-D To by to dnešní pečivo mělo vypadat jinak. Napadlo mě, že vlastně stejný osud jako dalamánek, nyní má i kornspitz.
Po revoluci černý, křupavý fešák, a nyní? Škoda slov. A nejvíc mi vadí "barvení" mouky, místo pravé, celozrnné. Můj předchozí psí kámoš byl na to pes:-))) Jak to byl barvený paskvil, tak to vyplivl:-D
Docela bych uvítala ten starý dobrý zvyk - spouštění pekařů-flinkű v koších do Vltavy!:-))
Tak to já taky, Marie! Moc děkuju za návštěvu...
To je ale pěkný příběh - gurmánsky i češtinsky. Kdo by to řekl, že? D ́allemani. Občas ty naše připomínají konzistencí spíš gumu a tak by se jim klidně, pokud to takhle půjde dál, mohlo říkat dgumotexy. Zdravím Šárko - potěšená, že jsem zas o něco chytřejší.
Dano, diky za návštěvu i přečtení!
Ahoj Šárko, díky za osvětu, fakt jsem to nevěděl, ale jako kandrdas franiny Ti naprosto věřím, že je to tak.
Dalamánek za mého mládí za vlády komančů byla dobře vypečená křupavá bulka z hutného chlebového žitného těsta často i sypaná solí případně i kmínem, Měla oválný tvar s podélnou rýhou, takže se dal rozlomit na půl. Velikosti cca dnešní housky ale větší váhy. Nesporně to byla pochoutka. Po sametu jsem ochutnal i dobrý křupavý rohlík z chlebového těsta podle vašeho popisu ale většinou jsou to gumáci
Vypadal podobně včetně toho popraskání jen byl více oválný
pekarnaujahodu.cz/bezne_pecivo/images/pekarnaujahodu_2014_07_09_043.gif
Tady je potvrzení původu slova jen více faktické a bez toho rohlíku. Nicméně ten váš příběh je záživnější :-)
http://www.rozhlas.cz/kraje/pochoutky/_zprava/historie-dalamanku-saha-az-do-18-stoleti--1310491
Ja si pamatuju dalamanek ovalneho tvaru, nechal se rozlomit na tri nebo ctyri kousky, trochu posypany krystalky soli a kminem, a stal 25 haleru ....
Ten přišel po těch ručních, pak už Salamanky začaly plivat stroje...